Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek Pět let vypráví skutečný příběh německého Turka Murata Kurnaze, nevinného muže drženého v jednom z nejděsivějších a nejobávanějších vězení na světě - Guantánamu. Boj o přežití tu vyžaduje téměř nadlidské úsilí. Německý Turek Murat Kurnaz byl mezi lety 2001 a 2006 držen v amerických zajateckých táborech v Afghánistánu a zálivu Guantánamo. Bylo mu pouhých devatenáct let, když se jako čerstvý konvertita k islámu vydal na pouť do Pákistánu, kde byl okamžitě zatčen pro podezření z podpory terorismu. Snímek Pět let je inspirován skutečnými událostmi a vypráví Kurnazův příběh - ukazuje, jak byl mučen a bez ustání nemilosrdně vyslýchán ve věznici Guantánamo. Film se soustředí na krutý boj mezi Kurnazem a jeho americkým vyšetřovatelem Gailem Holfordem, který se snažil získat Kurnazovu důvěru, aby ho mohl přimět k doznání, zatímco fyzické i psychické mučení pokračovalo. Kurnaz musel vynaložit veškerou sílu vůle, aby pod takovým tlakem dokázal svou nevinu. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (16)

kolodej1 

všechny recenze uživatele

dost průměrný film, který pro mě především trpěl poněkud jednotvárným dějem. Ten nebyl pro nikoho, kdo aspoň trochu sleduje politiku, nikterak překvapivým, já jsem se alespoň nic nového a objevného nedozvěděl. Film nebyl ani tak brutální, jak by mohl být, pobyt v Guantanámu, podle toho, co unikalo do médií, ještě drsnější, než bylo ukázáno tady. Nicméně i tak nelze Turkovi zrovna závidět, sice byl značně naivní a přihlouplý, ale to trestné není ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pět let neoprávněně ve vězení je sakra doba, kterou němečtí tvůrci dokázali převést na filmové plátno poměrně obstojně. Stejně tak hlavní herec dokázal předvést ono zoufalství, ke kterému se snad nedalo ani nic jiného říct. Během sledování tohoto filmu jsem dokonce měl pocit, že natočit tento film snad ani lépe nešlo, ale po shlédnutí jsem zjistil, jak strašně bez emocí byl. Příběh je to šílený, ale když to ve Vás zaznamená jen pocit údivu, je s filmem něco špatně. Původní čtyři hvězdy jsem nakonec snížil na tři, protože i tak je to příběh, který by si nechtěl zažít nikdo z nás. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nebylo to zlé, ale film se nějak ne a ne zavrtat pod kůži a to je při podobném tématu celkem důležité. Ano, je strašné, že se něco podobného stalo, stává a stávat bude, ale v tomto případě mi byl osud hlavního hrdina tak trochu lhostejný, což bylo dílem nevýrazného výkonu představitele hlavního hrdiny a dílem absence syrovosti a té pravé vězeňské atmosféry. Uvítal bych i více teroru, kterému byl Kurnaz vystaven, ačkoliv třeba scéna s odletem domů mě dostala. Ale takových emotivních okamžiků film moc nenabízí, což je škoda 50% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý film s poukázaním na väzenské praktiky aj v "najdemokratickejšej" väznici sveta. Justičných omylov je všade ako maku a nevyhneme sa im nikdy. Takže z hľadiska osudu človeka je to príbeh tragický a poľutovaniahodný. Z hľadiska systému ale nemôžeme hneď Guantanámo a USA odsúdiť za existenciu väzenia a spôsoby, akými sa tam postupuje. Som presvedčený, že 90% väzňov sú nebezpeční jedinci, ktorí by už v najlepšom prípade nemali uzrieť svetlo sveta a je dobré, že sú tam. A to nie som fanúšik agresívnej americkej politiky. Ale proti teroristom to asi nejde inak a snáď každý vie, že to so sebou nesie aj riziko omylov. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Velmi slušná záležitost.Těchto filmů teď vzniká hodně, vzpomínám na nedávno viděný Camp X Ray prakticky na stejné téma. Stejně tak jak svět čelí čím dál větší hrozbě islámského terorismu, snaží se na to tajné služby a armády adekvátně reagovat. Rozbíjení sítí a buněk se zabývají tisíce agentů všech vlád po celém světě. Je jasné, že u teroristických organizací, pracujících v utajení, které své konspirační metody dnes díky letitým zkušenostem a vyspělým technologiím dotáhly k dokonalosti je těžké jen tak najít důkaz a někoho usvědčit. A pak dochzí k přešlapům. To je samozřejmě špatně, na stranu druhou si myslím, že se západní společnost ještě stále všem těm hrozbám brání velmi civilizovaně a to i když přihlédnu k různým zařízením z nichž nejznámější je Quantanamo na Kubě. Když se kácí les létají třísky. A les je napaden kůrovcem tak silně, že není vyhnutí a těžba musí být brutální. Je mi jasné, že jedinec, který se už na Kubě v oranžovém mundůru s černým pytlíkem na hlavě objeví, že nemá moc možností dokázat, že není terorista. Tam ho hoděj do masomlejnu a z nevinného se může stát člověk, který při mučení přiznal i to co nevěděl, nebo se z něj právě díky tomuto stane v budoucnu terorista. Film celkem drsně ukázal všechny možné metody kromě fyzického mučení (elektro šoky, waterboarding atd..) jak člověka zlomit. Už soudruzi v Sojuzu zjistili, že mnohem více než týrání vězně fyzicky zničí odpor trýzeň psychická. Stačí 5 dní v kobce 2x2 m za neustálého svícení, změny teplot, s hlukem i tichem, bez ničeho k zabavení a hrábne vám... Docela by mne zajímalo, zda film točil opravdu na Quantanámu. Vypadalo to totiž velmi realisticky. Klobouk dolů před výkonem jak Gersaka tak Milese. řeknu vám, nechtěl bych bejt na quantanámu v kůži ani jednoho z nich. 4 kuličky toustu pro agamu. * * * * ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama