Reklama

Reklama

Mistři českého animovaného filmu

(seriál)

Obsahy(1)

Miroslav Táborský uvádí filmy, které jste již dlouho neviděli.  Český animovaný film, jeho mistři, jejich dílny, jejich žáci a pokračovatelé. Zní to bohužel tak trochu jako historie. Po roce 1990 česká animovaná tvorba zmizela takřka z pláten kin. Kdysi renomovaná studia se "transformovala" nebo zanikla. Desítky hlav a rukou, které byly nezbytné k realizaci hravých představ výtvarníků, režisérů a scenáristů, si v mnoha případech našly jinou práci. Snad jen onen neméně příslovečný televizní "večerníček" je jedním z mála pokračovatelů tradice, vedle zarputilých mistrů střední generace a mistrů nových, kteří studují na FAMU, VŠUP a na filmových školách v Písku a ve Zlíně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (43)

anais 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší pořad, jaký kdy Česká televize splodila! Miroslav Táborský je průvodce trochu netradiční, ale pro jeho volbu mluví hned několik věcí – svou fyziognomií trochu připomíná animovanou postavičky (to nemyslím nijak urážlivě!) nebo dítě – tedy jako by ho každý uváděný film skutečně dokázal nadchnout, jako by sám byl jeho nejlepším divákem. Jeho moderátorství je cilivé a nenápadné, nikdy se nedere dopředu a snaží se skutečně jen smysluplně uvést film. Představte si, kdyby to uváděla třeba Jiřina Bohdalová, to by přece nebylo ani zdaleka tak dobré, ač má ke konkrétním postavičkám jistě blíž! Samotný výběr animovaných snímků je bezchybný, jinak to asi ani nešlo, uvážíme-li fakt, že většina českých animovaných filmů zůstává běžnému divákovi neznámá. Tento cyklus se tuto smutnou pravdu pokusil napravit, a to je dobře. Teď by mohli všechny díly vyjít na dvd, aby nám na ty skvělé filmy nezbyly jen vzpomínky. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Je jasné, že vždy nemůže být posvícení, a to ani co se mistrů českého animovaného filmu týče, ale hlavní zásluhu tohoto počinu vidím v tom, že se vůbec na naše obrazovky dostalo a snad ještě dostane tak nepřeberné množství, mnohdy minimálně pozapomenutých, snímků ze zaprášených archívů. Jak by si k nim bez Miroslava Táborského především řadový divák asi našel cestu? ()

Reklama

Ruut 

všechny recenze uživatele

Díky tomuto seriálu máme možnost vidět opravdu skvělé práce naších tvurců animované tvorby. Bohužel na některých dílech je vidět že jsou již X - tým pokračováním a že se v nich vaří už z vody. I tak se někdy divím jak bylo možné u nás natočit tolik kvalitních a přemýšlivých animovaných filmů. Mirek Táborský je důstojným průvodcem. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Perfektní dokumentární seriál vysílaný Českou televizí, nejen pro všechny děti a náctileté televizní diváky. Zároveň také cyklus kterých je na našich televizních obrazovkách doopravdy zoufale málo, nebo takhle nejsou tam vůbec. Seriál se snaží postupně uceleně zmapovat dílo významných českých tvůrců loutkového i kresleného filmu. Kde jinde by se také dnes měl filmový fanoušek animovaných filmečků převážně tzv.kraťasu a nejen těch, dočkat svých oblíbených a dnes už takřka polozapomenutých či úplně zapomenutých filmečků ze svého dětství a dozvědět se více třeba jen o tvůrcích jednotlivých příběhů. Dřív když jsem byl ještě malý tak to dávali celkem běžně v různých relacích a pořadech převážně určeným dětskému divákovi. Viz. např. Studio kamarád, Vega, Magion, aj. třeba i méně známé. Ale dávali to což je podstatné. A co se o dnešku bohužel říct nedá. Na komerci něco takového vůbec nečekejte a to ani ve snu, a česká televize také už není co bejvávala. Dnes v té záplavě různých pořadů a to převážně hemerických a německých , které tak malým dětem akorát dokáží blbnout hlavy je problém to vůbec vychytat, a pak už také není jeden či dva programy tak jako dřív. Kde jinde bych také třeba mohl vidět dnes už širší veřejnosti skoro zapomenutý a pavučinami obšlehlý kraťásek Mrňous a čarodějnice který mi utkvěl v hlavě naposledy někdy z dětských let!? Než právě zde! Konečně jsem se dočkal, tak dlouho jsem po něm pátral, vůbec potom názvu..Jednoznačně za 5* a to i za přesvědčivý a téměř bezchybný projev průvodce tohoto pořadu pana Miroslava Táborského na kterého jsem zapomněl. Jedná se určitě o jeden z nejlepších dlouhodobých televizních počinů-projektů na našich televizních obrazovkách vůbec. ()

xxlch 

všechny recenze uživatele

Za tento pořad patří ČT obrovská poklona.Většinu těch filmů a filmečků z naší animované tvorby znám,jenomže nebyla možnost je kdekoliv znovu uvidět.Některé byly dokonce i "trezorové",takže je spousta lidí viděla vůbec poprvé.Pravda je,že né každý divák ocení tanto pořad,já jsem však přesvědčená že naše animovaná tvorba patřila mezi světovou špičku.Slovo "patřila" je myslím zcela správné ve srovnání s tím co vzniká dnes.Už se nenáme moc čím chlubit a Werichovo "Fimfárum"to všechno nezachrání. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama