Reklama

Reklama

VOD (1)

Strhující válečný velkofilm F. Bondarčuka o hrůzách ruské intervence v afganistanu. Syrové zobrazení války od výcviku po tvrdé nasazení ve válečném konfliktu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (364)

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborný vojnový film, priam prototypová ukážka nezmyselnosti všetkých vojen. Prešli sme si tu celou cestou, ktorá čaká na každého moderného vojaka: nábor, tvrdý brainwashing, čakanie, srandičky na mieste a potom boj o prežitie. Zároveň je celý snímok zahalený do mierneho dramatického náboja, ktorý sa samozrejme pri konci v rámci finálnej krvavej mordovačky ešte znásobí. Možno by ho bolo viac, keby bol film trocha kratší a vypustilo sa pár zbytočnejších slabších scénok. Tiež by som ocenil keby sa autori viac vyhrali s psychológiou vojakov. Inak však veľká spokojnosť. 80/100 ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Za opravdu výrazný úspěch tohoto filmu považuji to, že jsem ho vydržela dokoukat do konce. To se mi dosud u žádného „sovětského“ válečnému filmu nepodařilo. Nicméně ani zde nás tvůrci neušetří typického ruského patosu, i když pravda, zde trochu říznutého hollywoodštinou. Nejprve všude panuje soudružský duch a také kopa legrace. Výcvikovou selanku ukončí drobná nehoda již na letišti v Afgánistánu..to kdyby věděl soudruh voják druhého ročníku, který nemohl letět a TOLIK CHTĚL, snad by tak moc neplakal a nelitoval, že také nemohl jet sloužit Sovětskému svazu. V samotné akci chlapcům občas nastane sem tam trocha problémů, ale vše vyřeší nesmrtelné katuše na URALECH alias Stalinovy varhany. Mezitím máme ovšem možnost pokochat se např. “létající laňkou“ MI-24, sovětským jeepem UAZ a všudypřítomnými BéVéPéčky. Vzájemné střílečky soudruhů a Usamových „borců“ obstarávají samozřejmě na obou stranách nepřekonatelné AK-čtyřicetsedmičky…ale i hezké okamžiky pod minomety jednou skončí a nakonec jako vždy skoro všichni zemřou (až na hrdinného Vitalije Tlamova) ,protože soudruzi v Moskvě udělali chybu a zapomněli, že mají na kvotě 3243 ještě pár soudruhů…(v rámci zvýšení dramatičnosti samozřejmě blahosklonně odpustíme tvůrcům poněkud nepřesné počty hrdinsky padlých a zraněných členů 9.roty oproti skutečnosti) Když na závěr poslední zbytky „zachránců afghánského lidu proti imperialismu“ opouští území, můžeme tedy jen konstatovat: když už cikány z pouště nedobyli ani sovětští soudruzi, kdo jiný by to mohl dokázat? Ale nevadí..neboť jak v závěru filmu praví hrdina: My..my jsme zvítězili!! ..škoda, že nám v závěrečných titulkách nevyskočil přes celou obrazovku ještě tradiční НУ ПOГOДИ! (a pamětníci doplní: Kotěnočkin, Rusakov..) ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Konečně přišel čas na tento opěvovaný ruský filmeček a po jeho zhlédnutí musím uznat, že všechny chvály byly oprávněné. Je sice pravda, že Fjodor Bondarčuk se moc nedržel skutečného příběhu „když už to bylo točené podle skutečné události“, ale kostra příběhu zůstala stejná. Mě chytl film již od úvodních minut, kdy mladí bažanti přijdou do výcvikového tábora. Gumy jsou všude a ten jejich velitel byl svině nehorázná – to že to s nimi myslel dobře, pochopí až později. Režisér se vše snažil rozložit rovnoměrně, to znamená, že akční pasáže střídaly ty dramatické a do toho všeho se snažil ještě zapojit i humor. Jakmile se však vydají na svou misi, vše druhořadé jde stranou a začíná akce. Ten finální masakr byl skutečně precizně natočený a nezbývá mi než režiséra odměnit nadprůměrným hodnocením. Na nudu tu totiž nebyl čas!80% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pri označení "sovietsky vojnový film" sa mi pred časom otváral Sarajevo-nerez vo vrecku. Ale po časovom odstupe a všetkých zmenách bola 9. rota pre mňa veľmi príjemným prekvapením. Realistické vykreslenie podmienok výcviku paragánov síce pripomenulo Olovenú vestu, ale napriek tomu si myslím, že 9. rotu nemožno podozrievať z plagiátstva. Film sleduje osudy skupiny vojakov odvelených do Afganistanu. Skupiny tak malej, aby nebol problém s identifikáciou jej členov, ale aj primerane početnej na zobrazenie osobnostných rozdielov medzi jej členmi. Film je vierohodný v detailoch bojových scén, vo väčších celkoch už to celkom nezvládli, aj keď je zrejmé, že rozpočet a ochota armádnych zložiek boli takmer bezbrehé. Páčila sa mi aj kamera a zaujala ma hudba k filmu. Na druhej strane množstvo nepodarených detailov a pasáž so Snehulienkou mi bránia čo i len uvažovať o plnom počte hviezdičiek. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

9 rota je svojím prevedením priemerným "hollywoodským" snímkom, ktorý na vojenskom poli ničím novým a ani výnimočným neohúri. Spoločne podstúpime prvé stretnutie roty, tvrdý výcvik, prvý výstrel taktiež prvú skutočnú akciu, pád... avšak nič čo by som nevidel v lepšom podaní niekde inde. Celkový dojem na daný žaner je slabý 6/10 ()

Galerie (83)

Zajímavosti (21)

  • Film se stal doma kasovním trhákem. Za prvních 5 promítacích dnů vydělal v přepočtu $7,7 miliónu USD a stal se prvním filmem, který v období postkomunistické éry vydělal v ruských kinech více jak $20 milionů. (POMO)
  • Za celú afganskú vojnu (10 rokov) prišli Rusi len o dve dopravné lietadlá Il-76. Prvé v prvý deň vojny. Pri katastrofe, ktorú spôsobila dezorientácia pilotov v neznámej hornatej oblasti, zahynulo asi 50 ľudí – sapérov, ktorí mali stavať letiská. Druhú zostrelili mudžahedíni počas pristávania v roku 1984. Zomrelo asi 30 ľudí. (Arsenal83)

Související novinky

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

11.11.2009

Syn slavného Sergeje Bondarčuka Fjodor to slušně rozjel a daří se mu kráčet v otcových šlépějích – přinejmenším co se rozmachu jeho filmů týče. Po afgánské akci 9. rota a dvoudílném sci-fi velkofilmu… (více)

Reklama

Reklama