Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Provokativní a komický snímek podle námětu spisovatele Jerzy Kosinski vypráví příběh zahradníka Chance, který je po celý svůj život uzavřený v domě ve Washingtonu DC. a svět zná jen z televize. Když se náhle ocitne ve skutečném světě, zaplete se do úzkého kruhu protřelých vládních poradců, kteří touží po "moudrosti mudrců." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (371)

genetique 

všechny recenze uživatele

Tak toto bola paráda. Nezvyknem na úvod chváliť herecké výkony, ale to, čo predviedol Sellers je neopakovateľné. Jeho všetky panterovské role dokopy sú nič, proti tomuto. Scenár bol už od začiatku načrtnutý znamenite a vlastne s jednou myšlienkou v pomerne nezmenenom tvare sa udržiava počas vyše dvoch hodím v malebne pestrom tempe. Satira na spoločnosť v tomto prevedení je platná stále. Neviem či účinne, ale zato bez pochýb trefne. Veď vedzte, že stojí za to pozrieť si príbeh o obyčajnom záhradníkovi, ktorý nevie čítať, ani písať a pritom spôsobí Prezidentovi USA potenciu. 100%. ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

Pozvolna plynoucí satirický příběh o prosťáčkovi, který dobyl Ameriku aneb Amerika je opravdu země netušených možností :-) Velice pěkný film, po jehož zhlédnutí mi zůstal na tváři jemný úsměv. Trochu mi to připomínalo Forresta Gumpa, tentokrát ovšem v podání výborného Petera Sellerse, jež díky minimalisticky pojatému herectví podal velice přesvědčivý výkon! ()

Reklama

zputnik 

všechny recenze uživatele

Něco tak poklidného, tichého a hlubokého jsem už dlouho neviděl. Krásný a tichý příběh o muži s poruchou autistického spektra. Imho lépe zvládnutý snímek o autismu, než daleko známější a populárnější RAIN MAN. Excelentní Peter Sellers, rozkošná Shirley MacLaine + milión dalších věcí dělá z tohoto filmu (minimálně mého) bezpečného člena Zlatého fondu světové kinematrografie. Navíc jde o vynikající zamyšlení nad naší konstrukcí reality - je s podivem, jak málo někdy stačí, abychom si o věcech udělali obrázek a na základě toho následně podnikali i vcelku zásadní kroky. Shrnuto a podtrženo: Krásný a hluboký... s noblesou, humorem a lehkostí podaný příběh. Filmový zážitek, který by neměl ujít nikomu s "druhovým" zatříděním homo cinematograficus. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Inteligence je relativní, zatímco lidská hloupost nezná mezí. Vidíme to, co vidět chceme a slyšíme, co chceme slyšet. Přes svou smyšlenou dokonalost se raději vezeme s ostatními, než bychom riskovali vlastní zesměšnění. Kdyby Chance v pondělí vstoupil do některé z našich univerzit, tak by díky své geniální slaboduchosti v pátek vyšel jako prominentní profesor vážený na celé akademické půdě. A nemuselo by to nutně být v Plzni. Vidíte? Snažíme si hrát na chytráky, abychom se ve finále stali stejnými hlupáky, jakými se mnozí rodí bez svého zapříčinění. Ke své smůle, či ke svému štěstí? ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Poněkud uštěpačná satira... ale na co? Absurdní podobenství... ale o čem vlastně? Příběh negramotného, retardovaného zahradníka, jenž to díky dostatečně wall-street vzhledu a pomalé dikci dodávající jeho holým větám o hnojení a růstu nádech moudrých metafor dotáhne skoro až na prezidenta USA, chce nejspíš něco zásadního říci o stavu Spojených států, o tamním propojení světa politiky a financí, o vlivu médií na člověka, o rasové segregaci a tak dál. Jasné sdělení jsem však nerozšifroval. Jen jsem se zasmál, ale tak trochu proti své vůli, protože k smíchu tu byla především lidská ubohost a trapnost. A takový humor já nerad, neb zavání posměchem a dává člověku falešný pocit povýšenosti, že se smí chechtat, jak jsou ti druzí hloupí. Bylo to příliš jedovaté a přitažené za vlasy, ale zároveň nutno uznat, že Peter Sellers hrát umí a že to není natočené zle. Film zůstal někde na půl cesty k mým sympatiím. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (13)

  • Téměř devět let trvalo Peteru Sellersovi (Chance), než se mu podařilo nějaké studio přesvědčit k natáčení – hlavně proto, že v 70. letech byla jeho kariéra na dně. Až po úspěšném vzkříšení Růžového pantera se do projektu pustilo studio Lorimar Pictures. (džanik)
  • Peter Sellers (Chance) byl za svou roli nominován na Oscara. Mnoho lidí tvrdilo, že Sellers prohrál kvůli scéně, která je ukázána při závěrečných titulcích. Sám Sellers k ní řekl, že „přerušila kouzlo celého filmu“. Navzdory opakovaným Sellersovým žádostem producenti scénu z finální verze filmu neodstranili. (HellFire)

Reklama

Reklama