Reklama

Reklama

Submission: Part I

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Nizozemsko, 2004, 10 min

Obsahy(1)

Odvážný snímek kritizující násilí proti ženám v islámské společnosti, za který režisér Van Gogh zaplatil životem. Byl zastřelen a následně rituálně podřezán muslimským extremistou v Amsterdamu. Film napsala politička Ayaan Hirsi Aliová a v muslimských kruzích tak vyvolala velké pobouření. (venus)

Recenze (21)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Muže a ženu, kteří se provinili cizoložstvím a smilstvem, potrestej každého 100 ranami a neměj s nimi žádné slitování tak, jak to nařídil Alláh." No jo, Alláh je mocný, takže bití nikdy nechtěným manželem je v pořádku, stejně jako znásilňování strejdou. Fajn, tomu rozumím, ale moc nechápu, proč do Evropy migrují převážně chlapi, když si doma mohou dělat se ženami to, co je napadne. Vlastně to chápu, oni to dělají i tady. Alláh je totiž velký ve své dobrotě a já doufám, že si brzy povolá Junckera, Merkelovou a jejich milované uprchlíky k sobě do nebe. A abych nezapomněl – ten monolog směrem k Alláhovi je určitě závažný a dojemný, ale je natočený zoufale nudně. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Svojho času vyvolal tento krátky dokument podobný rozruch, ako karikutúry Mohameda v Dánskej tlači, či výroky Pápeža Benedikta na adresu Islámu. Theo Van Gogh brnkol na veľmi citlivú strunu a to tak, že za to zaplatil životom (konkrétne išlo o úryvky z Koránu vyryté na nahom ženskom tele, ktoré urazili Islámskych duchovných), čo len umocňuje doležitosť jeho odkazu. Toto je zdvihnutý prst celú vyspelú "demokratickú" spoločnosť, ktorú liberálna slepota vedie s otvoreným náručím do záhuby. Mám z toho blby pocit. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Časť, v ktorej dievčina spomína ako ju manžel pravidelne mláti vo mne vyvolala číru zlosť. Vraždou samotného Theo van Gogha sa len potvrdil fakt, že Islam je náboženstvo ľudí bez názoru, plných zášte voči okolitému svetu. Smutné, smutné. Aj v dnešnej dobe sa odohrávajú takéto zverstvá.. naozaj smutné. Ak by sa do projektu Theo nepúšťal s príliš tvrdým odhodlaním, dozaista mohol ešte žiť. Veci ohľadom Islamu treba prednášať s určitou úctou a miernosťou - i keď samotní muslimovia žiadnu úctu a miernosť nevlastnia (iste, iste, česť rozumným výnimkám, ktoré dokážu debatovať na úrovni). Nikto mi však nedokáže vyhovoriť, že to čo sa deje v krajinách Islamu nie je alarmujúce a choré. Tudíž neodsudzujem konkrétnych ľudí, ale náboženstvo, manipulujúce s mysľami každého jedinca, narodeného práve v tejto časti sveta. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Artově pojatá zpověď několika žen o praktickém životě pod Islámským řádem. Značně sarkastické, značně cynické, značně blasfemistické... a značně pravdivé. V kontextu s vraždou Van Gogha je to ideální lék na sympatie k této kultuře, ergo náboženství na kterém stojí. ()

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Po tom, ako som si prečítal, že kvôli tomuto krátkemu dokumentu bol zavraždený jeho režisér Theo van Gogh, som čakal, že pôjde o silnú, 10 minútovú, kontroverznú, šokujúcu, poburujúcu a pravdu prekrúcajúcu bombu. Nič také ale v tomto dokumente nie je. Teda, silné to isteže je a pre niektorých možno aj šokujúce, no nenašiel som tu jedinú vec, ktorá by mohla niekoho uraziť natoľko, že by dostal chuť vraždiť. Skôr by som povedal, že ak by som bol moslim (zmýšľajúci tak, ako zmýšľam teraz), strašne by som sa hanbil za veci, ktoré dokument odhaľuje a bol by som za reformu islamu. Nechápem, ako môže niekto po vypočutí spovede ženy, ktorá bola moslimským manželom bitá a strýkom znásilňovaná, pociťovať hnev (voči žene) a nie smútok, či vinu. Bohužiaľ, ľudia sú väčšinou zmanipulovateľní idioti, ktorí sú leniví myslieť vlastnou hlavou a preto potrebujú ideológie a náboženstvá, aby vedeli, čo je dobré a čo zlé. Vidno však, že im to skôr škodí, ako pomáha. ()

Baronne 

všechny recenze uživatele

Islám je splaška no, stejně jako Hinduismus, aneb arabové/cikáni, je určitě dobrý aby to všichni věděli, ale nevim jak to objektivně hodnotit , tak tam hodim trojku ()

Brandon 

všechny recenze uživatele

Kruté svědectví o "vyspělosti" naší civilizace. Není to ani tak o náboženství, jako o jeho interpretaci. Nezbývá než věřit, že nové generace pohled na svobodnou volbu, rovnoprávnost mužů a žen změní, budou se respektovat základní lidská práva a nasilí na slabších a ženách se časem vymýtí. Jen víc takových výpovědí! ()

waits 

všechny recenze uživatele

Scénář krátkého filmu nepsal van Gogh, ale holandská poslankyně narozená jako muslimka v Somálsku Ayaan Hirsi Ali a popisuje vznik takto: "Film je o vztahu dívky k Allahovi. V islámu je člověk ve vztahu k bohu v naprostém podřízení..Pro Muslimy znamená uctívat boha naprosto do puntíku poslouchat Allahovy zákony...Má-li se islám modernizovat, vyžadovalo by to dialog s bohem..ale v islámu je jakýkoliv dialog nemožný....Film jsme nazvala Podřízení, 1.cást, protože podřízení islámu způsobuje mnoho různých druhů utrpení. Chtěl jsem říct, že korán je dílem člověka, ne boha. Mým záměrem bylo osvobodit mysl muslimů..." No, nepovedlo se, van Gogha zabil marocký muslim (dostal doživotí), Hirsi Ali se přestěhovala do USA. Celé to můžeme brát jako takový malý příspěvek k debatě o jednom mírumilovném náboženství, které je v Evropě čím dál tím víc v kurzu. Bohužel... ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Sugestivní a beze sporu zajímavý dokument, který sice nevypovídá až tak mnoho o víře, jako spíše o zvráceném výkladu islámu a o hluboce zakořeněném zpátečnictví většiny muslimů. Podpora domácího násilí na ženách, útisk a politický islám. Peklo na zemi. Nicméně tak dobré, aby za něj režisér musel položit život, to zase nebylo.80%. ()

manhamaya 

všechny recenze uživatele

Jelikož více vím, kdo je Ayaan Hirsí Alí a viděla jsem relativně hodně TV rozhovorů s ní, udělal na mě tento krátký snímek větší dojem, než by udělal, kdybych nějaké ponětí a ní a o Koránu neměla. I tak krátký film názorně a uceleně ukazuje boj. Boj s tím, co je řečeno, že platí a s niterným upřímným cítěním, které vám říká něco zcela jiného. Ayaan si vybrala správnou cestu - zvolila svědomí a lidskost. Věřím, že takto podobně svázaných žen dochází ke stejnému závěru, bohužel ale nemají jinou možnost, než se podřídit většině společnosti.. ()

Warlukyn 

všechny recenze uživatele

Ženy zažívají domácí násilí v celkovém měřítku hodně, ale v křesťanských zemích se mohou určitým způsobem bránit, kdežto islám nařizuje bít bít bít dokud neposlechne, takže ta banda největších úchyláků, zmrdečků a sadomasochystyckejch paznechtů si to tam musí pořádně užívat. Jsou pořád jinou odrůdou člověka homodebilus, jinak to nelze nazvat. Jinak pro psychopaty doporučuju korán a nedivim se režisérovi, že je nazval šukačem koz, to je to nejmenší zlo co dělaj, ať se rozmnožujou s kozama mozek jim naroste stejnej. ()

LudkovaLevaRuka 

všechny recenze uživatele

Podle některých teologů vznikl Islám i jako ochrana pro ženy... jestli je tohle ochrana, co se asi muselo na Blízkém Východě dít před tím... ()

radek.896 

všechny recenze uživatele

Trefné! No jo, když se mluví špatně o islámu, tak muslimové začínají šílet. V cizích zemích, kde islám nic neznamená se chovají jako magoři, místo toho aby se podřídili místním zvykům (žádné zahalování žen...). Ve Francii se s nimá nepářou a zahalování žen zakázali, je to jen ku prospěchu ať se začlení mezi normální evropany! Před pár lety jsem viděl dokument, jak to bylo na začátku islámu, kdy ještě Mohammed žil. Ženy měli nějaké výhody a kvůli toho jsou nyní tak ponižovány (nějak podobně to bylo v dokumentu řečeno). Nejlépe ukazuje útisky islámu film o američance, který se provdala za iránce... I výpovědi lidí, které jsem četl na netu jenom potvrzují, jací jsou věřící muslimové ve skutečnosti. ()

Reklama

Reklama