Reklama

Reklama

Severní Korea, jeden den života

  • Nizozemsko Noord-Korea: Een dag uit het leven (více)
všechny plakáty
Nizozemsko, 2004, 48 min

Obsahy(1)

Rodina Hong Sun Hui, dělnice v textilní továrně, prožívá svůj obyčejný život v zemi, jíž vládne Kim Jong Il. Její dcerka už od nejranějšího dětství vstřebává ideologii, která do nejmenších podrobností určuje nesvobodný život jejích rodičů. Bratr Hong však našel cestu k úniku: internet! (MFF Karlovy Vary)

Recenze (12)

POMO 

všechny recenze uživatele

Štandardný dokument na digitálnu kameru. Neustále protiamerické narážky na jednej strane a dobrovolná amerikanizácia na druhej (angličtina v škole, objavovanie internetu) síce niečo načrtnú, ale množstvo scén aj pri striedmej stopáži filmu nudí k smrti - hlavne scény z fabriky. Možno je v tom ale z mojej strany aj niečo osobné, pretože slovo 'komuzimus' vo mne voláva rovnaké sympatie ako slovo 'rakovina'. ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Nejsem tak znechucen jako kolega hlodavčí prudič, ale už jsem viděl dost lepších dokumentů o Severní Koreji, lépe natočených a s podstatně větší vypovídající hodnotou. Ničím překvapivý dokument, který nezaujme ani formou. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Šedivé betónové veľkomesto s minimom dopravy akoby vypadlo z bezútešnej sci-fi. Spestrenie predstavujú plagáty s propagandou (viď obrázok) a megasochy vodcu. Organizované šíky od detstva. Úcta k starším ako norma, telocvičné pracovné prestávky ako mini spartakiáda, výpadky elektriny slúžia operatívnej porade. Nenávisť k nepriateľovi živia pesničky, vzdávajúce zároveň hold otcovi národa. Ľudia pripomínajú mechanické bábky s naučenými emóciami. Nekomentovaný dokument pripomína tuzemský socializmus v dokonalom prevedení. Orwell by mal radosť. Pozn. Scény z metra akoby vypadli z krátkeho film Ivana Balaďu Metrum (1968) - alegorickej symfónie davu moskovčanov prechádzajúcich útrobami podzemnej dráhy ako labyrintom neslobody, z ktorého niet úniku. ()

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Strašlivě jednostranně zaměřený dokument, sledující životní den jediného člověka, který byl nepochybně pečlivě vybrán aby posloužil záměrům tvůrců. Ve snímku nenajdeme nic moc, co by se blížilo čisté objektivitě; copak někdo věří, že na školách se jen učí angličtina, že všude jsou jen protiamerická hesla? V mých očích jde o propagandistický odpad. 2 hvězdičky dávám za to málo, co jsem se z dokumentu opravdu dozvěděl. ()

showxman 

všechny recenze uživatele

Příspěvek ke zmapování (současné a ve své podstatě také dlouhodobé) situace v KLDR. Nemá smysl polemizovat, jak adekvátně je vybraná rodina a jak adekvátně vystihuje severokorejskou společnost nebo o tom, co mohli autoři udělat lepé. Nic. Tato otázka je mimo reálný rámec. Faktem však zůstává, že filmů s touto tematikou není mnoho a "Noord-Korea: Een dag uit het leven" je jedním z důležitých obrazů o životě tomto státě. Za zmínku stojí také bonusy k filmu, spolu s nímž se šíří... ()

Teabag 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument, řekl bych. Byl pořízen se souhlasem severokorejské vlády (jak jinak, že?), ale co překvapí, že se dokonce stal oficiálním propagačním filmem KLDR. Soudruzi totiž nepochopili ironii, která tu sice není vyjádřena slovy, nýbrž perfektně zvoleným hudebním podkresem. Kdo si tedy myslí, že holandští tvůrci se do KLDR vydali točit severokorejskou propagandu, ten zřejmě celý film vůbec nepochopil. ()

tEnCo 

všechny recenze uživatele

Dokument ako každý druhý. Amerika je zlá... "zašliapnite američanov!!!", Kim Čong Ilove hodinky a gumáky. Deduško, ktorý bránil všetkých od zlých američanov, partia šičiek, ktoré to "asi" majú na háku... zborovňa plná učiteliek, ktoré sa delia o vymysléné príbehy zo života "zachráncu Koree" a skúšajú ich rozprávať pred ostatnými kolegyňami.... Najväčší gól a korunu nasadzuje celému dokumentu speváčka v továrni, keď peje: "...veľký Kim Čong Il ten stvoril oheň.....". Neviem, či mal Fluery záujem zosmiešniť "komunistickú ideológiu", alebo sa snažil pootočiť zrkadlo na opačnú stranu? Hodnotiť to, čo sme tu mali pred rokmi??? To nie.... nechajme radšej tieto spomienky - spomienkami... a ako by povedal klasik ("nech sú zdvihnutým ukazovákom). Pozrite si to... ale iba si pripomeniete to, čo sme tu mali... i keď ja osobne som nezažil tie najostrejšie časy.... ale všetci si spomeniete na 1. máj, všaj? ()

hero_bk 

všechny recenze uživatele

Divím se, že tam někoho pustili natáčet ... Ale jednoduše hodně vtipný (i když kdybych tam byl, tak bych se moc nesmál :-D). Divím se těm lidem, že neemigrujou... ()

denulik 

všechny recenze uživatele

Ktovie, či tomu tí ľudia po rokoch vymývania mozgu úprimne veria alebo iba hrajú im pridelenú rolu ako o život (to ako môžeme pokojne vynechať). Nech je odpoveď akákoľvek, je mi ich úprimne ľúto, život v takom pekle si nezaslúži nikto. ()

petite fille 

všechny recenze uživatele

film, ktorý je pre mňa zaujímavý práve vďaka tomu, že je to svedectvo schválené severokórejskými komunistickými štruktúrami. na prvý pohľad iste propaganda, ale je desivé uznať, že toto je presne obraz, ktorý oni chcú, aby ľudia vonku o tomto všetkom mali. na druhý pohľad si však možno všimnúť šikovnosť tvorcov vystihnúť kritické nevypovedané detaily (detská hra pod obrázkami bomb na stenách školy, rozprávanie starého otca o vojne a vedľa načúvajúce maličké dievčatko, kamenné stuhnuté tváre súdruhov pri schôdzi, na ktorej berie na seba kolegyňa vinu za všetky zlyhania nedostatočného hospodárenia, ľahostajnosť a podriadenosť, s akou pracovníci v závode prijímajú výpadok elektriny). rovnako podnetné je pozrieť si aj video so spätnou reflexiou ľudí, čo v tom filme vystupovali (youtube). určite odporúčam viac ako to české nešťastie s názvom "Vítejte v KĽDR!" ()

ulvas

všechny recenze uživatele

Obyčejný člověk v severní korei nemá žádný cestovní doklad takže jediná možnost jak se dostat za hranice je prostě odtamtud zdrhnout přes pozuby ozbrojenou hranici a doufat že je potom nechytí čínani a nevrátí zpátky kimovi. ()

Bila_pani 

všechny recenze uživatele

Nejlepší byla ta pohádka, kterou učitelka vyprávěla malým soudruhům. Jak Kim Čong Il (fakt mě irituje, že to vypadá jak Kim Čong druhý - ale bez tečky, takže vlastně dvě? No, nevadí) zahodil zbrusu nové holínky a místo toho si obul promočené tenisky, protože přece musí soucítit s obyčejným lidem. Na mě jako na obyčejného "imperialisticky" smýšlejícího Evropana to působilo opravdu děsivě. ()

Reklama

Reklama