Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek na motivy stejnojmenné novely amerického realistického spisovatele a básníka Hermana Melvilla vypráví příběh mladičkého námořníka jménem Billy Budd. Ten je nedobrovolně naverbován z obchodní lodi na loď válečnou. Svojí pravostí a dobrým srdcem si však rychle získá přízeň celé válečné posádky kromě jednoho z velících důstojníků. Dochází tedy ke konfrontaci Billyho s všemi nenáviděným důstojníkem. Tragédie na sebe nenechá dlouho čekat. (DarkMatter)

(více)

Recenze (7)

majo25 

všechny recenze uživatele

Žiadny dobrodružný film, ale čistokrvná dráma, ktorá sa odohráva na jednej vojnovej fregate koncom 18. storočia. Silne atmosferická a v závere aj so silným nábojom determinujúcim svoje posolstvo. Viacero britských hviezdnych hercov, okrem tradičných by som vypichol John Neville-a (známeho napr. zo seriálu Amazonka), ktorého som tak mladého vo filme asi nevidel a takmer nespoznával, no a potom herca v hl. úlohe - neskoršieho typického charizmatického záporáka s pichľavými očami a drsnou bradou - Terenca Stampa, ktorého som určite tak mladého nevidel. Je až neskutočné, že tu si ho tvorcovia vybrali do role neskúseného a veľmi naivného mladíka. Zvládal to však. Príbeh postupne graduje a ja som ho zhltol na jeden šup, záveru tlieskam. Na druhej strane, snímku by pomohlo, ak by tých exteriérových a bojových scén bolo oveľa viac, aby divák nemal pocit, že sa celý príbeh odohráva v divadle. ()

DarkMatter 

všechny recenze uživatele

Původní novelu jsem nečetl, ale dokážu si představit, že mohla být zajímavější. Přeci jenom udělat z krátké novely celovečerní film... Dochází zde tedy ke zbytečnému protahování, děj je předvídatelný/zápletka jednoduchá. Černobílé provedení filmu podle mě přidalo. Jednoduše - neurazí, ale ani žádný zázrak takže 3*. Dokumentaci doby a určité poselství/myšlenku, které byli zřejmě obsaženy v novele se podle mě podařilo přenést i do filmu. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nenechte se pomýlit prostředím, ve kterém se film zdánlivě odehrává. Z moře uvidíte akorát několik metrů kolem lodi, a pak při dlouhých záběrech na palubu bude vytvářet jen pozadí. Film se celý odehrává na lodi, žánrově je to spíše drama, a kolega DarkMatter má pravdu, že dvě hodiny na takové provedení je trochu příliš. Vůbec se nepovedla postava Billyho Budda, který si svým charismatem sice získá posádku na lodi, nikoliv však srdce diváka, několik pseudobiblickcýh hlášek á la "nastav i druhou tvář" na to rozhodně nestačí. Jediným světlým, a v tomto případě temným bodem, zůstává postava Johna Claggarta - strážného důstojníka (master-at-arms), kterého si s grácií sobě vlastní zahrál skvělý Robert Ryan. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dobrodruzny film to nie je, skor drama, ktorej dejova linia sa odohrava na jednej lodi. Mladeho sympatickeho Billy Budda si zahral Terence Stamp /Teorema 1968/, ktory si nielen svojim pristupom ziskal posadku, i ked nie celu samozrejme. Film ma dve hodiny, treba  sa teda obrnit  trezlivostou. Najma kym dojde k finalnej roztrzke s tym dostojnikom. Oplati sa to mat a pozriet, obycajne dialogy anprosto prevladaju a tak to ma byt  85 % ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Terence Stamp v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Reklama

Reklama