Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nazli (Sara Sommerfeld) a Mahin (Aminah Al-Al-Fakin) jsou dvě dospívající dívky vyrůstající ve Švédsku pod pozorným dohledem svého íránského otce, Abbáse (Said Oveissi). Abbás je hrdý na svůj íránský původ a kulturní dědictví. Snaží se vštípit svým dcerám respekt k jejich víře a kulturním tradicím, ale Nazli a Mahin jsou pohodlnější. Abbás si myslí, že je na čase, aby jeho dcery začaly přemýšlet o manželství, a s ohledem na tuto skutečnost jim představuje vhodné kandidáty na manžely. Nazli zjistí, že jí otec vybral Hamida (Rafael Edholm) jako vhodného manžela. Hamid je pohledný a úspěšný konzultant pracující ve videopůjčovně. Nazli zaměstná a po delší době se jí začne dvořit. Nazli si však udržuje od svého šéfa odstup. Má totiž předem rozmyšlený plán proč vzala práci ve videopůjčovně. Chce si vydělat peníze, aby si mohla pořídit motocykl. Později se náhodně seznámí s Johanem (Alexandr Skarsgård), a její otec zuří. Má vůbec nějakou budoucnost vztah muslimské dívky Nazli s pohledným Švédem Johanem? (strelenaL)

(více)

Recenze (3)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Téma filmu je lákavé a obvlášť v dnešní době aktuální. Ale zpracování mě rušilo. Snímek se vyjadřuje filmovou řečí, která mě neoslovuje a nebaví. Ale taky asi hraje velkou roilí to, že se švedskou kinemategrofiií nemám doposaď žadné zkušenosti a jsem rozmazlený na jiném stylu. Proto je ode mě asi nefér hodnotit, ale přece jenom se k filmu chci vyjádřit. Vadila mi podivná režie a dost divná kamera. Dialogy mi připadali suché. Až na otce Nazli, není ve filmu nějáká výraznější postava, která by byla zajímavá. Největší tragéd je Johan. Který je nezáživně napsaný a toporně zahraný. Scénář mi připadal ujetý a nedal se moc brát vážně. Moc pozitiv nakonec nevidím, ale za téma a hezkou řeč před projekcí dám slabé 2. ()

plo koon 

všechny recenze uživatele

Technické zpracování, práce s mizanscénou či herci poněkud zavání amatérským filmem. Příběh točící se kolem vztahu konzervativního íránského otce a jeho dcery, která by se ráda osvobodila od rodinných dogmat a zapojila do švédské společnosti je stále vysoce aktuální. Ani život muslimských imigrantů v liberálním Švédsku dávno před imigrační krizí nebyl bez problémů. ()

Reklama

Galerie (4)

Zajímavosti (3)

  • V době premiéry byl snímek považován za průkopnický a posbíral několik ocenění včetně jedné švédské filmové ceny Zlatohlávek z celkem čtyř nominací. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Snímek inspiroval řadu režisérů nešvédského původu, aby se problematiku integrace, kulturních střetů, milostných peripetií či otázek cti pokusili ve svých filmech reflektovat po svém. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Hlavní íránskou hrdinku Nazli hraje rodilá Švédka polsko-židovského původu Sara Sommerfeld. (Zdroj: Letní filmová škola)

Reklama

Reklama