Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Klasik televizní publicistiky a dokumentaristiky a první porevoluční ředitel ČST očima režiséra P. Křemena.  Provokující dokumentarista Jindřich Fairaizl stál u zrodu vysílání Československé televize. Posléze zakotvil v ústřední redakci publicistiky a dokumentaristiky, kde na sklonku 60. let natočil provokativní dokumenty otevřeně reflektující sociální problémy tehdejší socialistické společnosti. Fairaizl měl všechny předpoklady stát se mistrem ve svém oboru a jeho hvězda by jistě stále stoupala. Přišla ale normalizace a s ní vyhazov z Československé televize. Po revoluci mu bylo satisfakcí zvolení prvním polistopadovým generálním ředitelem ČST. Svou roli ovšem nezvládl a v ředitelském křesle se neohřál ani 2 měsíce. Poté byl zcela vyčerpán odvezen přímo z pracoviště do Thomayerovy nemocnice. Po návratu s ním už nikdo nepočítal, nějaký čas se ještě věnoval vysílání pro děti a mládež a 16. 10. 1993 se rozhodl pro radikální řez. I jeho tragický skon za nevysvětlených okolností je součástí dokumentu režiséra Pavla Křemena. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Fenomén Fairaizl je téma, které se často nepřipomíná a je tomu věru škoda. Pro všechny zájemce o vývoj televize u nás prakticky povinnost. Bohužel ale zájemce o bližší informace o Fairaizlových projektech je odkázán dále už jen k encyklopedickému heslu, neb zde chybí popisky a ani v závěrečných titulcích není seznam ukázek, což je vada dosti podstatná. ()

Reklama

sator 

všechny recenze uživatele

V době jednobodové pravdy strany a vlády to muselo působit jako zjevení, je z toho cítit ale manýra i manipulace... Rozhovor s katem Pasteříkem z jakého dokumentu to bylo ? ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Bytí, tvorba a hořký konec marného pózéra pana F. Ano mistře, cítím s Vámi, ale vše byla Vaše volba, vstoupil jste v žumpu a ta žumpa Vás nakonec pohltila! Amen. . . . Každopádo filmek o smutném osudu jednoho >televizáka< vcelku zajímavý, škoda jen, že mistr Křemen sám není víc z žuly. Ale co čekat od >tvorby< v těch našich >šašskotelevizáckých< stokách, které nakonec zákonitě semelou sebetvrdší kámen, že... °-/ - - - - - (Poprvé viděno 15.6.2012 na >lživém prostoru< , hodnocení 9., komentář zde jako pravdě se marně snažící přiblížit jako první - 15.6.2012) ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama