Reklama

Reklama

Syn bílé kobyly

  • Maďarsko Fehérlófia (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Film vznikol na základe najznámejšej maďarskej ľudovej rozprávky a rôznych jej podôb, ktoré sa rozšírili od Ďalekého východu až do Rakúska. Biela kobyla sa ožrebila, narodil sa jej syn. Rozpráva mu rozprávku o kráľovskom páre, ich troch synoch a manželkách: Zlatovláske (Aranyhajú), Striebrovláske (Ezüsthajú) a Meďovláske (Rézhajú). Vďaka zvedavosti žien sa ale všetko zmení: objavia sa traja draci z podsvetia a zničia ich zámky, zabijú ich mužov a ženy odnesú do ich podzemnej ríše. Keď sa o tom dopočuje syn bielej kobyle, zloží posvätnú prísahu, že sa im pomstí a zničí sily zla.
Film si ctí pamiatku hunských, avarských, skýtskych a maďarských legiend. Objavujú sa v ňom rôzne symboly a bytosti ako pramať, praotec, strom života, mýtický vták gryf a ďalšie. Podoby troch synov bielej kobyle sú stelesnením tváre vychádzajúceho Slnka (Kameňodrvič – Kőmorzsoló), poludňajšieho Slnka (Drevotrhač – Fanyűvő) a zapadajúceho Slnka (Železomiesič – Vasgyúró). (linkingabo)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (3)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tohle se pouští dětem...? A já si do teď myslel, že ty slovenské humory na maďarský vrub jsou jenom nadsázka a ono tohle... Ne, vážně, tohle je výborný film, jehož nejzajímavější součást zároveň ovlivňuje jeho velké mínus, kterým je délka, ona totiž hodina a půl příliš, protože děj jednak vystačí sotva na hodinu a druhak je použitá animace sice neskutečně interesantní, ale na druhou stranu je také místy bizarně surreální, což je v jednotlivých scénách boží, ale když se takové scény vrství jedna na druhou, začne to spíš otravovat, kór když je animace spíš jednoduší a nikde v podstatě není žádné pozadí (pokud se nepočítá pohoří v podobě ženského klína). Vizuální řešení je prostě skvělé a s notnou dávkou atmosféry, která by si zasloužila mystičtější základ příběhu + výtky výše uvedené a absence krvežíznivých želv, co jim z bulev tryská plazma. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Rozprávkové fantasy plné symbolov, mytológie a odkazov na prapočiatok. Akási variácia na Dobšinského rozprávku o Loktibradovi, v ktorej figurujú tiež hrdinné postavy s nadľudskou silou - Valibuk, Lomidrevo a Miesiželezo. Animácia miestami bizardná, miestami surreálna, napriek tomu prepracovaná a pútava. ()

Reklama

haluska11 

všechny recenze uživatele

Výborné maďarské psychadelické fantasy, které čerpá z národních mýtů a pohádek. Možnosti animace dosahují nadčasových rozměrů. Občas je to celkem freudovčina - to ale filmu vzhledem k surrealistické nátuře nelze příliš vyčítat. Ke konci se může zdát poněkud repetitivním, navzdory tomu je ale svou formou nesmírně unikátní. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama