Reklama

Reklama

Bytost

  • USA The Entity (více)
Trailer

Obsahy(1)

Carla Morenová je ve svém pokoji kýmsi surově napadena a znásilněna. Nikdo, včetně manžela, jí ale nevěří, že útoky záhadné bytosti se opakují, ačkoli má tělo samou modřinu. Když se Carle nepochopitelným způsobem porouchá auto a ona se málem zabije, poslechne svou přítelkyni Cindy a vyhledá pomoc psychologa doktora Sneidermana. Ten s ní probírá její dětství a mládí a společně skládají mozaiku událostí, které by mohly nynější útoky vysvětlovat. Doktor Sneiderman usoudí, že útoky jsou jen Carliny představy, s jejichž pomocí se snaží vyrovnat s rozličnými životními traumaty. Carla s jeho závěry nesouhlasí a když ji chce doktor hospitalizovat, odmítne a rozhodne se čelit útokům dál sama a zůstat se svými dětmi. Nedlouho nato se Carla seznámí se dvěma parapsychology z místní univerzity, kteří ji vyslechnou a rozhodnou se věci přijít na kloub. K pokusu se dostaví i doktor Sneidrman, který parapsychologii nevěří a chce Carlu za každou cenu chránit... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (162)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

První hodina je skvělá, napínavá a místy dost atmosférická a strašidelná duchařina, která se mi hodně líbila, jenže ve druhé půlce se všechno tohle někam vytratí, film se stane rozvláčnějším, ukecaným a místy trochu nudným a samotný závěr je jakoby bez vyvrcholení.. I přesto jsem se během filmu na hodinky koukl jen jednou a byl jsem překvapen, kolik času už uběhlo. Jako celek to nudné není, ale kvalitativně a co se týče zážitku má film dost jasnou sestupnou tendenci. Má to zajímavý nápad (teda, dá se říct nápad, když je to údajně podle skutečných událostí?). Akty znásilnění jsou natočeny dost dobře a doprovází je skvělý hudební motiv. 3,5* ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Jeden ze špičkových duchařských hororů, které v klidu strčí do kapsy moderní remaky. Snímek, který dokazuje, že nejlepší éra hororových snímků byla osmdesátá léta. Entity by měla být pro každého fandu tohoto žánru doslova povinnost. Napětí, které vás neopustí od samotného začátku do závěrečných titulků. A skutečně dobré herecké výkony založené na skvělém scénáři. Ať se jedná o horor podle skutečné události nebo ne, jedno je jisté... na Bytost - Entity se určitě znovu podívám. 85% ()

Reklama

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

S. J. Furie sa nesnaží za každú cenu držať príbehu, ktorý napísal sám život a filmu tento tvorivý, výberový prístup pomáha. Doris Bitherová mala v skutočnosti troch synov a jednu dcéru, každé dieťa malo iného otca. Filmová protagonistka Carla Moran, ktorú hrá Barbara Hershey má naopak dve dcéry a jedného syna. Vzbudzuje to väčší súcit. Vlastná rodina Doris zavrhla, dávno s ňou prerušila kontakt. Duchovia boli podľa nepotvrdeného svedectva napadnutej štyria, dvaja sa čiastočne materializovali: jeden pripomínal jej zosnulého starého otca, druhý mal vraj ázijský pôvod. Vo filme sa hovorí o troch duchoch. V čase, v ktorom bola Doris údajne atakovaná týmito duchmi, boli už viacerí jej príbuzní a niektorí bývalí partneri mŕtvi, ona momentálne nezamestnaná, frustrovaná žena so štyrmi deťmi na krku, ktorá začínala holdovať alkoholu. Tieto sociálne skutočnosti sú vo filme nepodstatné. Trochu pravdy na tom bude, lebo inak by sa len blázon odhodlal verejne tvrdiť, že bol znásilnený duchom. Záverečná správa dr. Barryho Taffa, ktorý Doris pozoroval, nehovorí o tom, že je vyšinutá, pokiaľ ide o záhadné javy niečo pripúšťa, no nič nepotvrdzuje. Autor, ktorý je nápaditý a tvorivý: realitu mení na fikciu. Vo viacerých prípadoch je to lepšie ako keď sa snaží byť dokumentárny a faktograficky presný. Tento film je toho dôkazom. Opak potvrdzujú mnohé filmové skutočné príbehy. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Kdysi můj velmi oblíbený horor tenkrát na VHS.Prý podle skutečné události, čemuž ani trochu nevěřím. Po včerejším uvedení v tv musím konstantovat, že se mi to stále ještě líbí. Film má atmosféru a dovede vyvolat pěkné mrazení i bez kapky krve, což třeba o takovém Paranormal aktivity tvrdit nemůžu. Hodnocení na tehdejší dobu, kdybych to viděl dnes poprvé, tak asi 40%. První a jedinná duchařina, která se mi líbí. ()

Jino 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný hororový thriller se zajímavým tématem. Ten jde ostatně ještě dál, než Spielbergův a Hooperův Poltergeist. Sidney J. Furie (mimochodem zajímavé příjmení :-)) podle skutečného případu rozehrává povedenou hru neviditelného trýznitele a jeho oběti - matky tří dětí. Bez zbytečných efektů a s povedenou atmosférou se mu podařilo vytvořit pozoruhodné dílo, jenž rozhodně stojí za vidění. 70% ()

Galerie (21)

Zajímavosti (7)

  • Martin Scorsese umístil film na jedenáctou příčku seznamu nejděsivějších filmů všech dob. (Terva)
  • Syn skutečné Carly Moran popisoval, jak byla jeho matka při jednom z útoků odhozena a uhodila se do hlavy. Když se pokusil zakročit, byl taktéž odhozen a zlomil si ruku. Během natáčení této scény si David Labiosa hrající Billyho přivodil stejné zranění. (HellFire)
  • Podobný prípad sa mal skutočne odohrať v roku 1974. O takých zážitkoch hovorí žena menom Doris Bither z Kalifornie. (joske88)

Reklama

Reklama