Reklama

Reklama

Řím: neviditelné město

(TV film)
  • Česko Skryté části Říma (více)
Velká Británie, 2015, 52 min

Režie:

Harvey Lilley

Hudba:

Ty Unwin

Hrají:

Michael Scott (moderátor)
(další profese)

Obsahy(1)

Tajemství první milionové metropole v dějinách lidstva. Věže chrámů a antické památky prozrazují jen polovinu příběhu Říma. Starověcí obyvatelé tohoto města totiž umně přesunuli technické zázemí do podzemí, a o dvě tisíciletí tak předešli soudobý trend. Hluboko pod světoznámými památkami se ukrývají podzemní prostory, které kdysi byly hnacím motorem rozvoje Říma. Pomocí nejmodernější techniky máme možnost prozkoumat římské podzemí. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Výborný pohľad do podzemia Ríma na bežne neviditeľné pamiatky ako nerastné bane, akvudukty a stoku Cloaka maxima. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé, ale žiáľ vedené príliš tak nejak bulvárne, pritom padajú vedecké informácie. Asi je to tým sprievodcom a celým tým štýlom vysvetľovania. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Navštívili jste Řím? To věčné město i všechny jeho význačné památky a hlavně ty z období antického starověku ? Z období, kdy mocná říše sahala až na hranice Moravy a možná ještě dál, protože věřím, že nějaký ten ,,zimní tábor'' se ještě najde! :-). Já ano, přesto jsem neměl tucha a vážně jsem civěl jak puk na to co vše se skrývá tam dole. Pod ulicemi, vedle tunelů metra, kolektorů s kabely a další infrastrukturou moderního dneška! Akvadukty, dodnes funkční kanalizační stoky, katakomby s hrobkami, tajné svatyně kultů různých náboženství... Ano, Řím, ten otrokářský brutální starověký Řím byl k náboženství nesmírně tolerantní. Pokud jste uznávali jako nejvyší autoritu císaře, pak bylo Římu jedno zda jste za boha měli ježka, kentaura, vak s vínem nebo nějakého toho římského boha. Ke střetu došlo až s ,,netolerantním křesťanstvím'' a jeho ,,Nebudeš míti jiného boha mimo mne''. Dr. Michael Scott s kamerou a odborníky všechny tyto stavby prolezl a pokud to šlo i hloubkově proskenoval pro získání celistvého obrazu celých labyrintů v podzemí. Řeknu Vám, budete v úctě smekat co tato civilizace a její inženýři dokázali. Samozřejmě, ne vše Římané objevili, vymysleli... Něco převzali od Řeků, něco od Židů... Z každé výpravy přiváželi legie poznatky. Jenže Řím uměl to dobré doladit do dokonalosti. Ať už to bylo právo, inženýrství, stavitelství, armáda... Smekám před touto dávnou říší a jejími mozky... Pět vavřínových věnců! * * * * * ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama