Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film je vzpomínkovým příběhem starého pána, který byl za vojny jako problémový chlapec spolu s mnoha jinými sirotky ve výcvikovém táboře pro mladé vojáky. Tam pozná útrapy šikany a falešného přátelství, ale i kamaráda na celý život, se kterým podnikne odvážnou misi k odstřelení německého muničního skladu. Zasáhne však nepřízeň osudu a zdá se, že jejich přátelství je navždy ukončené... (Goodboyko)

(více)

Recenze (11)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Detských povaľačov, zlodejov, ale i vrahov bez rodičov sústredili Rusi v táboroch, ktoré nechali strážiť a riadiť tiež väzňami. Režisér venoval veľa času tomu, aby si strážcovia dali pozor na deti, ktoré už nie sú deťmi, ale potom sa na to akosi pozabudlo a namiesto vyhrotených a nebezpečných situácií, dostávajú súcit a porozumenie. V niektorých momentoch z nich robia zbytočne niečo extra, nepochopil som, prečo nastupovali do lietadla hore bez, keď vojaci okolo nich mali uniformy. Asi len z frajeriny...Nadriadený im mal nakopať zadky. Ostrá akcia v závere bola slušná, hlavne nočný zoskok a ich odhalenie pomocou reflektorov, ale určite by si zaslúžila väčší priestor. Posledné minúty zo súčastnosti filmu pomohli, škoda, že prvá polovica nedrží lepšie pohromade. Isté je, že podobný film z druhej svet. vojny som nevidel, takže aj preto stojí za pozornosť. 60%. ()

desade 

všechny recenze uživatele

Netvrdím, že takýto "atriad" neekzistoval, možno ich bolo aj viacej, ale to, čo nám súdruhovia tentoraz naservírovali, má s realitou a pomermi v tábore pramálo spoločného. Rozprával som sa s dvomi Slovákmi, čo boli tesne po skončení vojny odvezení do Ruska do pracovných táborov (odchytili ich cestou do práce, aby doplnili vagón) - jeden putoval na Donbas, jeden na sibír. Nepredstaviteľné veci, z ktorých by sa asi týmto dobrosrdečným komandírom z tohoto diela (podľa skutočných udalostí) robilo zle od žalúdka. A to bolo ešte mnoho rokov po vojne. Takže moje hodnotenie: ruská propaganda na entú. Súdruh Stalin by rejžovi udelil rudú zvezdu. Tie dve moje zvezdy za odvahu urobiť film na túto tému, aj keď propagačný. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Největší klad, který na Svoloči spatřuju, je jeho syrovost a krutost, tedy na to, že je to film o "dětech", no, spíš tedy o "dorostencích". V našem změkčilém českém prostředí je takový příběh nemyslitelný a pro spoustu lidí asi i nepochopitelný, inu krutá a drsná doba tvoří drsné lidi. To ale nic nemění na tom, že ona mládež ve filmu zobrazená byla opravdu svoloč, tedy výjimečně odpudivá sebranka nesympatických grázlů, že ona scénáristická syrovost a krutost byla kombinována s nepochopitelným, někdy až směšným sentimentem a patosem, že většině kluků jsem ty jejich asociální drsňáky nevěřil, že po filmařské stránce byl film citelně podprůměrný, že celá scéna diverzní akce byla nemožně hloupá a že závěrečný happyend se nesl ve stylu sovětských válečných televizních mozkovýplachů. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Myslim, ze film trpi jedinou veci - nema hlavniho hrdinu. Hrdinu, kteri aspiruji na hlavniho je tu nekolik a vzdy se zase zacne o tom dalsim. Je to jakasi rozstristenost, ktera filmu ubira na poutavosti a divakovi odpira moznost ten film prozit. Takze je to trosku dokumentarni vypraveni. Dost se divim tomu, ze je zde vyparano komunisticke nalevani hlav, ktere tam muselo byt na kazdem rohu. Ale budiz. Drsnarna mezi dospivajicimi by klidne mohla byt natocena realisticteji, protoze to jiste bylo drsnejsi, nez jaky odvar jsme videli. Zkratka kdyby se zatlacilo na vice mistech, bylo by to neokoukane divani. Takhle je to jen prumer. Skoda, namet byl skvely. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Když se sovětským soudruhům podaří poprvé na světě odchovat v zajetí mládě vraha, a ne jedno, je potom docela těžké najít pro ně uplatnění. Naštěstí zrovna venku zuří Druhá světová a tak se nabízí udělat z té partičky mladistvých, asociálních zmrdů diverzní komando. Kulantní námět, který kdyby uchopil za koule někdo, kdo patologicky nečumí na mexické telenovely, mohl z toho být docela príma Dirty dozen junior. Nestalo se. Místo pořádného výcvikového campu jim zřídí romantický pionýrský tábor, vedený hodným strýčkem, kde mezi kouřením, poflakováním se, lyžováním, lekcemi paraglidingu a třemi teplými jídly denně sem tam přelezou nějakou zeď a užijí si tak hodinu zábavné cvičné střelby. No prostě Hilton. Divím se, že ty dozorce nudou nepovraždili. Na konci "výcviku" je z té pakáže ještě větší pakáž a je nutno sáhnout k nejbrutálnějším metodám, aby je přinutili jít do akce. Slabší povahy ať teď chvíli nečtou. Vypadá to téměř takto: "Fakt, kluci, neblbněte, běžte vyhodit náckům do luftu ten muniční sklad! Nebuďte svině. Proooosím!!!" OTŘESNÉ! "Tak jo" řekli kluci, protože zrovna neměli nikoho lepšího k podřezání a já se přistihl, že zarytě fandím Wehmachtu, aby jich "socializoval" co nejvíc. Finální táhlý prd za touto podivnou sračkou vyloudí nechutný heavyend alá Schindlerův hlíst, kdy se hoši, patrně už jako top manageři ruské mafie, najdou po padesáti letech u pomníčku, zaobjímají se, popláčou a tklivě zavzpomínají na zlaté časy svých kariérních začátků. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

  • Začiatkom roku 1943 bolo v Sovietskom zväze okolo 670-tisíc bezprizorných detí, ktoré páchali závažné trestné činy. (andykovac)

Reklama

Reklama