Reklama

Reklama

Tichý Don II.

  • Sovětský svaz Tichij Don II (více)

Obsahy(1)

Třídílná výpravná adaptace stejnojmenné předlohy Michaila Šolochova zachycuje nejpohnutější období ruských dějin 20. století - přerod carského Ruska k Sovětskému svazu. Ten totiž kromě politické změny přinesl především radikální zvrat v osobním životě desítek milionů lidí, neboť tradiční křesťanské hodnoty víra – rodina – půda po staletí akcentované monarchií, byly v řádu měsíců převálcovány pro mnohé zcela abstraktními a krvavě protlačovanými revolučními ideály.
Šolochov svou epopej nestaví na zjednodušující opozici nenasytných buržoů a utlačovaného proletariátu. Jeho hrdiny jsou donští kozáci, drobní zemědělci a chrabří válečníci, kteří doplatili na svou rodovou povinnost zachovávat věrnost monarchii a nakonec se ocitli v nesmyslné řeži občanské války, která zcela rozvrátila jejich odvěkou pospolitost. Dramatický zlom historických epoch je v Tichém Donu obdivuhodně naléhavě zpřítomněn v příběhu tragické lásky Grigorije Melechova a osudu jeho rodiny. Zatímco první díl nabízí pohled na tradiční život kozáctva povolaného z polí do první světové války a odehrává se v melodramatickém duchu, druhý „válečný" díl v sobě skrývá stupňovanou předzvěst pohromy, která se na kozáky snese po bolševické revoluci. Závěrečná část, v níž Grigorij ztrácí všechny opory svého dosavadního života, připomíná svou fatálností a gradací antickou tragédii. (Seminář ruských filmů)

(více)

Recenze (13)

LordSnape 

všechny recenze uživatele

Zatímco první film zachycoval hlavně život Kozáků na břehu Donu, tak druhý se soustředí na konec 1. sv. války a následné vyústění ve válku občanskou, kdy se k moci hrnuli Bolševici. Bohužel pro mě už to nebylo tak zajímavé, povětšinou dosti zmatené, ukecané a některé postoje postav nepochopitelné za což může asi i to, že jsem nečetl předlohu. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tento diel bol o dosť iný než ten prvý. Bol drsnejší a v niektorých momentoch som sa divil, že nebol až tak propagandistický, aj keď úplne vyvážený vzhľadom na scény popráv nebol. Je to skôr depresívny film, plný vojny a umierania, pomsty a názorových rozdielov ľudí z rovnakej krvi ako sa vraví. Vtedajšie reálie boli podľa mňa dosť vierohodne zobrazené, síce možno občas chaoticky, ale veľmi sa tomu nedivím vzhľadom na to, čo zobrazovali. Kamera skvelá, hudobne opäť ako antická tragédia, malo to celkovo niečo do seba. No, z tejto filmovej trilógie je to podľa mňa najslabšia časť, predsa prvá svetová vojna bola veľmi pestrá na udalosti aj na tzv. východnom fronte, následná občianska tiež a keby sa tomu dal rýchlejší priebeh a pridali nejakú tú štvrťhodinu zaujímavého obsahu, tak to mohlo byť iné. ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nahustit celou Šolochovovu kozáckou ságu do jednoho filmu by byl zločin. A sovětší filmaři si v padesátých letech při filmových verzích takto "zoficiálnělých" děl na nedostatek financí nebo prostoru stěžovat nemohli, a tak se v tomto druhém díle odpichujeme od roku 1916 a končíme až roku 1920. Válka ne a ne přestat; kozáci, konkrétně Grogorij Melechov (Pyotr Glebov), chtějí domů. Netuší, že ta válka, která bude následovat - občanská, bratrská - bude mnohem horší... ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Nekonečná válka, nekonečná touha po domově a po tom žít zase normálně. Opakované rozhodování, která strana je vlastně ta správná. Agitace ze všech stran a střídavé násilí ze všech stran. Muselo být strašné žít v dobách, kdy se soused bál souseda aby ho ne dostal do vězení, ale aby ho rovnou beztrestně nezastřelil. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

V druhom pokračovaní vojnovej a rodinnej ságy je braný väčší zreteľ na revolučné udalosti dní a je tu obsiahnutý najväčší časový priestor. Gerasimov konfrontuje hrdinov spoločenskými zmenami a robí to ozaj bravúrne, lebo odvážne a objektívne ukazuje zverstvá občianskej vojny na ruskom vidieku, čo sa v dobe vzniku filmu príliš nenosilo. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama