Reklama

Reklama

Válka podle Hollywoodu

  • Velká Británie Operation Hollywood
všechny plakáty
Velká Británie, 2004, 52 min

Obsahy(1)

Motto dokumentárního filmu tvoří ukázka ze známého F. J. Schaffnerova filmu Generál Patton, kde představitel titulní postavy s americkou vlajkou za zády školí nováčky, dobrovolníky, kteří se přihlásili ke službě v armádě na počátku 2. světové války: "Zapamatujte si, že ještě nikdy žádnej bastard nevyhrál válku tím, že padl za vlast! Vyhrál ji tak, že nechal za vlast umřít toho druhého hlupáka! Chlapi, všechny ty řeči o tom, že Amerika nechce bojovat a válčit, jsou jenom žvásty! Američané války vždycky milovali! Všichni opravdoví Američané bojují rádi. Už jako kluci jste obdivovali své šampióny, nejrychlejší běžce, nejlepší hráče baseballu, nejtvrdší boxery? Američané budou vždycky milovat vítěze a prohru nebudou tolerovat. Američan hraje vždycky na vítězství! Kašlu na chlapa, který prohrál a směje se tomu! Právě proto Američané ještě nikdy válku neprohráli a také neprohrají. Už samotné pomyšlení na prohru je pro Američany nesnesitelné!" Dave Robb, investigativní novinář pracující v Kalifornii se již léta zabývá zajímavým fenomenem - vlivem americké armády na filmové produkce. V archivech producentů nalezl velké množství listinných důkazů o tom, jak byli manipulováni, aby některé situace a scény upravovali v zájmu dobrého obrazu americké armády nebo je dokonce vypustili úplně. Dave Robb dělí filmy na ty, které byly natáčeny s plnou podporou armády a ty, od kterých se armáda odtáhla. Dokument představuje armádní lobbysty, kteří mají za úkol naprosto oficiálně podporovat ten správný obraz americké armády v produkovaných filmech. Mají k tomu mocné zbraně - válečné záběry natáčené s plnou podporou armády nemusejí producenta stát vůbec nic. Takové záběry, které se armádě nelíbí, si musejí investoři zaplatit sami. To se pak často mění, škrtá, vypouští a přepisuje. Dokument přináší množství zajímavých filmových ukázek a probírá slavné tituly Hollywoodu téměř kus po kuse a dokládá, jak se na nich armádní útvary pro styk se zábavním průmyslem podepsaly. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument o ovlivnění válečných filmů Americkou armádou. Dotváří představy, kterých si každý divák představuje, když přemýšlí, jak je možné, že ten Cruise lítá v tak skvělý a velký stíhačce. Škoda, že dokument nemá tak min. 4 díly a nejsou podrobněji spracované některé přelomové filmy s válečnou tématikou, určitě by se našlo mnoho příkladů a jejich příběhů. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Poučné... :-( Netřeba komentářů, každopádně z tohohle dokumentárního filmu nebudou mít radost různé ty zelené mozky, gumové dršky a podobní vymaštěnci, libující si ve všech možných >topganech, jagách bagách< a jiných propagandistických vojáčkovských blábolech - a že nejen hollywoodských... ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Dá se to tak říct, že dokument jako forma zažívá jakousi "Novou vlnu". Vedle popisných dokumentů (příroda, medicína, technika...) začali klást dokumentaristé mnohem větší důraz i na kritiku nešvarů společnosti; buďto humornou formou (Michael Moore), a nebo zcela vážně jako je to v tomto případě. A přesně tyto kritické dokumenty poslední doby mě velmi oslovují, vždy totiž nutí diváka zamyslet se nad daným problémem, kolikrát i vědět něco, co by člověk raději ani nevěděl. Čím více podobných dokumentů, tím lépe. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jediná armáda ovlivňuje Hollywood? Opravdu mají ty filmy tak zásadní vliv? Mám při hodnocení brát v potaz hamburgerového maloměšťáka, který nepozná rozdíl mezi propagandou a filmovou stylizací? Mizerný dokument, který spíš politizuje než dokumentuje, ale hlavně se (dost amatérsky) láme do otevřených dveří. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Philip Noyce v dokumente výstižne hovorí: diváci si chcú film užiť (v zmysle bombastických efektov a strhujúcej akcie). Režiséri, riadiaci sa týmto pravidlom, vytvárajú uchvacujúce vojnové scény pod kuratelou armádnych špecialistov. Je to obchod. Dobrovoľne vopred autocenzurujú tvorivé zámery a podriaďujú sa požiadavkám na zmenu scenára. Protihodnotou je prístup k vojenskej technike a poradcom. Vyrábajú sa tak produkty, ktoré zastávajú funkciu náborového filmu. Tieto ťažkotonážne manipulatívne sračky (dá sa povedať vyslanci oficiálnej štátnej línie) sa potom vydávajú za aktuálne hity sezóny. Regrutačné strediská sa tešia a producenti si pri počítaní zisku mädlia ruky. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Pentagon se podílí na filmech, které zobrazují pouze ideálního (podle nich skutečného) amerického vojáka. Je na tom něco špatného? Samozřejmě že z pohledu sebepropagace ne. Problém je v tom, jak se toho snaží dosáhnout - však si přečtěte oficální text distributora, v něm je to pěkně pohromadě popsané. Je vskutku sympatické a záslužné, že byl tento dokument natočen. ()

Reklama

Reklama