Reklama

Reklama

VOD (1)

Seznamte se se Stuartem Shorterem. Má rád alkohol a heroin. Užívá si bolest. A je bezdomovec, zklamaný světem a posedlý noži. Ovšem jeho životní příběh je absolutně úžasný. HBO si vám dovoluje představit filmovou adaptaci stejnojmenné autobiografie.  Spisovatel Alexander Masters se ohlíží zpět na život svého kamaráda Stuarta, bezdomovce a alkoholika, který v dětství zažil traumatickou událost. Krátký život Stuarta Shortera byl jeden velký chaos - bezdomovec, který si hrál s noži, holdoval drogám a alkoholu a měl sklon k násilí. Když se však setkal s Alexem, nabral jeho život nový směr. Alex se rozhodl, že o Stuartovi napíše knihu a Stuart ho přesvědčil, že má příběh koncipovat pozpátku, aby byl více vzrušující. Stuart tedy vypráví příteli dobrodružství svého života, líčí příběhy současnosti a postupně se vrací do dětství. Jeho osobitý smysl pro humor dodává tragikomický nádech. Historky o přepadení pošty, pokusech o sebevraždu a střídání nejrůznějších institucí umožňují Alexovi nahlédnout do zcela odlišného světa. Náhle není tak těžké pochopit, jak se mohl Stuartův život vymknout kontrole. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (133)

misterz 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý v prvom rade potiahla charizmatická chalanská dvojica, páčil sa mi hlavne T. Hardy, ten tu podal výkon hodný oscara. Tiež nápad vyrozprávať príbeh od konca je veľmi fajn, pretože ako bolo aj vo filme povedané - dostene to grády hneď od začiatku. Tak to bolo aj s filmom. Avšak odhliadnuc od výborne zvolenej obsahovej koncepcie a slušného drsného čierneho humoru, ma príbeh ako taký vo výsledku moc nezaujal, čakal som niečo hlbšie. Na nadpriemer to však hádam aj stačí. 70/100 ()

DaUr 

všechny recenze uživatele

Až do poslední dvacetiminutovky poměrně nezajímavý a zdlouhavý snímek, popisující osudy nijak vyjímečně zajímavé lidské trosky. Jak se však dál a dál poodkrývá její minulost a s ní spojené zážitky, které z Hardyho postavy onu trosku vytvořily, začíná velice dobře fungovat emoční rovina (která je, vzhledem lacinému vzezření filmu, velmi podstatná) a Stuart nás konečně začíná zajímat - konečně nám ho začíná být líto, což je podle všeho tak trochu hlavním cílem tvůrců. Nebýt však absolutně úžasného hereckého výkonu Toma Hardyho, asi by nám byl ukradený i na konci. Takhle ale nakonec převládá pozitivní dojem a jediné mínus lze najít právě v onom pomalém rozjezdu. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Některá stylizační rozhodnutí mi hodně neseděla, ale přesto mám dojem, že něco takového jsem ještě neviděla - v tom nejlepším slova smyslu, jak to jen můžu myslet. Příběh je celkem jednoduchý, nicméně uvěřitelný. U nějakého uživatele zde jsem si přečetla něco o naivitě ze strany spisovatele - takový dojem jsem ze snímku neměla. Na kratším časovém úseku jsem zažila něco podobného a musím říct, že popsaný průběh velmi odpovídá mým reálným zkušenostem. Herecké výkony potom působí velmi autenticky. Nejvíc mě ovšem dostala práce s kamerou a kompozice obrazů. Těla se v prostoru vrší přes sebe, ostrá a rozmazaná, zblízka i v celcích. Nejsem si jistá, jestli to něčemu výrazně slouží v rámci filmu jako takového, ale hodně příjemně se na to dívalo. Zvlášť když vezmu do úvahy, že to je televizní film. Kéž by takhle někdy vypadalo něco z produkce nějaké české televize. Ale jistě že slouží. Film tematizuje vyprávění jako takové a těžiště spočívá v akcích v minulosti, současnost je o zachycení stavu a pocitů postav a k tomu se používá to obrazové komponování, není to jen manýra. ()

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Tenhle film miluju. Je smutný, ale na druhou stranu úžasně vtipný. Příběh o přátelství Stuarta (vynikající Tom Hardy) a Alexandra (rovněž vynikající Benedict Cumberbatch :)) mě skutečně dojal, zasáhl, pobavil a všechno. :) Skvělé vtipné scénky i silné dramatické momenty, píseň od Baby bird - You're gorgeous, ještě jednou - mí doslova mí milovaní herci, (Benny i Tom jsou tu tak mlaďouncí :) Film by si dle mého názoru zasloužil být u nás trochu známější. :) legrační rozhovor s herci - http://www.youtube.com/watch?v=_5SbV8VQBvE&feature=related, trailer: http://www.youtube.com/watch?v=zMBP99ZRxHM Alexander, do you want to stay for tea? My favorite: Convict Currey. We used to make in jail. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Film dobrej tak pro někoho, koho baví psychologický rozbory postav, což teda já rozhodně nejsem... Dal sem si to kvůli ústřední dvojici velikánů, který už téměř maj svoje místo v síni slávy. Hardy mě přesvědčil o tom, že to není jen hora svalů, ale i týpek, kterej fakt umí zahrát ledasco. Tady sem mu to fakt sežral. To stejný dr.Strange, kterej taky umí zahrát naprosto cokoli. Film je krátkej, takže sem to ještě vydržel, ale musím se přiznat, že to bylo o fous :o) ()

Galerie (13)

Zajímavosti (3)

  • V roli nenáviděného soudce se představil skutečný otec Benedicta Cumberbatche. (ilovebritain)
  • Za skvelý výkon alkoholického násilného narkomana Stuarta bol Tom Hardy nominovaný na cenu BAFTA TV Award. Rovnako film získal niekoľko cien, vrátane za najlepší scenár (Best TV Film) a najlepšiu drámu (Special Jury Prize, RTS Television Award). (Deftie)
  • Budova pošty v záběrech z let 1979 a 1993 je skutečně původní pošta v Cambridge, nyní prázdný obchod. (akisha)

Reklama

Reklama