Reklama

Reklama

Spusťte tu revoluci beze mne

  • USA Start the Revolution Without Me
Trailer

Obsahy(1)

Americká bláznivá komedie Buda Yorkina nás zavede přímo do pohnutých událostí francouzské historie. Co víc, ukáže divákům, jak vlastně opravdu začala slavná francouzská revoluce a co bylo její příčinou. Na počátku stál jeden popletený vystresovaný doktor v zájezdním hostinci, který musel zvládnout najednou dva předčasné porody jednovaječných dvojčat. Zatímco jedna dvojice měla urozenou "modrou" krev, druhá nezapře svůj prostý selský původ. Když se mu při porodu děti trochu pomotají - rozdělí je spravedlivě. Každému páru od každého jedno! Jaké je to překvapení, když se o třicet let setkávají urození dvořané Philippe De Sisi a jeho bratr Pierre se svými dvojníky, známými to a obávanými korsickými bratry. Vše v předvečer Francouzské revoluce. Sled náhod, omylů, nedorozumění a radovánek na versailleském dvoře v době Ludvíka XVI. je zavede konečně k nečekanému odhalení. Zároveň lehce zamíchají chodem dějin. Filmová komediální satira poskytla vynikající herecké příležitosti v typově odlišných dvojrolích G. Wilderovi a D. Sutherlandovi. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (16)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Tato komedie by mohla dokonale nasytit mé supí já. TOLIK by se toho zdalo podrobně zkritizovat... Zmatené potácení se mezi čistokrevnou komedií a adresnou rádobyparodií, mezi chatrými dějovými zvraty a gagy čtvrté cenové skupiny, mezi perfektně hrajícími komiky a ochotnickými tatrmany... Potíž je v tom, že navzdory tomu zůstává dost toho, čemu se smát. Škoda no, snad si klovnu příště. ;o) 50% ()

Ludva 

všechny recenze uživatele

[2010-05-26] * Dva páry dvojčat (Gene Wilder a Donald Sutherland) byly po narození omylem promíchány. Co se asi stane, když v předvečer revoluce připlují do Paříže aristokratičtí "bratři z Korsiky" a jsou zaměněni se dvěma zlodějíčky? * Spousta excelentních fórků ve stylu Monty Pythonů (vycpaný dravec, král na nemaškarním plese...), občas pospojovaných poněkud dlouhými přípravnými pasážemi, ve kterých se nic neděje. Velmi oceňuji, že všechny postavy (včetně nesvéprávného krále) jsou dostatečně mazané na to, aby se v nenadálých situacích rychle zorientovaly a nedělají ze sebe nudně blbce. ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nejedná se o komedii přeplněnou peprnými gagy, tento nedostatek je však nahrazen slušným tempem, které se ke konci svým způsobem stupňuje, i když snímek rezignuje na zbytečky logiky. Filmu prospívá i jistý absurdní nádech a herecké kreace Gena Wildera a Donalda Sutherlanda, jenž se ve své dvojroli většinou spíše pitvoří, než že by regulérně hrál - dívá se na to ale příjemně. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Evropsky se tvářící mystifikačně-historizující crazy komedie, která je rozkročena mezi dvěma (pro ni poněkud ideálními) světy - světem filmů Létajícího cirkusu Montyho Pythona ve své intelektuální tématice, parodizující tendenci, sklonům udělat z francouzské revoluce frašku nemluvě o karikování právě a jen Francouzů (snímek je navíc parodií hlavně francouzské kinematografie a jejích kostýmních velkofilmů), svém absurdním rámcovém ukotvení (vypravěč, závěrečná střelba...) a světem inspektora Clousea a jeho absurdních gagů i humoru. Filmu se dá jistě mnohé vytknout a místy je skutečně až nepřehledně šílený, přesto jde svého druhu o unikát. O chytrou komedii, která předpokládá chytrého a poučeného diváka, který má alespoň paušální přehled o evropské historii (a dějinách filmu - viz Orson Welles v roli vypravěče). S tím už většina dnešní americké mainstreamové produkce bohužel nepočítá... Podobné filmy: History of the World: Part I, Kšeft za všechny prachy, Co dál, doktore? Být či nebýt, Závrať (1978), ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Šílené. Tento film je výjimečně složitý na hodnocení, protože o jeho kvalitách rozhoduje divák až příliš subjektivně. Vtip je natolik jedinečný, nebo spíše anglický:)), že nadávat na jeden vtip znamená se v zápětí smát druhému. Samotný Donald Sutherland jako by utekl z Anglie a se svým zjevem, projevem i dialogy bych ho nominoval na cenu za suchý humor. Jeho obličej byl pro mě vždycky trochu ... nesympatický a nepříjemný, ale i on má pár skvělých momentů. Gene Wilder je oproti tomu sympatický a vstřícný, ale i on se dokáže příjemně proměnit (v rámci filmu a postavy) a to je jen ku prospěchu. Problém filmu pro mě tkví v střídavé kvalitě scén a vtipů, stejně jako některé okamžiky filmu divák jen těžko dokáže prominout a vzít jako vtip (popřípadě ho vezme jako vtip, ale příliš se nezasměje.... můj případ). Rozhodně bych tím, ale nechtěl od filmu jakýmkoliv způsobem odrazovat, protože je to zajímavý počin, který je velmi nevyrovnaný. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (2)

  • Film se měl původně točit v tehdejším Československu, ale invaze sovětských vojsk roku 1968 tyto plány zhatila. (mi-ib)
  • Gene Wilder si vybral roli ve filmu na úkor role poručíka Minderbindera ve filmu Hlava 22. (mi-ib)

Reklama

Reklama