Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

tron 

všechny recenze uživatele

Andrej Čikatilo patrí k najznámejším svetovým sériovým vrahom. Kým ho v 90-tych rokoch 20. storočia chytili (približne v období premiéry MLČANIA JAHNIAT, kvôli čomu získal prezývku „Ruský Hannibal Lecter“, každopádne prezývok mal viac), stihol zabiť nad 50 osôb. Špecializoval sa na únosy detí, ich znásilnenia (alebo aspoň pokusy o znásilnenia) a následné zavraždenia (ale medzi obeťami sa našli aj dospelé ženy). Evilenko z roku 2004 bol Čikatilom jemne inšpirovaný, ale Občan X je o dosť vydarenejší a vernejší skutočným udalostiam. Kladne hodnotím tiež Stephena reu v hlavnej úlohe vyšetrovateľa a Donalda Sutherlanda ako jeho prísneho, ale nie blbého šéfa. Potešil ma tiež predstaviteľ Čikatila, ktorý vyzerá "obyčajnejšie", než Malcolm McDowell z Evilenka a o to je to pôsobivejšie a desivejšie. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Brrr, hnusně mrazivá rekonstrukce řádění rostovského vraha se podařila. A přitom se film soustředil hlavně na fakta a věrohodnost a nesnažil se navozovat temnou thrillerovou atmosféru.... Nebo že by na mě nakonec tak zapůsobil právě díky tomuto téměř dokumentaristicky chladnému pojetí? Stephen Rea i Jeffrey DeMunn výborní, Donald Sutherland a Max von Sydow neméně obdivuhodní, spousta scén, na které nezapomenu... Pro mě je Občan X srovnatelný dejme tomu s Bostonským případem nebo Zodiacem. Takže pět. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Občan X - masový vrah a kanibal Andrej Čikatilo. Zajímavý film o deviantovi a neúnavném detektivovi, jehož posláním je Čikatila dopadnout. Aby se to povedlo, musí nejdříve zvítězit na nefunkčním aparátem. Ačkoliv je to TV film - budete tajit dech. Herci odvedli naprosto skvělé výkony. Všichni. Oproti Evilenkovi je to spíše o způsobu vyšetřování než o nějakých výraznějších emocích. Přesto se mi toto líbilo více než Evilenko. U mne je to na 4 rudé hvězdy. * * * * ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Výborný americký film, který komunistické období i všednodennost té doby nelíčí černobíle, ale naopak zasvěceně a zřejmě minimálně upravuje skutečnost. Jsou velmi vzácné okamžiky, kdy i trest smrti má své oprávnění. Je zajímavé, že nejúspěšnější se americká kinematografie zdá být právě tehdy, když důsledně vychází ze skutečnosti. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Zaráží mě, jak jsem na takový milý film mohl narazit až 27 let po jeho vzniku. Kam se hrabou všemi vychvalovaní vrahové z Netflixu. Čikatylo byl mimořádný psychopat. Přes 50 obětí z nichž přes 30 tvořily děti, tak to rozhodně není běžná bilance sériových vrahů. Film je chytlavě zpracován, absolutně nenudí a snad by se dalo říct i to, že vůbec nezestárl. Kdo má rád kriminálky a mezi jeho oblíbené kratochvíle patří sledování sériových vrahů, tak ten by si měl pošmáknout. [80 %] ()

Galerie (14)

Zajímavosti (30)

  • Čikatilo, který se během vyšetřování choval slušně, se rozhodl, že před soudem ze sebe udělá blázna. Během procesu zmateně vykřikoval, obnažoval se, zpíval Internacionálu, vykřikoval, že není homosexuál nebo tvrdil, že je těhotný a kojí. K tomu, aby se vyhnul trestu smrti, mu to ale nepomohlo. (Petulka88)
  • V čase 1:07 jde plukovník (Donald Sutherland) k poručíkovi (Stephen Rea) přes seschnuté slunečnicové pole a má rukavice pod rukávy a na rukávech znečištění od suchých slunečnic. Po střihu má rukavice pod rukávy a znečištění nikde patrné. (Ivoman)
  • Andrei Chikatilo (Jeffrey DeMunn) byl narozen 16. října 1936 v Jabločnoje Ukrajina a popraven 14. února 1994 v Novočerkassk Rusko. Byl otcem dvou děti a to Yuri Chikatilo a Lyudmila Chikatilo. (Albydeeere)

Reklama

Reklama