Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zlý galaktický imperátor Sador (John Saxon) přilétá se svým zlověstným vesmírným korábem plným mutantních podřízených na zapadlou planetu Akir, aby zotročil její mírumilovné farmářské obyvatele. Ve lhůtě kterou jim vymezí na přijetí jeho ultimáta vyšlou Akiřané ze svého středu mladíka Shada (Richard Thomas), aby na jejich ochranu naverboval nějaké žoldáky. Shad putuje galaxií a potkává řadu prapodivných bytostí a existencí, které se k němu z různých důvodů připojují. Převaha nepřítele v nadcházející bitvě je ale stále drtivá a porazit jej se jeví jako zhola nemožné. (choze)

(více)

Recenze (60)

JFL 

všechny recenze uživatele

Mezi filmy přiživujícími se na úspěchu "Star Wars" ční Rogerem Cormanem produkovaný "Sador, vládce vesmíru" jako zábavný, ale překvapivě i sebeuvědomělý meta brak. Všichni vědí, že Lucas si zásadní prvky vyprávění vypůjčil od Akiry Kurosawy z "Tři zločinci ve skryté pevnosti", takže tentokrát tvůrci sáhli rovnou po mistrově největší klasice, "Sedmi statečných", teda "Sedmi samurajích" ;). Své vzory nikterak neskrývali a tak se ústřední planeta jmenuje Akira a v hereckém obsazení dokonce figuruje Robert Vaughn ze "Sedmi statečných", který takřka doslovně kopíruje svou postavu z klasického westernu. Vedle toho "Sador" pobaví jako naivní báchorka spíchnutá za pár šupů, která namísto epičnosti a spektakulárnosti Lucasovy ságy sází na otřepaná klišé, hrstku prvoplánových fórků, pokusy o patos a především pak na absurdní skvadru postav, které mají tvořit zdejších sedm strážců galaxie. Jejich obsazení samo je zdrojem nemalého pobavení, když ti zasloužilejší či přinejmenším ostřílenější jako Robert Vaughn, John Saxon či George Peppard jedou na volnoběh, zatímco mladí naivové jako hvězda televizní selanky "Waltonovi" Richard Thomas či v blouznivých kostýmech napasovaná Sybil Danning naopak hrají jak o život, protože si myslí, že tohle bude jejich velký průlom. Nejvíce pak překvapí chvilkové záblesky tvůrčí nápaditosti, které díky rozklíženě epizodickému vyprávění přicházejí zcela nečekaně jako například motiv se Sadorovou rukou. Hlavní slabinu filmu představují vesmírné souboje, které i přes směšně zanícené herectví všech zúčastněných prostě postrádají prostorovou koncepci, neboť Corman z prkenice nedal ani chlup navíc, aby třeba mohla být v akčním záběru víc jak jedna loď najednou. Na závěr se jako u řady jiných filmů z produkce Cormana sluší připomenout, že král báček vlastně postavil moderní Hollywood - na "Sadorovi" se za kamerou sešli budoucí věhlasný animátor Jimmy T. Murakami, John Sayles, James Horner, James Cameron či Gale Anne Hurd. ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

Jak je tu napsáno v jiných komentářích... Sedm statečných zasazených do Star Trek / Star Wars světa. Kouká se na to fajn. Třeba takové modely lodí jsou opravdu povedené a postavy svojí originalitou taky. V osmdesátém roce to musela být celkem pecka. Teď už je to jen slušné staré sci-fíčko, ale na čtyři to není. -"I'm from Earth. Ever hear of it?" ()

Reklama

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

T2 tu napsal, ze tohle je napodobenina Hvezdnych Valek - ale je videt, ze o tomhle vi picu. Mozna se chteli svest na jejich uspechu, ale je to vesmirna / futuristicka kopie Sedmi Statecnych (potazmo sedmi samuraju). Jinak ma ale pravdu, je to otresny. The Magnificent Seven funguje i dnes diky svemu historickemu zasazeni, na jehoz zpracovani se asi malo co da vylepsit... jasny, muzou tam byt lepsi efekty a hezci exteriery, ale nezestarne to tak jako souboje vesmirnych lodi z konce sedmdesatek. Co tady ma pusobit velkolepe a futuristicky je uz dneska k smichu. A ty kycovity hlasky a sceny kopirujici Sedm Statecnych? Cringe jak svine... Hlavni protagonista ma charisma na urovni Doofyho ze Scary Movie (to je ten, co si luxoval pyje) a Pepparda je mi lito, ze se musel ztrapnovat v necem tak hroznym. Zensky postavy byly fajn, pre-woke Hollywoodska klasika kdy sebemensi roli hrajou mega kocky, 'cameo' Roba Vaughna vidim spis rozporuplne. Jedna hvezda za kratkou stopaz, Johna Saxona (taky je mi lito, stejne jako v pripade Pepparda) a to, ze to ma sentimentalni zaver stlacenej pod minutu. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Tak po letech mě to bavilo ještě více. Skvělá variace na Star Wars, kde fantazie nemá hranic. Roztodivné kosmické lodě, solidní triky, vesmírná bitva, honičky, torpéda, lasery, mutanti a samozvaný vládce vesmíru se svým hvězdným destruktorem, co dokáže ničit celé planety. K tomu děsivé dialogy, spousta mrtvých, umělý táborák, debata o páření a líbání, prsatá valkýra....prostě galaktický mišmaš v comicsových barvách. Dnes asi jen pro příznivce Cormana a sběratele obskurních snímků. Rozhodně ne pro diváky rozmazlené počítačovými efekty. ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Vzdávám se, příšero mutantní! Ultimátní béčko, které obsahuje všechno, co správné béčko má mít - teplého hlavního hrdinu, který to nechce dělat zezadu a navíc ho komanduje palubní počítač, jeho nevinnou lásku, vilnou valkýru, vesmírného kovboje, padoucha vlastnícího konvertor planet (žel se ovšem nějak nedostal k vysvětlení, zdali jsou obyvatelé konvertovaných planet židé, křesťané, muslimové či uctívači velkého špagetového monstra), spoustu příšerek, vesmírné bitvy šílených lodí, zvuky ve vesmíru a pokusy o imperial march. Celé věci ještě dodává český dabing; zejména ten, kdo namlouval ještírka Kajmana, byl asi na hodně zajímavých drogách. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (7)

  • V době uvedení se jednalo o nejdražší film, jaký Roger Corman kdy produkoval. Rozpočet byl odhadován na 2 miliony amerických dolarů, přičemž jeho značná část šla na výplaty herců Roberta Vaughna (Gelt) a George Pepparda (vesmírný kovboj). Aby se ušetřilo, natáčelo se v Cormanově vlastním studiu v kalifornských Benátkách (čtvrť v Los Angeles). (fiLLthe3DD)

Související novinky

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

09.04.2022

Chystaná velkolepá akční sci-fi Rebel Moon režiséra Zacka Snydera (Armáda mrtvých, Liga spravedlnosti) pro streamovacího giganta Netflix, jež je škálou a pojetím přirovnávána rovnou ke slavným Star… (více)

Reklama

Reklama