Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (285)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších TV filmů co jsem viděl. Velice dobří herci a atmosféra, která by se dala krájet jen takovým nožem, který vrah používá na své oběti. Na filmu je sice vidět, že byl točen pro TV a film se až moc zaměřuje na vraha a jeho činy ale rozhodně se nejedná o chyby, které by výsledný dojem z filmu nějak kazily. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na televizní film výborný kousek. Sice film nenabídl podrobnější analýzu případu, postupy s jakými vyšetřovatelé přicházeli nebo nějaké body, o které by se dalo opřít, ale na druhou stranu naprosto výborně představili tehdejší atmosféru v Sovětském svazu, nesmysly, kterými oblbovali celý národ, ale i perfektní herecké výkony, které si připsal každý, kdo se ve filmu objevil. Stephen Rea, Donald Sutherland, Max von Sydow, ale i Jeffrey DeMunn (ten především). Na fakt, že je film dotován americkými penězi je tenhle film dost objektivní. Celé to dává smysl od začátku až do konce. Jakmile se na scéně objeví masový vrah Andrej Čikatila, tak jsem napětím ani nedýchal. Nehledě na to, že některé záběry jsou naprosto precizní. Tohle je poctivě odvedená práce silného příběhu, která stojí za to vidět. ()

Reklama

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Ani by som neveril, že ma môže baviť film, ktorý sa okrem iného snaží odraziť problematiku danej doby. Nuž, ale toto je o sériovom vrahovi a k tomu podľa skutočnej udalosti, takže baviť ma to muselo. Neviem koľký ľudia vedeli o metódach forénzneho vyšetrovania v dobách hlbokého komunizmu. Ja nie a veľa som sa dozvedel. Čikatil bol fakt beštiálny vrah, pôsobiaci celkom vyrovnane a vyšetrovateľovi som prial, aby ho už konečne chytil. Zmasakrovať 52 ľudí, z toho 35 pod 18 rokov je naozaj sila, aj na ruské pomery.Imbecilita tej doby je zobrazená rovnako dobre ako sú aj herecké výkony postáv. Jediné, čo mi máličko vadilo je, že film je americký a nepôsobilo to tak ruky ako by to malo. Napr. nevideli sme ruskú zimu (ale vodku hej)... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Spíš Občan B. Dlouhou dobu je totiž ústřední postavou zabejčený vyšetřovatel Viktor Burakov, který s hromadou rudých klacků pod nohama a jako jediný pečlivý člen CSI (Celková Sabotáž Investigace): Rostov má jen pramalou šanci polapit „symbol východního úpadku“ - Rostovského řezníka, kterého vzrušuje píchání jedině nožem. Vzhledem k „osobnosti“ devianta Čikatila možná diskutabilní poměr prostoru, ale díky podařeným hereckým výkonům (především sarkastická ochranná ruka Sutherland) to divák nemusí příliš řešit a možná pak mávne rukou i nad tím, že režisér Gerolmo zrovna nehýří invencí.. Docela nadstandardně se autorům podařilo zachytit sovětské reálie i jejich postupné změny (ubývání šedi, plakátů Lenina, či stranických sraček a přibývání slunečních brýlí a Mercedesů), k čemuž samozřejmě přispěla lokace natáčení (Maďarsko) i relativní čerstvost pádu komunismu v době vzniku.. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Prvotná teatrálnosť a statickosť rozprávania sa postupne vytratí, herci prestanú prehrávať, vytvoria sa medzi ich postavami väzby, a dej začne plynule a účinne gradovať. A ku koncu film tají dych. Len škoda že sa jedná o TV film, ktorý sa musí krotiť a v ušetrení diváka opomíja najhoršiu - kanibalistickú - časť Čikatilovho vystrájania. Skvelá rola pre Maxa von Sydowa. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (29)

  • Celý film se natáčel v Maďarsku. (Chatterer)
  • Když si všimneme plakátu Lenina, když detektiv Burakov (Stephen Rea) prochází ulicí, tak vidíme, jak na začátku filmu je celý a na konci je úplně roztrhaný. Rozdíl je i v tom, že na konci slyšíme anglickou mluvu v rádiu. Tyto scény tak dobře vyjadřují rozdíl ve fungování v sovětském bloku. (Kvidoland)
  • Ve filmu jezdí motorové vozy řady M152.0, které však nikdy nebyly do Sovětského Svazu dodány. Tyto jednotky jezdí pouze v Maďarsku, kde se film natáčel... (alanwilder)

Reklama

Reklama