Reklama

Reklama

Bytost

  • USA The Entity (více)
Trailer

Obsahy(1)

Carla Morenová je ve svém pokoji kýmsi surově napadena a znásilněna. Nikdo, včetně manžela, jí ale nevěří, že útoky záhadné bytosti se opakují, ačkoli má tělo samou modřinu. Když se Carle nepochopitelným způsobem porouchá auto a ona se málem zabije, poslechne svou přítelkyni Cindy a vyhledá pomoc psychologa doktora Sneidermana. Ten s ní probírá její dětství a mládí a společně skládají mozaiku událostí, které by mohly nynější útoky vysvětlovat. Doktor Sneiderman usoudí, že útoky jsou jen Carliny představy, s jejichž pomocí se snaží vyrovnat s rozličnými životními traumaty. Carla s jeho závěry nesouhlasí a když ji chce doktor hospitalizovat, odmítne a rozhodne se čelit útokům dál sama a zůstat se svými dětmi. Nedlouho nato se Carla seznámí se dvěma parapsychology z místní univerzity, kteří ji vyslechnou a rozhodnou se věci přijít na kloub. K pokusu se dostaví i doktor Sneidrman, který parapsychologii nevěří a chce Carlu za každou cenu chránit... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (162)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

První polovinu filmu jsem nabyl dojmu, že mám co dočinění s nejlepším duchařským hororem vůbec. Žádnej dlouhej únavnej úvod, první setkání s duchem proběhne už někdy v páté minutě a není to žádné posunutí hrníčku o jeden centimetr nebo zhasnutí světla, ale pořádně důraznej střet, jenž bývá v ostatních podobných filmech k vidění až krátce před závěrečnými titulky. Atmosféra by se dala krájet, hudební podkres mi zpočátku přišel příliš rušivý, ale časem jsem si na něj zvyknul a přiznávám mu velikou působivost. V druhé polovině však dojde ke zbytečnému natahování a opakování, entita se začne projevovat trikově ne zrovna excelentními světelnými jevy, takže absolutní nadšení mírně upadá, ale i tak se jedná o duchařskou špičku. Horror movie of the year ()

choze 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodná moderní duchařina, prý podle skutečné události, kde strašidelné viktoriánské sídlo nahradil domek na předměstí v současné Americe, ale bouchající dveře, padající předměty a divné zvuky zůstaly. První polovina do nás pálí brutální útoky neznámé bytosti na svobodnou matku tři dětí, která marně hledá pomoc na psychiatrii, kde ji považují za sebepoškozující se hysterku, v druhé polovině se hrdinka obrátí pro pomoc na parapsychology, kteří ji nejdříve monitorují u ní doma a následně se pokusí chytit ducha v laboratorní replice jejího domu. Rozjezd i finále jsou solidní, prostředek slabší, Barbara Hershey v hlavní roli výborná a znásilňovací scény (hlavně díky intenzívní zvukové stopě) působivé, škoda, že se za půlkou stane z útočníka jen hra světýlek. ()

Reklama

Campbell 

všechny recenze uživatele

Bytost je výborný a hlavně i v dnešní době kurevsky strašidelný horor. Film jsem si pustil kolem 23:00, a tak jsem něco do 1:30 ani nevstal protože jsem neměl odvahu:-) Film je o znásilnění duchem. To je prakticky všechno, ten duch byl pěkenj hajzl. Film má hodně potemnělou atmosféru, a je takový druh filmu kde se budete otáčet jestli za váma nijaká ta bytost není. Režisér Rozhodně udělal dobře že nějak toho ducha neřešil, udělal strach z neznámého. Naprosto mě uchvátila hudba, která na zážitku ještě přispěla. A herci v čele s Hershey byly výborní. Filmu sice nemám moc co vytknout ale přeci jen film je trochu moc dlouhý a já si ho prostě nemohl 100% ujít, protože některé metody vyšetřování byly poměrně nudné. Takže 80%. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Teda že bych byl zrovna vystrašenej se určitě říct nedá, ale když duch udeřil už v prvních minutách, řikal jsem si, že to bude sakra dobrý. Navíc ten "hudební" doprovod je fakt pecka. Jenže duch se projevoval pořád stejně a začal mě trošku nudit, i když znásilňovací scény byly natočený perfektně a Barbara Hershey měla něco do sebe (jen by se mohla holit :D). Z letargie mě pak vytrhla banda inženýru, kteří si přinesli různá hejblata, aby mohli strašidlo lapit a zkoumat, čemuž se jim snaží zabránit doktor-skeptik, kterej průběžně celej film systematicky leze na nervy. Že se bubák nehodlá stát předmět pokusů není nutno zdůrazňovat. Finále bylo vůbec legrační a s "podle skutečných událostí" se jděte bodnout. 50% ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Velmi sugestivní a silný horror natočený podle skutečné události, který je z hlediska žánru pozoruhodný především pro svou podobnost s Hooperovým Poltergeistem, který je ale o rok mladší. Film o opakovaném znásilňování matky tří dětí u širokého publika samozřejmě propadl a byl tak neprávem zapomenut. Rozhodně jde o pozornosti hodnou záležitost s několika silnými scénami, které z hlavy jen tak nedostanete. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (7)

  • Martin Scorsese umístil film na jedenáctou příčku seznamu nejděsivějších filmů všech dob. (Terva)
  • Syn skutečné Carly Moran popisoval, jak byla jeho matka při jednom z útoků odhozena a uhodila se do hlavy. Když se pokusil zakročit, byl taktéž odhozen a zlomil si ruku. Během natáčení této scény si David Labiosa hrající Billyho přivodil stejné zranění. (HellFire)
  • Carla Moran se po událostech ztvárněných ve filmu celkem pětkrát stěhovala, ale útoky nepřestaly. Po přestěhování do Texasu náhle útoky ustaly, a to po dvou letech. (HellFire)

Reklama

Reklama