Reklama

Reklama

Znuděný ženatý knihovník si dělá zálusk na manželku radního. I když se ale snaží sebevíc, z tohohle románku nakonec nic nebude. (Netflix)

Recenze (15)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Kingsley Amis je možná nejpesimističtější humorista, jakého znám. :) Předlohu k tomuto filmu jsem sice nečetl, ale jako by se stalo. Pět či šest jeho románů jsem totiž kdysi přelouskal a všechny do jednoho nesly ty samé znaky. Chtělo by se říct - ať byly o čemkoli, byly vždycky o tomtéž. Hrdinou vždy bývá muž se začínající krizí středního věku, bez ohledu na sociální postavení zakuklený elitář a snob, většinou handicapovaný problematickou manželkou, dětmi, zaměstnáním nebo vším dohromady. Věří, že intelektem a schopnostmi převyšuje všechny ostatní postavy a jeho lehce opovržlivou optikou je proto vnímáme. Pak obyčejně přijde atraktivní žena, svede ho na scestí, přiměje ke spálení mostů a přivede do grandiózně pokořující situace, která hrdinovi ukáže, že na světě je přesně o jednoho pitomce víc, než si vždycky myslel. Teď jsem popsal stručný dojem z knih Kingsleyho Amise i z tohoto filmu, prpotože to všechno dokonale vystihuje. Amisův styl je hodně literární, situace se víceméně opakují, ale síla je v kousavém komentáři. A ten byl ve filmu adekvátně nahrazen nezvykle decentním projevem Petera Sellerse. Pohledy jeho očí, špatně skrývané úšklebky a lakonický vnitřní monolog vás nenechají na pochybách, co si o kom myslí. Nicméně typicky sellersovskou komedii opravdu nečekejte. Tohle je spíš takový humor skrz skřípění zubů. 80% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Chce-li se stát knihovník lépe placeným knihovníkem, tak bude muset zapomenout na věrnost k manželce, loajalitu ke kamarádovi a co je nejhorší - bude muset nosit drahý oblek. A nebo bude muset být Johnem Lewisem, jehož pohodovost mi v některých okamžicích naprosto imponovala. Dokonalý byl třeba klid, se kterým přijal vyhazov z novin, nebo ještě větší klid, se kterým vysvětloval manželce, že sice byl odhodlán být jí nevěrný, ale okolnosti mu to nedopřály. Také časté dráždění domovnice nemělo chybu, stejně jako neustálá nabídka pohupujících se prsou před jeho zrakem. Mne však nejvíce zaujal Johnův zkoumavý pohled na dvě jedinečné slečny, jejichž zmatené pobíhání po kurtu při parodii na tenis bylo skutečně úžasné. Přesto si označením komedie nejsem zcela jist, protože těch dramatických momentů tam rozhodně nebylo méně než těch humorných. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejsušších komedií s Peterem Sellersem, jaké jsem zatím viděl. Naštěstí to neznamená, že je to špatná komedie, to vůbec ne, jen nesmíte čekat gagy od začátku do konce (ovšem i na ně dojde, protože třeba celá část s pokusem o nevěru a následnými pokusy o útěk je úžasná). ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Milá komedie šedesátých let, v níž těžko říci, jestli je lepší Peter Sellers na plátně nebo Václav Voska, který ho dabuje. Nic nevadí, že je dlouho dopředu zřejmé, jak to musí dopadnout, člověku dělá dobře šlapat s postavami na plátně po jejich cestě. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Příjemná, i když poněkud nahořklá oddechovka. Přesněji 3,5. Viděl jsem se starým českým dabingem, který je dle mého názoru vynikající (Irena Kačírková jako prohnaná Liz). Jen bych si v roli Johna Lewise přál Petra Kostku, jediného pravého "Šťastného Jima" Kingsleyho Amise. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

V tom tisku je někdy možné opravdu všechno! Třebas dát na titulní stránku článek o skutečném požáru divadla a pak na další stránce uveřejnit fingovanou univerzální recenzi na představení, které se z důvodu tohoto požáru nakonec nekonalo. :o) Tahle zábavná komedie s Peterem Sellersem v hlavní roli, spíše než klasické kino připomíná televizní inscenaci (včetně těch nešťastných zadních projekcí během jízd autem či autobusem), ale skvěle v sobě kombinuje konverzační humor s vizuálními gagy. A Sellersovi sluší nejen role walleshského knihovníka a divadelního kritika u ochotníků v jedné osobě, ale překvapivě i hlas Václava Vosky v rámci starého českého dabingu. Ono to zas až tak překvapivé ve výsledku nebylo, suchý anglický humor hodně sedí k oběma pánům (vzpomeňte si s mistrem Voskou na Zločin lorda Savila!). Škoda rozvleklé první poloviny, jinak jsem se bavil velice dobře. 75% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Komedie? No kromě několika dialogů ani moc ne! Báječný dobový dabing s Václavem Voskou, Irenou Kačírkovou, Lubomírem Lipským (...) a také Františkem Filipovským (ano, měl tu jen štěk!). Nebyla to bůhví jaká zábava, ale co by dobová připomínka Velké Británie, když Milenec lady Chatterleyové byl ještě na seznamu zakázané literatury (a připomínka mého literárního semináře na gymplu) docela dobré. Satira na rodinný život, stále aktuální. Dobrej byl John Le Mesurier a jeho otázky na instalatéra. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Příjemná svěží komedie, která zůstala ve stínu Sellersových legendárních filmů, stejně jako jeho postava knihovníka Johna Lewise. Tenkrát nejspíš průměr, v dnešní jalový době určitě nadprůměr, už jen pro ty hravé dialogy a vůbec tamější atmosféru. "It is not observed that librarians are wiser men than others." ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Z traileru, který jsem viděl v dokumentu Neznámý Peter Sellers, bych soudil, že půjde o rozvernou komedii se sukničkářem Sellersem, ale kdepak. Smát se zas až tak nebudete. Sellersův kolega mi dost připomínal Neda Flanderse a aspoň nějaké sympatie mu dodává hlas jeho českého dabéra Lubomíra Lipského. Sellerse zase nezvykle dabuje Václav Voska, ale to spojení není vůbec tak špatné, jak se může na první pohled zdát. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem si říkal, že komedie s britským nádechem komorního střihu s Peterem Sellersem jakožto milovníkem něžného pohlaví v hlavní roli bude chuťová oddychová podívaná. Toto očekávání se mi ale bohužel splnilo spíše jen z poloviny. Jedná se o spíše komorní podívanou, takže jsem dlouhou dobu toleroval, že se toho moc neděje a ani mi to vlastně nepřipadalo moc zvláštní. Peter Sellers byl v nezvykle umírněné poloze skvělý a každý jeho výraz byl naprosto přesný. Na sarkastické dialogy jsem si musel chvíli zvykat, ty nepronáší jenom on, nýbrž i zákazníci jeho knihkupectví, sousedé, manželka...A vlastně téměř všichni se tady baví v takovém lehkém cynickém suchém duchu většinou v dlouhých větách. První půlhodinu je to velice hravé ale pak už se to trochu okouká a absence výraznější zápletky už začíná lehce vadit. Ta vlastně nakonec přišla se Sellersovým milostným románkem s mladou starou rádoby femne fatale v podání jakési Mai Zetterling, která mě tedy vůbec nezaujala a i když Sellers hrál jak o život, tak chemie se u nich prostě nedostavila a jejich poměr moc neměl žádné grády. Jinak bych si ve filmu určitě našel i nějaké pěkné momenty, pochválil i dobový dabing v čele s netypickým ale výborným Vlastimilem Voskou a uznal, že celý film měl i díky němu nějakou atmosféru. Trochu mi ale jen chyběl větší odpich, který by mě přinutil k vyššímu hodnocení. Jenom ten Sellers byl tradičně se vším všudy úžasný. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ciry priemer, jo, ja viem, ze Sellers bol milovnikom zien, a herecky bol skutocne vyborny. Len mam problem - nemozem dat 5 hviezd kvoli nemu, lebo je to strasne buzerantske a jednak neobjektivne. Teda zase pardon, ono sa uz moderne hovori gay. Sellers sa snazi, ale humor je sileny, bez napadu, scenar tiez len slabsieho ducha ... este dobre ze jestvovala spusta lepsich komikov nez precenovany SEllers, sakra jak ja ho nemam rad : 55 % ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Pohodová komedie na nedělní odpoledne, která sice nedosahuje kvalit Růžového pantera, ale to vůbec nevadí. Peter Sellers byl herec s velkým H. ()

Reklama

Reklama