Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na televizní film výborný kousek. Sice film nenabídl podrobnější analýzu případu, postupy s jakými vyšetřovatelé přicházeli nebo nějaké body, o které by se dalo opřít, ale na druhou stranu naprosto výborně představili tehdejší atmosféru v Sovětském svazu, nesmysly, kterými oblbovali celý národ, ale i perfektní herecké výkony, které si připsal každý, kdo se ve filmu objevil. Stephen Rea, Donald Sutherland, Max von Sydow, ale i Jeffrey DeMunn (ten především). Na fakt, že je film dotován americkými penězi je tenhle film dost objektivní. Celé to dává smysl od začátku až do konce. Jakmile se na scéně objeví masový vrah Andrej Čikatila, tak jsem napětím ani nedýchal. Nehledě na to, že některé záběry jsou naprosto precizní. Tohle je poctivě odvedená práce silného příběhu, která stojí za to vidět. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Kdyby tam nehráli notoricky americké tváře, tak jdu si i na pět. Ale přece jen "Sovětský Svaz a Donald Sutherland"? Mě to zkrátka rušilo. Nicméně to trochu zastřel fakt vznikajícího přátelského pouta mezi Burakovem a generálem. Vyšetřovat v té době takovou masovou vraždu nešlo bez komplikací, protože v SSSR se přece nic takového nemůže stát to jen v USA. Chvílemi to nabíralo až komediální pel mezi Burakovem a takzvanou komisí. Určitě to stojí za zhlédnutí. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Další z výborných filmů, natočených na základě skutečných událostí. Dodnes si pamatuji, když se o tomto masovém vrahovi Čikatilovi psalo v našich novinách a zmiňovaly se tam zvěrstva, jichž se na svých obětech dopouštěl. Film sice nezabíhá až do krajních podrobností, ale přesto zobrazuje jeho případ možná ne příliš obsáhle, ale o to efektivněji. Stephen Rea coby vyšetřovatel a Jeffrey DeMunn jako Čikatilo hrají skvěle. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Působivý, napínavý a velmi drsný film, když se zamyslíme nad tím, že jde více či méně o rekonstrukci pravdivého případu! Méně známých tváří v tomto snímku dodává na autenticitě a výpovědní hodnotě, chválím také výběr prostředí, v němž se snímek odehrává. Skvělé herecké výkony podávají jak Stephen Rea s Donaldem Sutherlandem, tak Max von Sydow a Jeffrey DeMunn. Místy má snímek tendenci být dojemný a až na šíleně americký závěr (tleskání davu) nemám výtek. Silný film a hrůzný svoji podstatou. 5*. ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů, který je podle skutečné události, co jsem kdy viděl. Ponurá atmosféra, která ho prostupuje se hodí k tématu sériového vraha. Naprosto parádně vybraní herci, kteří moc dobře věděli co se po nich očekává a splnili to do puntíku. Věřil jsem jim každé slovo. Pokud máte rádi filmy "podle skutečné události" a zvládáte zrůdnosti sériových vražd, myslím že tenhle by jste měli určitě vidět. Za mě 95% ()

Galerie (14)

Zajímavosti (30)

  • 50 členný špeciálny tím vyšetroval prípad Čikatilo 13 rokov. Počas vyšetrovania bolo vypočutých a preverených stotisíc ľudí a prevedených tristotisíc rozborov krvi podozrivých. Z vrážd bolo do doby dolapenia Čikatila obvinených 15 osôb, jeden z nich bol dokonca nevine odsúdený na trest smrti. Súdny spisovný materiál mal 333 zväzkov. Čikatilo sa priznal k ešte ďalším 30 vraždám, ktoré sa nepodarilo doložiť žiadnymi presvedčivými dôkazmi. (Raccoon.city)
  • Kým všetky tabuľky a nápisy na budovách či inštitúciách sú v azbuke, spis Občana X je viditeľne napísaný v angličtine. (BlackTom)
  • Když psycholog Buchanovsky (Max von Sydow) čte Čikatilovi (Jeffrey DeMunn) jeho psychologický spis, čte mu ho dlouhé hodiny (ve filmu jsou zmíněné časy od 2:25 odpoledne do 4:20 ráno). Ve skutečnosti se však Čikatilo rozbrečel už po 2 hodinách. (Kvidoland)

Reklama

Reklama