Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dětství, které v Kalifornii prožila patnáctiletá Vanessa Lutz připomínalo peklo. Její nevlastní otec Larry obchoduje s drogami, matka Ramona je narkomanka a prostitutka, která už několik let předstírá, že nevidí, jak muž Vanessu pohlavně zneužívá. Když se nakonec otčím dostane za její zneužívaní a drogy za mříže a matka je zatčena za prostituci, usoudí sotva gramotná Vanessa, že se nechce dostat do žádné pěstounské rodiny a raději se rozhodne najít svou babičku, kterou v životě neviděla a začít u ní nový život. Ukradne auto sociální pracovnici, která měla na starost její rodinu a uteče z domu. Cestou se však auto porouchá a tak Vanessa pokračuje v cestě s mladým, příjemným a na první pohled slušným Bobem Wolvertonem, který pracuje jako právní poradce ve škole pro problémové chlapce. Bob si pomalu získává Vanessinu důvěru a nakonec ji přesvědčí, aby mu vyprávěla o tom, jak ji nevlastní otec pohlavně zneužíval. Jenže zanedlouho si šokovaná Vanessa uvědomí, že to, co vypráví, Boba vzrušuje. Vzápětí se ukáže, že muž je psychopatickým "vrahem z I-5", o němž se mluví ve zprávách. Muž, který zabíjí a znásilňuje ženy na dálnici I-5. A teď si jako další oběť vybral Vanessu. Dívka se pokusí z jeho auta uniknout, ale zjistí, že muž odstranil vnitřní kliku dveří. Podaří se jí zmocnit pistole a zasáhnout ho několika výstřely. Jako zázrakem však vrah přežije, Vanessa je zatčena a policie ji obviní z pokusu o vraždu. Americký film, který je zdařilou směsí road movie a vězeňského dramatu, vznikl v roce 1996 a původně byl určen pro televizní obrazovky, Velmi kladné recenze a příznivé přijetí nakonec vedly k rozhodnutí uvést film v kinech. Podle vlastního scénáře ho natočil jako svůj režijní debut scenárista Matthew Bright. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (107)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Trochu drsnější verze červený karkulky. Co se stane když psychopat Sutherland potká maniaka Witherspoonovou? No asi se semele pořádná porce zabíjení a satirickýho humoru. Ano napsal jsem hádám toho maniaka ke správný postavě, protože předpokládám, že je název filmu směřován spíš k hlavní hrdince než k zabijákovi z dálnice. A v tom je trochu problém. Zatím co Reese mi přišla naprosto bezchybná a fakt bych nechtěl tuhle holku nasrat, tak Sutherland ač ho jeho herecký schopnosti a charizma předurčovali k zářnému výkonu, tak na mě působil jenom jako extrémně neschopnej a totálně vylízanej nekrofil a závěrečná scéna jak si hraje na vlka v posteli, taky stojí za to. To jsou zkurvený velký oči Bobe! Ale jinak solidní nálož plná zjevný nadsázky a samozřejmě i nějaký tý správný sociální kritiky těch skvělých vyjetých spojených států. To můžu.75% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ach, tí dnešní teenegeri! Ono mi tie dialógy miestami prišli, akoby ich písali samotní rovesníci filmu. Tak isto priebeh snímku, akoby stál za nápadom niekoho, kto nevie narátať do tri. Lenže keď sa odosobním od týchto, pre niekoho nepodstatných detailov, musím uznať aj Ja sám, že ako celok to z pohľadu "zábavy" a vyvolania záujmu skrátka funguje, pričom malá "Reese Witherspoon" zvládla svoju úlohu viac než slušne! Bavilo ... ()

Reklama

YumiOkami 

všechny recenze uživatele

tak to bylo hodne zajimavy zpracovani Cerveny Karkulky! nenudila jsem se, ale i tak me pribeh moc nezaujal; tyhle modernejsi zpracovani na klasicky pohadky (nebo na knihy celkove) se mi libi, ale tohle mi nejak nesedlo. oba hlavni herci uzasni; pobavila me scenka v aute, jak ho tam mlatila tou pistoli a prekvapila ta posledni, kdy si Mr. Wolveton lehnul misto babicky; to bylo vazne genialni! anyway, docela slusna podivana - 3 a pul hvezdicky. || ❝𝐓𝐡𝐞𝐦'𝐬 𝐬𝐨𝐦𝐞 𝐛𝐢𝐠 𝐮𝐠𝐥𝐲 𝐟𝐮𝐜𝐤𝐢𝐧' 𝐭𝐞𝐞𝐭𝐡 𝐲𝐨𝐮 𝐠𝐨𝐭, 𝐁𝐨𝐛.❞ 🐺🔪 ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Tenhle film můžete buď milovat, nebo nenávidět. Mě to pobavilo náramně tou svojí účelovou, krásně béčkovou zvrhlou geniálností. Za vidění to stojí už jen kvůli Reese, která se na kvalitě tohodle díla podílí obrovským kusem výborně zahranou blonďatou vraždící pidipostavičkou. No, byla prostě k sežrání :-) ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Matthew Bright je buďto prokletý génius, pro kterého v Hollywoodu nebylo místo, nesoudný magor nebo jen filmařský pankáč, který zvysoka kašle na klasické řemeslné normy. Jeho filmografie se vychyluje mezi póly kultovního undergroundového úletu "Forbidden Zone" a hvězdně obsazeného zhůvěřile zpatlaného melodramatu "Tiptoes". "Freeway" stojí někde uprostřed a ukazuje Brighta rovným dílem jako neotesaný drahokam i podvratného anarchistu. Režijní debut, který byl svého času uveden v hlavní sekci Sundance, mu produkčně zaštítil Oliver Stone, který se sám tou dobou nořil do vyšinutých vizí odvrácených stran Ameriky s projekty jako "Takoví normální zabijáci" a "U Turn". Ve štábu se mísili šestákoví fantasti odchovaní Rogerem Cormanem s věhlasnými jmény v čele se střihačkou Maysie Hoy odchovanou Robertem Altmanem a Brightovým starým kámošem Dannym Elfmanem. Navzdory hvězdnému obsazení dává film hrdě na odiv svůj punkový rodokmen dlouhými nepřerušovanými záběry a exaltovaným herectvím, které evokuje klasiky undergroundu jako Christopha Schlingensiefa. Ostatně s jeho projekty sdílí "Freeway" nejen zastřešující princip produkce, který můžeme shrnout jako "rychle, levně a zběsile", ale také základní koncept hystericky podvratného přivlastnění si mainstreamových motivů a jejich emancipačního přesazení do odvráceného prostředí, v tomto případě do světa delikventů, pouličních prostitutek a smažek. Brightova parafráze na Červenou Karkulku lavíruje mezi exploatační vyhroceností i soapoperovou teatrálností, zatímco servíruje nazlobenou pohádku, která s feministickým nádechem účtuje s tradičním sexismem a privilegovanou povýšeností. Cesta téhle Karkulky s hodně pošpiněným trestním rejstříkem z bezútěšného domova na periferii, nasyceného sexuálním zneužíváním, drogami a sociální mizérií, do babiččina domečku v trailer parku vede přes hodně spletité odbočky, včetně klasické kulisy delikventských bijáků, pasťáku. Ale stejně jako ve vzorové vyprávěnce bratří Grimmů i tady přináší setkání s vlkem nejen ohrožení, ale také prozření a uvědomění si vlastní ceny, a to nejen ve smyslu kolik si účtovat za kuřbu v postranní uličce. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (4)

  • Make-up, který má Bob (Kiefer Sutherland) ve Vanessiných (Reese Witherspoon) nočních můrách, pochází už z prvních zkoušek kostýmů. Původně měla být použita složitější verze, která byla ale později zamítnuta. Líčení totiž trvalo šest hodin, což si štáb nemohl dovolit. (zajda404)
  • Muž na fotce, kterou Vanessa (Reese Witherspoon) ukazuje Bobovi (Kiefer Sutherland) jako fotku svého otce, je ve skutečnosti masový vrah Richard Speck. (zajda404)
  • Falešná krev, která byla použita v jedné scéně, vyvolala na kůži Reese Witherspoon alergickou reakci. (zajda404)

Reklama

Reklama