Reklama

Reklama

VOD (1)

Seznamte se se Stuartem Shorterem. Má rád alkohol a heroin. Užívá si bolest. A je bezdomovec, zklamaný světem a posedlý noži. Ovšem jeho životní příběh je absolutně úžasný. HBO si vám dovoluje představit filmovou adaptaci stejnojmenné autobiografie.  Spisovatel Alexander Masters se ohlíží zpět na život svého kamaráda Stuarta, bezdomovce a alkoholika, který v dětství zažil traumatickou událost. Krátký život Stuarta Shortera byl jeden velký chaos - bezdomovec, který si hrál s noži, holdoval drogám a alkoholu a měl sklon k násilí. Když se však setkal s Alexem, nabral jeho život nový směr. Alex se rozhodl, že o Stuartovi napíše knihu a Stuart ho přesvědčil, že má příběh koncipovat pozpátku, aby byl více vzrušující. Stuart tedy vypráví příteli dobrodružství svého života, líčí příběhy současnosti a postupně se vrací do dětství. Jeho osobitý smysl pro humor dodává tragikomický nádech. Historky o přepadení pošty, pokusech o sebevraždu a střídání nejrůznějších institucí umožňují Alexovi nahlédnout do zcela odlišného světa. Náhle není tak těžké pochopit, jak se mohl Stuartův život vymknout kontrole. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (133)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Herecká paráda Hardyho a Cumberbatche ve střízlivě podaném lidském příběhu s kardiostimulátorem místo srdíčka. Stuartův příběh má v sobě tak akorát vyvážen humor se smutnými až depresivními (+ krvavými) vsuvkami a Attwood poměrně zdařile doplňuje animovanými dovětky podobnými (pravděpodobně) ilustracím z knihy. Stuart si na nic si nehraje, jen nese svědectví, prostě pěkný film o útrapách i radostech jednoho kamaráda... bezdomovce. ()

necisty 

všechny recenze uživatele

Chápu, že gró filmu je to závěrečné odhalení, proč vlastně je jaký je, a že nejspíš jemu podobní si prošli stejným peklem. Já jen nemám rád takové témata. Když si přečtu, že je to v žánru komedie, tak mě vlastně celá visualizace a nakonec i ta hlavní pointa úplně zkazí náladu. Také si bohužel myslím, že není těžké natočit takový film (v měřítku ostatních) a vlastně hlavním tahounem jsou pouze ti dva a možná kvalitní předloha. ()

Reklama

Disk 

všechny recenze uživatele

Stuart: Život pozpátku je sice "jen" televizní projekt, ale má v sobě něco více. Především dokonalého Toma Hardyho, který zahraje skutečně všechno. I bezdomovce, který neměl zrovna nejšťastnější život. Hardy svého Stuarta polidštil, aniž by zabředl do sentimentu, který se zde nabízel. Benedict Cumberbatch mu pak výtečně sekunduje. Dokonalá dramedy. P.S.: Doporučuji si opatřit titulky, Hardyho přízvuk je i pro angličtináře poněkud obtížnější záležitostí. :) ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Zuřil jsem kvůli té nespravedlnosti. Ale tehdy poprvé v životě jsem se opravdu začal zajímat o bezdomovce.“ –„Odprejskni, kreténe!“ Poutavý příběh Stuarta, člověka na okraji společnosti („bezdomovec“ mi nepřijde vzhledem k viděnému jako příliš vystihující označení), ke kterému si však divák postupně nachází cestu stejně jako Alexander. A sbližování je to jak smutné, tak zábavné, resp. alespoň já se během toho depkaření několikrát zasmál. S tím souvisí i vtipná a nápaditá animace, která oživovala jinak docela mdlý vizuál (ale vzhledem k náběhu na dokumentární vyprávění jsem s ní neměl větší problém). A na celkové atmosféře se jistě podepisuje i výborná hudba. Důvodem, proč Stuartovi nemůžu a nechci přiklepnout 5*, je až přílišné idealizování Stuartova chování-čekal bych jednoznačně víc konfliktů, emocionálních výbuchů, přestřelení (ne jedno jediné, navíc ještě nijak zvlášť velké, kterého se k tomu ještě dopustí Alexander při společné večeři). „Hej to si poslechni. To je můj malej.“ – „Neznám tě, odprejskni, nechci s tebou mluvit!“ ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý v prvom rade potiahla charizmatická chalanská dvojica, páčil sa mi hlavne T. Hardy, ten tu podal výkon hodný oscara. Tiež nápad vyrozprávať príbeh od konca je veľmi fajn, pretože ako bolo aj vo filme povedané - dostene to grády hneď od začiatku. Tak to bolo aj s filmom. Avšak odhliadnuc od výborne zvolenej obsahovej koncepcie a slušného drsného čierneho humoru, ma príbeh ako taký vo výsledku moc nezaujal, čakal som niečo hlbšie. Na nadpriemer to však hádam aj stačí. 70/100 ()

Galerie (13)

Zajímavosti (3)

  • Za skvelý výkon alkoholického násilného narkomana Stuarta bol Tom Hardy nominovaný na cenu BAFTA TV Award. Rovnako film získal niekoľko cien, vrátane za najlepší scenár (Best TV Film) a najlepšiu drámu (Special Jury Prize, RTS Television Award). (Deftie)
  • V roli nenáviděného soudce se představil skutečný otec Benedicta Cumberbatche. (ilovebritain)
  • Budova pošty v záběrech z let 1979 a 1993 je skutečně původní pošta v Cambridge, nyní prázdný obchod. (akisha)

Reklama

Reklama