Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Starý mládenec v důchodu, typicky městský člověk trpící samotou velkoměsta, nesmělý Eda odpoví na seznamovací inzerát. A protože se blíží Štědrý den, koupí dárek a rovnou na uvedenou adresu zajede. Místo očekávané Františky ho přivítá bodrý vdovec František. Překvapeni jsou oba a domnívají se, že chybu v novinách má na svědomí tiskařský šotek. Teprve po příjezdu dalšího hosta, rázné Růženy, která si dělá na Františka nárok, si uvědomí, že inzeráty musely být dva. Ten druhý mají na svědomí Františkovi spoluštamgasti z místní hospůdky. Než stačí oba pánové, kteří se velmi rychle spřátelili, vznést jakýkoliv odpor, převezme Růžena iniciativu: rozdá úkoly, převrátí domek naruby. Stihne navařit, napéct i poklidit. Díky ní zavládne ve vánočně vyzdobeném domku sváteční atmosféra i rodinná pohoda. Ta nejvíce zapůsobí na Edu, který si čím dál víc uvědomuje, že něco v životě zmeškal, že neprožil něco přirozeného, že o něco přichází. Jeho upřímnost, vděk a chování zasáhnou Růženu natolik, že s ním odjede do města. František, který si přál jen hospodyni do chátrající chalupy, zůstává jejich přítelem. (Česká televize)

(více)

Recenze (18)

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Toto bylo pro mě teda velké překvapení: 1) černobílá 2) televizní inscenace 3) brněnského studia 4) o lásce ve zralém věku (tj. báby s dědkama) - to vše hovoří dosti jasnou řečí proti, a přece jsem na to nakonec vydržel koukat až do konce, a ještě se mi to líbilo, a ještě jsem si pro sebe objevil do té doby neznámého herce (Oldřicha Slavíka). ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Byl jednou jeden Eda a ten měl splín. Celý život prožil sám a na stará kolena si chce nějakou štramandu nabrnknout. V novinách najde inzerát, že na svátky shání Františka společníka. Eda neváha, skočí s dárkem a kufry do prvního autobusu a maže za ní. Jenže na místě narazí na Františka, který zjistí, že v tiskárně udělali chybu. Kolotoč vtipných scének může začít. 80% ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Tak takhle se kdysi žilo. Kráva, pašík a žádné jiné starosti. Ani se mi nechce věřit, že je to jen něco přes čtyřicet let zpátky. Jak je to starý příběh, tak ještě starší se zdát tou slabou černobílou kamerou. Přijde mi to jako takový dlouhý bakalářský příběh o tom, že si chlap přečte inzerát na seznámení a nakonec na místě setkání jej čeká chlap místo ženské. [111. hodnocení, 14. komentář, 62%] ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Upovídaná televizní inscenace bakalářského kalibru, natažená na neuvěřitelnou více než hodinu (čili ne 90 minut, jak tvrdí údaj zde v popisu) poněkud rozvláčného hraní vlastně o ničem... 20 minut v Bakalářích - a snad by zasloužila tři hvězdičky za pointu a s odstupem i jako lehká ukázka toho našeho normalizačního vnímání žití... - - - - - (Poprvé viděno kdysi pradávno v ČST, po desetiletích znovu 7.5.2008 na ČT1, komentář zde jako první - 7.5.2008) ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama