Reklama

Reklama

Pavoučí lilie

(festivalový název)

Obsahy(1)

Jade si po večerech vydělává tím, že se ve svém pokoji nechává snímat webovou kamerou pro anonymní uživatele. Hledá tetování, na které má vzpomínku z dětství a které ji dovede k tatérce Takeko. Z té se zároveň vyklube její dětská láska. Jade je nadšená z velkého tetování složeného ze zlatých květů pavoučí lilie, které má Takeko na paži. Chce stejný motiv, ale Takeko ji ho odmítá vytetovat a odůvodňuje to tím, ze květina je prokletá. Takečin otec, který zemřel při zemětřesení v roce 1999, měl na paži stejný motiv. Jeji mladší bratr byl svědkem jeho smrti a sám zůstal traumatizován. Jediná vzpomínka, která mu zůstala, je ono tetování. Takeko se rozhodla dát si stejné tetování v naději, že tím bratrovi pomůže. Taiwanský film, který na Berlínském filmovém festivalu v roce 2007 vyhrál cenu za nejlepší celovečerní gay film (Teddy Awars). (skye)

(více)

Recenze (13)

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Náuka o snoch po tchajwansky. Inteligentný a citlivý film s pekným vizuálom, ale ma svojim neuveriteľne pomalým tempom značne nebavil. Queer, ktorý mohol byť o čomkoľvek (ne-queer), vhodný pre milovníkov samoty ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Jeden moc chytrý člověk kdysi řekl, že nejtěžší ze všeho je osamělost, neboť zatímco vše ostatní je pouze provizorní, tak osamělost trvá a je den ode dne těžší a těžší. A právě o ní Ci qing vypráví tak působivě, že mě několikrát dojmula takřka k slzám. Už dlouho se mi nestalo, abych film tak prožíval a pomalu se modlil za šťastný konec. Krásný a mimořádně působivý film. ()

Reklama

PavelU 

všechny recenze uživatele

Pavoučí lilie je snímek mnoha významů a perspektiv. Záleží jen na tom, jak na něj bude divák nahlížet a co si z něho odnese. S čímž zároveň souvisí i to, zda mu plně porozumí. Faktem je, že je to provázeno průpovídkami, různými souvislostmi a nápovědami, aby se vůbec bylo čeho chytit. Je to v zásadě příběh o lásce, o prožité bolesti, o úskalích života, jak se s tím kdo vyrovná, jaké následky to v něm zanechá a zda dokáže najít klid v duši. Jak už tu poznamenali někteří přede mnou, je fajn si to pustit dvakrát. Tak dobře vynikne ta kolážová mozaika, jíž si musí každý sám složit. Původně viděno v rámci lesbického maratónu, nyní dáno i jako série asijských filmů. Tento opravdu hýří zajímavými scénami, plyne v pozvolném tempu. Oběma hlavním postavám to slušelo. Nachází se tu i poučka, kterak se na Internetu chovat bezpečně a jaká rizika na něm číhají. Ještě bych rád dodal, že to tetování zlaté pavoučí lilie tu hraje prim právem. V různých kulturách mají všelijaké motivy a věci, kterým přikládají nějaký význam. A právě onen název tvoří celou tu genialitu toho, co tu lze spatřit. Popisek nedoporučuji před zhlédnutím číst, prozrazuje celou pointu vyprávění. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Zajímavé drama o osudu tří postav, které mají něco společnou minulost a nyní se znovu setkávají. Pokouší se vyrovnat s tím co je tíží z dob minulosti. Čekejte vizuálně nápaditý a velmi detailně propracovaný film. Některé kompozice scén jsou velmi estetické(zejména záběry ze zahrad, lesa a krajiny celkově) a práce s barvami je také skvělá. Mnoho detailů a záběrů se mi vrylo do paměti. Byla to lahůdka. Podmanivá hudba pomáhá dotvořit snovou, melancholickou atmosféru, ale nechybí ani syrové a realistické záběry, tohle drama si pomalu buduje příběh pomocí představ, flashbacků (zní to násilně, ale cítím v tom inspiraci od Lynche částečně). Je zde zobrazen přesvědčivě i smutek, pocity osamění, odcizení, strachu. Ale dějově je to také napínavé, příběh tu nemá statickou roli. Samotný děj musíte pozorně sledovat a seskládate si to do jisté míry sami. Romantická linie je zde velmi decentní, netlačí se na sladkobolnou pilu. Rainie Yang a Isabella Leong podaly vynikající výkon, jejich role jim člověk věří bez výhrad. Neobvyklý film hodný reprízování, který na mě silně zapůsobil. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Tak prvoplánově patetické, polopatické a zoufale zpomalené (všechno si řekneme třikrát až pětkrát, co kdyby měl někdo z diváků disociativní poruchu nebo mu třeba cestou do kina usekli mozek), že ani mísení vzpomínek s představami nám nenechá moc látky k vlastnímu zpracování. Je to spíš nezvládnutá uvzlykaná terapie než film a jen jako terapie to může fungovat na "svoje" diváky. Po stránce filmového umění je to ale čistá ztráta času. Mezipatra 2022, Světozor, s R. *~ ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama