Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vydejte se na cestu proti proudu času. Ne o sto nebo tisíc let, ale do doby před celou historií - do časů bájí a fantazie, kdy bohové v lidské podobě kráčeli po Zemi a v začarovaných lesích žila bájná stvoření - kentauři, satyrové a nymfy. Ale i tehdy se válčilo. Ne mezi armádami, ale mezi bohy. Zeus bojoval s Hérou o vládu a z jejich války se stala válka lidí, protože následovníci Héry bojovali o nadvládu s těmi, kteří uctívali Dia.
Alkméné očekává v Thébách návrat své manžela Amfytrióna. Při slavnosti sklizně ale uvízne v osidlech lascivního vládce bohů Dia, který na sebe vzal podobu jejího manžela. Za devět měsíců se Alkméně narodí dvojčata. První syn je Amfytrióna, druhý _ Herkules - je počatý Diem. Alkméné chce po manželovi, aby Diova syna zabil. Amfytrión to ale nedokáže, naopak k nevlastnímu chlapci mimořádně přilne. Jednoho dne prchlivý Herkules praští tak prudce do hlavy lyrou svého učitele hudby, že učitel klesne k zemi. Všichni jsou přesvědčeni, že ho hoch zabil. Za trest je Herkules vykázán z Théb, pečuje o stáda v horách a dorůstá v neobyčejně silného mladého muže. V rituální noci počne s dcerou krále Kreonta Megarou tři syny. Ty ale o svatební noci pod vlivem drogy v záchvatu šílenství zabije. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pravda. řecké mýty zase dostávají sodu, ale co musí se autorům přiznat, že se Héraklovými osudy zabývali hlouběji, než ostatní tvůrci filmů, zabývajících se antickými legendami. I tady je vše samozřejmě přizpůsobeno stopáži, takže mnozí znalci budou prskat, ale já si té snahy cením. A docela se mi líbilo i obsazení s Timothy Daltonem, Leelee Sobieski a dalšími. Je fakt, že hlavní hezoun je neskutečné poleno a kde ho vyštrachali vědí jen Olympané, ale i to se dalo přežít. Navíc na televizní záležitost tu nebyly ani tak hrozné triky. Poměrně snesitelná záležitost. 55% ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Snaha ukázať na Herkulovi aj niečo iné ako kopu svalov a testosterónu bola chvályhodná. Takisto poukázania na spletitosti starých gréckych bájí. No psychologizácia postavy ostala len na povrchu a nešla do hĺbky. Kvalitu, resp. nekvalitu digitálnych trikov pripočítam nižšiemu rozpočtu - veď sa jedná iba o TV film. Čo mi však najviac hýbalo žlčou, bola totálna topornosť Leelee Sobieski, z ktorej mi naskakovala husia koža. Horšiu ( a ešte k tomu škaredú, plastikovú) herečku by som nenašiel hádam ani v hlbokých albánskych horách za čias absolutistického vládnutia Envera Hodžu v Tirane ...bŕŕŕŕŕŕŕ ()

Reklama

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Vedomí si toho, že na Herkulove silácke kúsky nemá TV produkcia dosť silácke efekty ( a je pravdou, že lepšie vyzeral aj o 10 rokov starší, televízne prevarený predchodca ), stavili tvorcovia na umný scenár. Ten je postavený na súperení ( a zmierovaní ) ženského a mužského princípu, fatalizme pokrvného a rodového intrigovaniu a nevyhnutných tragédiách, presne v duchu antickej drámy a s najväčšou pravdepodobnosťou aj reálnej histórie starovekých a stredovekých spoločností. Vo svojich motívoch veľmi výstižný mytologicko-historický prepletenec a obraz, dostatočne verný tradičnému podaniu a súčasne ho reflektujúci. V postave Herkula sa vymaňuje z pradiva pevných pravidiel starého žánru i pravidiel archaického sveta povier, mágie, svojvôle panovníkov a rozmarov bohov, ich servílnosti i nepriateľstva. Oproti iným spracovaniam za posledných x rokov, ktoré si s Herkulom svojvoľne robia čo chcú, je zaujímavé sledovať, ako si s tradovaným podaním herkulovskej mytológie poradil scenárista Charles Edward Pogue. Zmeny, ktoré uskutočnil, sú v záujme príbehu ( a možno aj berú ohľad na reálny rozpočet ). Kým zachované starogrécke cykly sú na dnešok predsa len trochu príliš cyklické a lineárne ( Héra na Herkula pravidelne zosiela šialenstvo, on v jeho záchvate niekoho zabije a potom musí svoju vinu vykupovať ponižovaním sa a službou ), tu sú dobre zakomponované do celkovo sa vyvíjajúceho a k zaujímavému záveru dospievajúceho príbehu. Aj Herkulových úloh nie je 12, ale 6, no oboznámený divák objaví aj tie ostatné, predvedené v správnej chvíli k lepšej službe celému myšlienkovému konceptu na iných miestach príbehu.Večná škoda rutinérskeho, či ( lacného ) TV spracovania, ale obávam sa, že výborne poprepisovaný známy cyklus by zrejme aj v inom prípade dokázalo oceniť iba minimum divákov... ()

t_gon 

všechny recenze uživatele

Tak si zde střihnu premiéru : Nové Televizní zpracování bájného hrdiny Herkula přináší pohled na jeho "životopis" zcela z jiného úhlu pohledu, než tomu bylo doposud s televizním seriálem či animovaným filmem. Takže sledujeme Herkula od jeho narození, přes divoké mládí, kdy vyrůstá po boku se svým bratrem a učí se bojovat a vyrůstat v budoucího hrdinu, jak mu bylo před jeho zrozením předurčeno až po konečný výcvik (jež je ovšem nejen velice zanedbaný a krátký ale také stejně nesmyslný a fádní...), kdy se ze zbrklého chlapce stane ON! Hrdinný syn boha Dia...Jenže nové zpracování zobrazuje Herkula zcela jinak než znáte z historie a vyprávění. Ať už se jedná o nastoupení Herkula do služeb Thébského krále plnění "jeho úkolu", tak o tom, zda je synem boha či nikoliv se může divák jen dohadovat. Stejně tak jediná existence bohů je zde prezentována pouze v nudných a plytkých konverzacích hlavních postav, jež pravděpodobně sami neví, zda existují či jen následují věřící dav...Podobně je na tom jejich herecký projev jež se pohybuje někde na hranici průměru. Film má sice solidní výpravu, které však podráží nohy otřesné triky, nevýrazný hudební doprovod a přemršelá délka filmu. Pokud někdo tudle dobu miluje, tak ať si přičte max 1* navíc...U mě je to slabší průměr 2 a půl * = 3*... ()

Jessica_Biel 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že jsem u konce první části na férovku usnul, tudíž moje hodnocení patří zatím první části toho, co jsem viděl. A co jsem viděl? Timothyho Daltna, který se nechá hloubě zabít Hydrou- Leelee Sobieski, která je naštěstí panenskou nymfou a nenechá se zabít- a kluka co nemá v hlavě nic a nechá se zmorfovat v testosteronového borce (nechá se zabít nebo ne?). Nicméně podobou hodně blízké seriálovému Herkulovi s K. Sorbo a z toho co jsem viděl i jednoduché, ale to se asi dalo čekat. Rozhodně nedoporučuju a abych to dokoukal, ta si počkám, až to budou za pár let dávat zase v TV. Jedna hvězda za Leelee a Timothyho a druhá pro filmaře z lítosti. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama