Reklama

Reklama

Pro někoho gringo, pro jiné bandita, pro rodinu Azul a pro blízké Modrý – záleží na břehu řeky Rio Grande... Druhá polovina 19. století v údolí řeky Rio Grande. Mexicko-americká válka o „stát osamělé hvězdy“ skončila před lety a na obou stranách hranice vládne relativní klid. Zbraně ale odmítá složit obávaný bandita a revolucionář Ortega (Ricardo Montalbán), který se svým početným gangem vyhlásil válku všem cizákům – Yankeeům, Španělům i Francouzům. Ortega své muže vede jako armádu a k nejoddanějším vojákům patří jeho synové Xavier, Manuel, Antonio a také osvojený Azul (Terence Stamp). Spíše než o jméno jde u modrookého blonďáka o ironickou přezdívku, své rodné si už ani sám nepamatuje. Při jednom z nájezdů za severní hranici se ovšem v Azulovi něco zlomí a zachrání texaskou dívku před jedním ze svých bratrů. Sám se pak postřelený doklopýtá na odlehlý statek „Doca“ Mortona (Karl Malden) a jeho dcery (Joanna Pettetová), která banditovi vděčí za život. Azul se po zotavení snaží s pomocí Mortonů začlenit do místní komunity a dokonce přijme jméno Modrý v naději, že své druhé jméno už nikdy neuslyší. Pro svou rodinu na mexické straně řeky je sice mrtvý, ale ne zapomenutý – a Ortega se za smrt svého syna hodlá pomstít celé vesnici. (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

U filmu velmi záleží, jakou atmosféru se podařilo vytvořit. A zdejší atmosféra mě docela bavila. Azul bandita útočítí, následně zraněný a pak začleňující se. A začlenit se není tak snadné díky podezřívavým sousedům. Následuje část, kdy jeho otec a další hodlají syna pomstít a pak se pomstít jemu samotnému. A tak málomluvný hrdina připravuje vesnici na boj - to už trochu připomíná Sedm statečných, když ale těch zbylých šest dostalo volno. Přiznám se, že mladého Terence Stampa jsem nepoznal, znám jeho vizáž až ze starších filmů. Ale velmi se mi pozdával. Celým dějem je Azul trochu jiný western, než jaké se v té době natáčely. ()

Kolárek 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý, ale nikoliv hloupý western zasazený do nebezpečného okolí řeky Rio Grande v době těsně po Americko-mexické válce. Bandita Ortega útočí na Texaské usedlosti a na druhé straně řeky po jednom výpadu zůstanou dva jeho syni a jeden skoro syn Azul. S tím se později setká, ale šťastné rodinné setkání to nebude. Něco se u Azula totiž za dobu odcizení změnilo. Negativem je rušivá hudba. Herecké výkony nejsou zlé, ale ani strhující. Závěr je chytrý a uvěřitelný. ()

Reklama

Cascabel 

všechny recenze uživatele

Akademický western, který se pokouší demytizovat mlčenlivého hrdinu z neznáma. Jeho představitel, se s hlavní rolí popasoval se ctí, přestože byl lepším Rimbaudem než pistolníkem (natož aby byl Harmonikou, jak zvažoval Sergio Leone). Nejvýš na celém snímku ale hodnotím kameru. 2,5* ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Spočiatku priemerný príbeh adoptovaného syna vodcu mexických banditov prejde prerodom a vďaka starostlivosti mladej Joanny a jej otca sa stáva farmárom. Ortega s jeho bandou sa však nevzdáva nádeje a keď sa Azul odmietne vrátiť, prisahá gringom pomstu. Azul sa tak musí vrátiť k pištoľníckej minulosti a postaviť sa do čela obrany osadníkov a čeliť banditom.  Hoci škatuľkovanie či je na strane gringov alebo mexičanov, sa Azulovi nepáči on ako gringo vychovaný mexičanmi chce byť len sám sebou. Herecké výkony sú celkom dobré až na intímne scény, ktoré sú veľmi kŕčovité. 70% ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Docela pěkný, až pohádkový western. Bílý bandita (Stamp) jezdí s mexickou bandou, jejíž vůdce (Montalban) ho jako dítě adoptoval a vychoval. Když se zastane bílé ženy a musí zabít nevlastního bratra, zůstává u svých, učí se jednat civilizovaně, nachází otcovskou náruč (Malden) i lásku krásné dívky. Ale čelí také nedůvěře a své bývalé bandě. Tak trošku mi to paradoxně připomělo Tarzana (hrdina na začátku pomalu nemluví a neumí jíst) a pár akčních filmů, je to docela fajn obsazené a zahrané, na konci je parádní obrana řeky. A když člověk přemýšlí mezi 3-4* SPOILER hlavní hrdina zařve... na nasrání a dobrý pocit z filmu je v tahu. Takže 3*. ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama