Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zdá se, že drsný a na běžné evropské poměry těžký život na území dunajské delty se do dnešních dnů nijak nezměnil. Otec šestnáctileté Ryny sice začal podnikat a stal se majitelem benzinové pumpy, ale v zaostalém kraji mu obchody nejdou, a tak svou rozladěnost každou chvíli utápí v alkoholu. Doma se však chová uzurpátorsky, dcera musí vykonávat ryze mužské práce kolem pumpy a otec, jenž si přál syna, ji nutí se mužsky i oblékat. Tichá Ryna s vyholenou hlavou se nijak nevzpouzí, dělá vesměs, co se jí přikáže, ale uvnitř žije svým vlastním životem. I přesto, že jí prostředí poskytuje tak málo inspirace, má své sny a zájmy, nedá si nikým a ničím narušit svou integritu. Je přirozeně citlivá a to ve spojení s její zajímavou krásou nemůže zůstat bez odezvy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

Matty 

všechny recenze uživatele

Je nesmírně povznášející, když mezi festivalovými, nevyhypovanými, filmy narazíte na takový, jenž nezaslouží ohodnocení „nudná inťárna“, ani „úchylná bizarnost“. Ryna byla přesně takovým filmem, citlivým příběhem dívky, která se chtěla stát ženou, což nešlo dohromady s okolním, výlučně mužským, světem. Depresivní scenérie čpící naftou a prachem občas rozveselil záblesk jemného humoru (postavu dědy si jistě oblíbíte), ale i přes minimální dávku naturalismu (až na jednu rybu kuchanou za živa) je to velmi smutný a působivý film. Zajímavostí je, že scénář k Ryně spolu-napsal Marek Epstein. 80% ()

Dlubal David 

všechny recenze uživatele

Ve své jednoduchosti nádherné. Minimalismem podmanivé. ■ Tři roky jsem se na tenhle snímek chystal a nyní, když to mám již za sebou, tak musím uznat, že je to výborný počin. Nehraje si na něco, čím není. Nesnaží se divákovi podlézat. Nic mu nevnucuje. Prostě a jednoduše servíruje bez stříbrného podnosu: ber nebo nech být. ■ Střetávají se zde typické problémy dospívajících a netypické prostředí, ve které je však typické, co jinde není typické. Rumunské maloměsto si žije svým vlastním tempem, hlavní slovo zde má starosta, který coby polodiktátor řídí obchod, policii a právo. ■ Ryna BIRIS je šestnáctiletý jedináček, kterého její otec drží zkrátka a nevybíravě jí dává najevo, že otec si přál syna a dcera je pro něj velikým zklamáním. Její matka drží hubu a krok a snaží se nevidět příkoří, která jim fotřík připravuje. Pak je to dědula. Trochu komická postava, ale jako jediný má plné pochopení pro Rynu a snaží se jí její život ulehčit. Dědula mi připomněl podpantofláče ze seriálu Yama onna, Kabe onna. ■ Ryna je šikovné a pracovité děvče a i když je večně ušpiněná a od motorového oleje a benzínu, oblečená v montérkách, tak i přesto za ní pálí klučinové z městečka. Vždycky o víkendu se z rákosí dívaj, jak se Ryna umývá. Její kamarád, který dělá v obci pošťáka, je do ní bezhlavě zamilován a žárlí na kohokoli, kdo se k ní jen přiblíží. Francouzský doktor, který právě přijel do městečka, má taky na Rynu zvláštní choutky. Starosta si na ní myslí kudy chodí. ■ A tady se dostáváme k meritu věci. [SPOILer] Ryna je v noci v autě znásilněna právě starostou, který už dále nehodlal ovládat svou chuť na panenskou Rynu, zatímco ožralý a opodál na zemi ležící fotr není schopen slyšet volání své jediné dcery o pomoc. Následně je krásně vykreslena situace, kdy starosta má jejího fotříka i jí díky svému vlivu a moci pod palcem... [/SPOILer] ■ Příběh je to smutný, silně uvěřitelný, ze života. Film je výborně zpracován. Tolik dlouhých a statických záběrů se jen tak nevidí. Plný počet si bohužel však nezaslouží. ■ Nicméně je to pastva pro oči. Konec filmu je očekávatelný a očekávaný. Krásné. ◢ ■ ◣ (R) [77/100] ■ (K) [80/100] ■ (V) [70/100] ■ (H) Doroteea PETRE [90/100] ● Valentin POPESCU [60/100] ● Nicolae Enache PRAIDA [86/100] ● Aura CALARASU [53/100] ● Theodor DELCIU [60/100] ● Matthieu ROZÉ [57/100] ■ (♫) [60/100] ■ (E) Boys Don't Cry (1999) ● Yama onna, Kabe onna (2007) ● Poslední mohykán (1947) ■ (Č) 1 ■ (P) [Pátek, 3-VIII-2018; 02:24] [SD] ϿϾ [PZ-cz] [80/100] ■ (CSFD) KatullkaDannyBoy80(C) [80/100] ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Tragický "dokument" rozpadu rodiny, a pokud jej povýšíme - a není to příliš obtížné - pak komunity - a pokud půjdeme ještě výše - pak celé globální společnosti. Zůstaňme ale na té původní, primitivní úrovni, která je tu vykreslena nejenom skutečně, ale i zajímavě. Otec podniká, a to se vším všudy: podvody, družba s politiky atp. - a nakonec nechá znásilnit i svoji vlastní dceru, bez které je absolutně nemožný a která jediná ho poslouchá a možná mu i rozumí. Přes to ovšem už vlak dál nejede. Film, který je možná příliš instruktivní, je dobře zpracován a určitě jej nelze považovat za odpadní produkt (viz můj oblíbený uživatel Andreas, znalec a obdivovatel rumunské konematografie) - to by bylo třeba doložit, byť by šlo i o zcela subjetivní impulz. ()

Andreas 

všechny recenze uživatele

Na popud tady Radka jsem zhlédl Rynu podruhé, prvně tomu bylo na LFŠ 2011. Stala se neuvěřitelná věc, spletl jsem se v hodnocení. A to nemyslím v souvislosti s tím, že s věkem jsem mírnější a zhlédnutím Szabóova Za zavřenými dveřmi znám ideální mustr pro odpad, a tak aspoň tu jednu hvězdičku najdu již téměř na všem. Rynu jsem měl zafixovanou jako přehlídku klišé, ta míra ale není taková a ještě se to týká hlavně začátku filmu. Tentokrát jsem již byl připraven na tu hojně užívanou blbou scénu, kdy podceňovaný outsider šokovaným zírajícím(nedej bože i divákům) nečekaně s prstem v nose opraví to, co široko daleko nikdo nezvládl. Ryna je takový ten (u/za)kázkový film o východě pro západ. Jak to má někdo těžký a okolí je jen takové, naštěstí tam spasitelská západní Evropa vysílá Francouze, jemuž jako jedinému(z nepopletených, nezištných a nezbabělých) záleží na Ryně i Rumunsku. Nenápaditý, stokrát omletý film, navíc v levných barvách, ale o odpad se skutečně nejedná, trochu citu tam přece jenom povrch přesáhne a když se to celé bude vnímat jako balada, tak to na ty dvě hvězdičky má, dokonce i bez koně požírajícího cukrovou vatu. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Standartně vysoký standart rumunského filmu, kde za málo peněz natočí minimálně zajímavé dílo. Stejně jako toto. Humorně depresivní film o jedné 16ti leté holce žíjící v hrozné díře se svým pohodovým dědou, zbabělou matkou a divným otcem. Přestože je vychovávana jako kluk i tak oblékaná a stříhaná, tak je přesto nejhezčí holkou v okolí, z čehož plynou její problémy a předčasné dospění. Zdařilé. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (2)

  • Film mladé rumunské režisérky Ruxandry Zenide, bývalé studentky pražské Famu, vznikl podle scénáře Marka Epsteina, který za něj v roce 2003 získal v soutěži Českého lva Cenu Sazky. (POMO)

Související novinky

Příboj rumunské nové vlny

Příboj rumunské nové vlny

11.02.2009

...zažijete v kině Ořechovka od 20. do 24. 2. 2009. Přehlídka ambiciózní kinematografie otevře kultovní titul mladého rumunského tvůrce Cristiana Mungiu 4 měsíce, 3 týdny, 2 dny. Uvedení tohoto… (více)

Reklama

Reklama