Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer 1
Velká Británie, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvůrci:

Charlie Brooker

Hrají:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Trajektt k tomuto seriálu (2)

Černé zrcadlo (2011) 

Musím se přiznat, že čím dál tím víc, co jsem se prokousával záživnými sériemi tohoto originálního televizního seriálu z britské produkce, tak šla postupně kvalita sérií značně dolů a u páté série mně chvílemi dokonce přepadávala až černočerná tma ve které jsem byl nucen ochutnávat všemožně barevné dorty někdy až zalité nechutně teplou polevou, která i když zchladla, tak mi po strávení zůstala nechutná pachuť v puse. A nebylo to z toho, že by ty příběhy nebyly kvalitní, ale bylo to z toho, že ta buzoidní propaganda zakrytá všemi barvami mírových sil tohoto světa mi pěkně zkazila kvalitní zábavu za málo peněz. Všechny epizody byly s vědecko-fantastickým podtextem, které se odehrávají v přítomnosti nebo v nedaleké budoucnosti a musím přiznat, že skoro všechny ty příběhy měly něco do sebe a bystřejší diváci se dokonce mohli poučit o určitých nebezpečích, které by se eventuelně mohli v budoucnosti stát. I když by se mohlo zdát, že příběhy na sebe nějak nenavazovaly, tak si zajisté všímavější publikum všimlo, že jisté náznaky propojení zde byly, ať už v narážkách na minulé či budoucí díly či ve vystavěných věcech nebo logech, které jsme mohli také vidět v jiných dílech. Kvalita dílů byla kolísavá a hodně záleželo na tom, jak komu sedne ten daný herec či herečka, protože někteřé prototypy těchto umělců se prostě do této budoucí reálné či nereálné fantasmagorie podle mně nehodí a totéž by se dalo říct o některých špatně vybraných filmových lokacích, kde se proháníme po britských vidlákovech, kde to vypadalo jako ze sedmdesátých let minulého století i když děj se odehrával kdesi v budoucnosti. To už záleží na úhlu pohledu, kdo si jak čeho všímá a jestli je takovej hnidopich jako já, kterej ve všem hledá nějaký ty mouchy. Celkově tento televizní počin doporučuji a to zejména z důvodu originality a také z důvodu ponaučení se a vyvarování se z eventuelních budoucích chyb ke které se naše technologicky zfanatizovaná civilizace přechyluje a to vše díky všem různým chytrým hračičkám, díky kterým budoucí generace hloupne, aniž by o tom věděla. A ještě musím dodat, že kdyby nebylo těch barevnejch a teplejch žvástů, na který heterosexuální bělouš jako jsem já není vůbec zvědavý a poslední dobou jsem na ně dost alergický a které mně vůbec nezajímají, tak bych možná dal i známku největší. Ale bohužel, petržel, díky těmto vnucovacím slabinám musím dát zasloužených 70%. ()

Nenávist národa (2016) (S03E06) 

PRO VŠECHNY MILOVNÍKY I NEMILOVNÍKY SPOILERŮ UPOZORŇUJI, ŽE V TÉTO RECENZI JE VĚTŠÍ MNOŽSTVÍ POZNATKŮ Z TOHOTO TELEVIZNÍHO DÍLA, TAKŽE BY HO NEMĚLI ČÍST BUDOUCÍ DIVÁCI, KTERÝ TENTO DÍL NEVIDĚLI!!! Musím se přiznat, že většinou nepíši o jednotlivých dílech seriálů, ale jelikož tato epizoda měla skoro devadesát minut, tak vyjímka potvrzuje pravidlo. V tomto napínavém emotivním včelím dobrodružství jsem se doslova přišpendlil na pohovku společně se svou věrnou kamarádkou Včelkou Májou a její mentorkou tetou Kasandrou a zajisté taktéž i s jejich souputníkem, tak trochu zabržděným trubcem Vilíkem, který vysosal pár medových dobrot a ještě před začátkem promítání usnul. Jediná teta Kasandra pochopila o co jde a tak skoro od začátku epizody posmrkala nejméně tucet kapesníků. Včelka Mája jen nevěřícně kroutila hlavou a devadesát procent času se tlemila jako Bulhar při návštěvě zrcadlového bludiště. Ono totiž základním problémem tohoto poselství, které se týká tohoto užitečného hmyzu je priorita přežití, protože i když si to mnoho lidí neuvědomuje, tak my včely potřebujeme a oni nás ne. Bez nich nebudou opylované rostliny a následně všechna zvířata, která tyto rostliny jedí. Už i Albert Einstein prý jednou řekl, že když vymřou včely, lidstvo je přežije o čtyři roky. Což se naštěstí v tomto díle nestalo, protože globální katastrofu a všeobecný chaos nahradily robotické náhražky, které nahradily vše důležité. Dalším globálním problémem, který nám chtěl tento díl naznačit je zajisté různé očerňování, nadávání, vyhrožování dokonce i smrtí a další nekalé činnosti, kterými jsme svědky na dnešních sociálních sítích. Já naštěstí nejsem součástí žádné sociální sitě, tedy kromě zdejší filmové databáze a to jen z důvodu lásky k filmům a už vůbec bych nekritizoval něčí názor, ať už je jakýkoliv. Tato epizoda mně velice zaujala také z důvodu její kriminální zápletky ve které jsem pocítil i pár hororových momentů. Celkem inteligentní vyšetřovatelky, které byly slušně zahrané se snažily přijít na kloub opakujícím se sebevraždám, které si do jistého momentu nebyly schopny vysvětlit. Futuristický svět v tomto televizním snímku byl zajímavě podán a poselství našeho pachatele bylo uspokojivě vysvětleno a nebojím se říci, že i pochopeno a v jistém ohledu i někomu otevřelo oči. I když je nutno podotknout, že se pro velkou věc musí občas něco nebo spíš někdo obětovat a je velice výstižné zde citovat jedno machiavellistické přísloví, kde se říká, že účel světí prostředky. Nakonec mého příspěvku mi nezbývá než souhlasit s jedním mým oblíbeným uživatelem Trevorem, pro kterého je tento díl jeden z nejlepších tohoto seriálu, což je i pro mně a proto dávám zasloužených 100%. ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (více)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (více)

Reklama

Reklama