Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie z roku 1980 připomíná geniálního britského komika Petera Sellerse ve dvojroli detektiva Scotland Yardu Naylanda Smithe a jeho protivníka dr. Fu Manchu. Když zloduch Fu zmizí, jedině detektiv Smith může zachránit civilizaci před jeho ďábelskými plány. V režii Pierse Haggarda dále hrají Helen Mirrenová, Steve Franken, Simon Williams ad. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

Han22 

všechny recenze uživatele

Ty žánrové veletoče při procházení krimi z roku 1980 jsou opravdu šílené, od dětské komedie se psem přes nezávislé vztahové drama po tohle. Jméno Fu Manchu znám, díky Sellersovi a námětu jsem čekal nějakou béčkovější, akčně-kriminální komedii ve stylu Růžového pantera. Bohužel tohle nebylo ani vtipné, ani akční, ani krimi. Všichni se chovají jak pitomci, nic ani náznakem vtipného tu není, chybí tu i jakákoliv akce, spád nebo aspoň nápady, konec je nijaký. Sellers je bohužel v dvojroli marný, ztrapňuje se se sekačkou a je na něm vidět smrtelná únava a že se sotva drží na nohou. Nedůstojný konec kariéry. 1* za létající chaloupku a výborné kung-fu aspoň v titulkách. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Moc jsem od této komedie nečekal, vzhledem k nízkému hodnocení jak zde, tak na iMDB, navíc jsem bral v potaz očekávání, že Sellersův náhlý skon pokřiví některým scénám vlasy. Za prvé to bylo jednak mylné očekávání, jelikož Sellers film dokončil (premiéra filmu proběhla pouhé dva týdny po jeho smrti), a za druhé si myslím, že se Peter Sellers za svou labutí píseň nemusí vůbec stydět. Už sice tolik neblázní jako v zlatých létech šedesátých, ale i umírněným hereckým projevem, který v jeho podání zná širší veřejnost z jeho předchozí role v "Byl jsem při tom", dokázal výborně pobavit. Tento snímek například v plné kráse ukazuje, proč zrovna komedie mám tolik rád - v kterém jiném filmovém žánru se dá takto bleskově přejít do úplné absurdity? V jednu chvíli čekáte zatčení podlého zločince, a za pár minut už jej vidíte, jak se svou sokyní zpívá "Daddy Wouldn't Buy Me...". O zde v komentářích zmíněném úvodu ani nemluvě. Jako zapřísáhlému konzervativci se mi také líbí návrat ke svým začátkům - vůbec od této komedie nečekejte psychedelii typu Monty Python nebo The Comic Strip, svým retro pojetím mi hodně připomněl třeba Univerzální uklízečku, která se o podobně decentní styl humoru pokoušela v poslední době také. Nicméně zatímco ona vypustila kotvy v průměru, Sellersova kreace je o třídu lepší (byť dle mého hodnocení patří spíše k těm slabším kouskům). "Hello, boys..." ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Mezi vrcholky Himalájí sténají zlověstné tóny Bachovy fugy, skupinka smrtelně vážných Asiatů se shromažďuje k oltáři, posetému svícemi... načež se melodie změní v Happy Birthday to You a ukáže se, že tím oltářem je vlastně obrovský dort - Dr. Fu Manchu, maniakální superzločinec a velkopodnikatel v oblasti pohostinství, slaví 168. narozeniny... :o) Než mu jeho věrní stačí dát hobla, je znehodnocen elixír věčného mládí a proto je třeba uloupit potřebné ingredience. Tak začíná memento mori Petera Sellerse, komedie stejně melancholická jako bláznivá. Velký komik zemřel dřív, než ji stačil dotočit a přinejmenším jedna scéna (flirtování s Helen Mirrenovou) tím utrpěla. Dr. Fu je najednou zabírán z podezřelé dálky a zcela se změní jeho gesta, chůze i držení těla. Maska vykoná své, ale i tak je znát, že je to dablér. Nicméně tím vlastně mé výhrady končí. Tento film, od něhož jsem neočekával nic (vzhledem k dobovému neúspěchu), mi dal tolik, že mi to až vyrazilo dech. Nejenže úroveň humoru je výrazně lepší než třeba v Pomstě Růžového pantera, nejenže je to láskyplná parodie jako Adéla ještě nevečeřela, nejenže je to po jisté pauze vyloženě BRITSKÝ film. Předkládám k úvaze, zda celý tento příběh není šifrovaným podobenstvím o potřebě životní rovnováhy. Dr. Fu Manchu a jeho protivník Nayland Smith by se klidně mohli jmenovat Jekyll a Hyde nebo - zůstaňme styloví - Jin a Jang. ;-) 80% ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Ve filmech jako je Fu Manchu hledejme kořeny pozdějších parodií Davida Zuckera. Dělat si srandu sám ze sebe je základ všeho. A Sellers je toho nejlepším příkladem. Sellers jako obvykle s chutí zesměšňuje "neotřesitelné" hodnoty Spojeného království, královský pár nevyjímaje. Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina. K závěru tedy dojde k situaci, kdy si Fu Manchu i detektiv téměř padnou do náruče, neboť kde není Dobra, nemůže být ani Zla. Tenhle film je přiznané Béčko a takové já mám rád. Jinak vše velmi dobře vystihl Oskar. 70% ()

Galerie (44)

Zajímavosti (1)

  • Film chtěl původně režírovat sám Peter Sellers (Fu Manchu), avšak studio to zamítlo. (OJan)

Reklama

Reklama