Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dozvíme se, že největší předností socialistického soutěžení je kolektivní součinnost. Právě to odmítá pochopit mladý, tělesně vypracovaný montér. Podezírá své spolupracovníky, že ze žárlivosti přehlížejí jeho zásluhy. A dlouho mu trvá, než pochopí, že jedinec samotný nic nezmůže, že až kolektiv má potřebnou sílu - a tudíž i pravdu. Chlap jako hora dosvědčuje, že agitky, již silně nepřesvědčivé, navíc pramálo zábavné a bez charismatu, přečkaly celá 50. léta a úspěšně se přelily i do desetiletí následujícího. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

farmnf 

všechny recenze uživatele

Všichni, kdo to sepsuli mají pravdu. Já tam něco našel: Peterka je úderník a kurevník. Ano tak to bylo. Jenže byl 3 roky v Sajuzu a tam ho tavarišči drželi zkrátka. Představte si opíchat manželku sovětského úderníka, nebo nedej Bože tajemníka dumy! Gulag! Možná šibenice. To by už Krakonoše nenatočil! Peterka se v Rusku naučil chlastat na pracovišti a najednou brigadýr Sovák říká - Ne soudruhu! I Menšíka to odnaučil! Menšík je z Ivančic, kousek od mýho kanclu. To není možné! A taky nebylo. Menšík podvádí, chlastá málo, ale chlastá. Jak ten individualista Peterka otištěný v Sovětské Pravdě má žít s brigádou? Vždyť i ten mravný Marvan lže! Ono to soudruzi není jednoduché.Do toho krásná Alena Vránová, ty šaty ji tak slušej! Ona měla za mlada malý kozy. To jsem nevěděl a jak jsem všímavý! Ale bráníc se spoileru píši: Soudruzi, dopadne to dobře, on Peterka sleví ze svého trockického individualismu! Pochopí, že život v brigádě je život bez soukromí, ale dar soudružské nezištnosti. I Filipovský otec, to pochopí a prakticky vývoji situace přeje. Napadají mě Skřivánci na niti. My vás všechny přetavíme. I svalnatého Peterku. Budete ingoty! ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Výchovná agitka o nutnosti kolektivizace se všemi svým přednostmi. Záminkou pro příběh je vrátivší montér ze zahraničí pochopitelně zvyklý na jiný přístup. A tak si nějak nemůže zvyknout na socialistické soutěžení v rámci kolektivu a nutnost brigády. Do toho si namluví neznámou ženu, která se nemůže rozhodnout k svatbě. A tak máme možnost sledovat neustálé dohady buď v podniku v partě a nebo kolem svatby. Opět se tu sešla plejáda známých herců tehdejší doby a to dokonce i včetně Jaroslava Marvana. Za zmínku stojí i účast mladičkého Jaroslava Satoranského. I když tu několik věcí je k zasmání, celkově jako komedie snímek značně selhává. Téma se bere sakramentsky vážně a to je právě ve výsledku velice na škodu. Svému účelu snad ve své době bylo dosáhnuto. ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Hodně zapadlá komedie, která svojí humornou stránkou rozhodně neosloví. Pořád tu ale zůstávají celkem slušní herci - především František Peterka, jenž si zase tolika hlavních rolí neužil, a přece jenom nějaký děj. Z rádoby slovního humoru je zajímavé "ateistické" ujišťování, kdy babička ve vlaku řekne, že se dcera podobá Madonně - ihned dodá ke svému manželovi:" Ale my jsme bez vyznání, že?". Za chvíli na to spolucestující příslušník prohodí něco jako "Pomáhej pánbůh!" a hned polekaně kontruje - "Já jsem také bez vyznání!" - Nevím, zda tohle měl být vtip, nepodařená politická narážka nebo co. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

František Peterka, onen chlap jako hora a frajer, individualisticky spoléhá pouze na své síly a své vydělané peníze, musí být dotlačen scénářem k tomu, aby "prohlédl" a pochopil, že pouze v kolektivu své brigády socialistické práce najde své štěstí (osobní i pracovní, neboť jedno bez druhého ani není možné). Agitka jako řemen a dodnes poučný vhled do oněch časů budování - již z "Anděla na horách" víme, že i na dovolenou bylo třeba jet s kolektivem a ne s manželkou - a zde se mimo jiné poučíme o tom, že nejen titulního hrdinu, ale i jiného pomýleného soudruha kolektiv vychová - třeba tím, že jej v den výplaty s ostatními členy BSP doprovodí k až manželce a dohlédne na to, aby jí odevzdal výplatu do posledního pětníku... Protože kolektiv brigády tvoří Sovák, Menšík, Postránecký, Marvan, Záhorský atd., myslím, že na "place", když nemuseli přeříkávat scénáristické perly, muselo být daleko veseleji než ve filmu... ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Komedie k pláči. 1) Inu, 35letý Vratislav Blažek si teprve brousil drápy na své nejslavnější scénáře. Ale i tak občas docela zaperlil. 2) To je mi ale svět!_____ Trolejbus číslo 58 jezdí ve dvacetivteřinových intervalech._____ Třicetiletý montér a kulturista po třech letech v zahraničí nemůže sehnat holku._____ Pracovní brigáda z továrny jde kolektivně večer do divadla na Rusalku._____ 3) A ti herci! 38letý František Peterka (montér Honza), 17letý (!) Václav Postránecký (dělník), 54letý Bohuš Záhorský (dělník), brigádě šéfuje 40letý Jiří Sovák, dále je tu 59letý Jaroslav Marvan (dělník Fabián), 31letý Vladimír Menšík (dělník), 38letá Stella Zázvorková (jeřábnice), 53letý František Filipovský (prodavač, Kátin otec), 46letý Josef Hlinomaz (malíř pokojů), Jiří Krampol (mladík, který vychází z továrny) - no k nim bych šel pracovat okamžitě. 4) Problémy se řeší jako v Jedličkově ústavu - chování většiny postav je pro mě nepochopitelné. 5) Nakonec si náš hrdina i tu Rusalku zamiluje. Co je? Tleskej! Tleskají všichni. ()

Zajímavosti (2)

  • František Peterka ve filmu řídí automobil, ve skutečnosti však nikdy nevlastnil řidičské oprávnění. (M.B)
  • Natáčanie filmu prebiehalo na viacerých miestach v Prahe. (dyfur)

Reklama

Reklama