Reklama

Reklama

Bytost

  • USA The Entity (více)
Trailer

Obsahy(1)

Carla Morenová je ve svém pokoji kýmsi surově napadena a znásilněna. Nikdo, včetně manžela, jí ale nevěří, že útoky záhadné bytosti se opakují, ačkoli má tělo samou modřinu. Když se Carle nepochopitelným způsobem porouchá auto a ona se málem zabije, poslechne svou přítelkyni Cindy a vyhledá pomoc psychologa doktora Sneidermana. Ten s ní probírá její dětství a mládí a společně skládají mozaiku událostí, které by mohly nynější útoky vysvětlovat. Doktor Sneiderman usoudí, že útoky jsou jen Carliny představy, s jejichž pomocí se snaží vyrovnat s rozličnými životními traumaty. Carla s jeho závěry nesouhlasí a když ji chce doktor hospitalizovat, odmítne a rozhodne se čelit útokům dál sama a zůstat se svými dětmi. Nedlouho nato se Carla seznámí se dvěma parapsychology z místní univerzity, kteří ji vyslechnou a rozhodnou se věci přijít na kloub. K pokusu se dostaví i doktor Sneidrman, který parapsychologii nevěří a chce Carlu za každou cenu chránit... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (161)

Webb 

všechny recenze uživatele

Tento mysteriózní horor jsem viděl jako malé dítě a pamatuji si že se mi líbil, zapůsobil na mě, měl hutnou atmosféru, bál se a na některé scény i zvuky nezapomenu. Dnes jsem ho opět zhlédl a vše zůstalo naprosto stejné. S ohledem na nostalgii a na skutečnou událost je to opravdu silné kafe. Jen pro otrlé diváky. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Velmi sugestivní a silný horror natočený podle skutečné události, který je z hlediska žánru pozoruhodný především pro svou podobnost s Hooperovým Poltergeistem, který je ale o rok mladší. Film o opakovaném znásilňování matky tří dětí u širokého publika samozřejmě propadl a byl tak neprávem zapomenut. Rozhodně jde o pozornosti hodnou záležitost s několika silnými scénami, které z hlavy jen tak nedostanete. ()

Reklama

Campbell 

všechny recenze uživatele

Bytost je výborný a hlavně i v dnešní době kurevsky strašidelný horor. Film jsem si pustil kolem 23:00, a tak jsem něco do 1:30 ani nevstal protože jsem neměl odvahu:-) Film je o znásilnění duchem. To je prakticky všechno, ten duch byl pěkenj hajzl. Film má hodně potemnělou atmosféru, a je takový druh filmu kde se budete otáčet jestli za váma nijaká ta bytost není. Režisér Rozhodně udělal dobře že nějak toho ducha neřešil, udělal strach z neznámého. Naprosto mě uchvátila hudba, která na zážitku ještě přispěla. A herci v čele s Hershey byly výborní. Filmu sice nemám moc co vytknout ale přeci jen film je trochu moc dlouhý a já si ho prostě nemohl 100% ujít, protože některé metody vyšetřování byly poměrně nudné. Takže 80%. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Jdu oznámit znásilnění neviditelnou bytostí, pravděpodobně mužského pohlaví, navíc silně zapáchající. S tímhle absurdním bludem přichází rozrušená (a možná i vzrušená) Carla Morenová na psychiatrii a jen zázrakem ji tam rovnou nehospitalizují. Nejde však o výplod pomatené mysli, protože útoky neznámé entity jsou hmatatelné a stupňují se. Než se postižená žena stačí z hrůzného zážitku vzpamatovat, má dům plný parapsychologů, a je zralá na blázinec. Dvouhodinová stopáž potrápí diváka stejnou měrou jako duch naši nebohou hrdinku v podání talentované Barbary Hershey. Přičemž první hodina je téměř strhující a podkreslená neobyčejně nadčasovou hudbou Charlese Bernsteina, kdy se jedná o velmi sugestivní zážitek. Jenže story, která mimochodem vychází ze skutečné události, postupem času řídne a jeví se jako neúměrně natahovaná, což je škoda, a kdyby tvůrci uměli skončit včas a o dobrou půl hodinu film ošidili, tak by se jednalo o sevřený hororový zážitek. Film už v závěru divákovu pozornost neudržel tak, jako po slibném rozjezdu, vyjma erotického zabarvení, ve kterém odhalíme, že hlavní hvězda filmu si s depilací hlavu neláme, však to byla osmdesátá léta a všichni měly bobříky, ale nikoliv mlčení. Sidney J.Furie, ještě než se propadl do tenat zapomnění, se jevil jako velmi talentovaný režisér, který si vyzkoušel i hororový žánr, ale postupem času jeho kariéra zcela upadla. Barbara Hershey s Ronem Silverem film utáhli, ale nějakého velkého rozuzlení jsme se nedobrali. Výsledkem je slušná a místy napínavá hororová jízda s nezaměnitelnou osmdesátkovou atmosférou a skvělým hudebním motivem k tomu. Duchové, třeste se! 60% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mne osobne nesadla škatuľka "na motívy skutočného príbehu", pretože tvorcovia sa akoby zľakli prísť s vlastnou teóriou a tak po celý čas vzbudzujú napätie a tajomno, aby nakoniec všetko nechali na divákovej fantázii. Film je zaujímavý ale skôr tým, aké témy podsúva. Takže môžeme celú historku brať ako metaforu toho, ako si udalosti vysvetľuje psychiatrická obec, ale Bytosť sa dá chápať aj ako pohľad na neschopnosť tejto obce prijať akékoľvek iné riešenie, než im káže veda. Čiže do hry sa dostáva aj vlastná pýcha, ktorá sa nedá zľúčiť so skutočným pochopením pacienta. Problém som mal trochu s tým, že sa scény viac menej len opakovali, pričom posun sme zaznamenali až vtedy, keď sa na scénu dostali paranormálni fanatici. BTW osobne si bytosť vysvetľujem ako skutočne zhmotnený strach Carly, ktorý dostal reálnu oživlú podobu. Sedí mi to viac než nejaký pekelník. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (7)

  • Syn skutečné Carly Moran popisoval, jak byla jeho matka při jednom z útoků odhozena a uhodila se do hlavy. Když se pokusil zakročit, byl taktéž odhozen a zlomil si ruku. Během natáčení této scény si David Labiosa hrající Billyho přivodil stejné zranění. (HellFire)
  • Martin Scorsese umístil film na jedenáctou příčku seznamu nejděsivějších filmů všech dob. (Terva)
  • Podobný prípad sa mal skutočne odohrať v roku 1974. O takých zážitkoch hovorí žena menom Doris Bither z Kalifornie. (joske88)

Reklama

Reklama