Reklama

Reklama

Člověk a kůň

  • Sovětský svaz Běg inochodca (více)

Obsahy(1)

Film vznikl na motivy novely "Sbohem, Gulsary!" (v originále "Прощай, Гульсары!") kyrgyzského spisovatel Čingize Ajtmatova, který se podílel i na scénáři filmu. Lyrický příběh zachycuje těsné pouto mezi bývalým vojákem Tanabejem, který se po konci velké vlastenecké války vrací zpět do vlasti, aby tu začal nový život, a jeho koněm. Právě kůň Gulsary se mu stane celoživotním přítelem a věrným souputníkem na nové životní pouti, která bude nakonec hrbolatější, než Tanabej na vlně poválečného optimismu čekal. (Dionysos)

(více)

Recenze (2)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Moto: "Splynout s proudem koní", ale tak, jak zpívá Vladimir Vysockij: "Но не под седлом и без узды!". Zdařilá filmová poema o koních (mimochodníci ovšem mají svůj zvláštní šarm) a lidech, kteří se mezi ně pletou. Sice trochu předimenzovaná - někdy zdařile, jindy méně - tehdy módními efekty, ale stejně jako moje chabá znalost ruštiny - mi filmový zážitek nezkalily. Ale raději ještě trochu Vysockého (toho není nikdy dost): Běhám, ale trochu jinak / v polích, v kalužích, po rose / říkají, že jsem mimochodník / tak běhám jinak - to je vše." ()

fragre 

všechny recenze uživatele

"Tam, kde zem duní kopyty stád..." - tento verš stařičkého hitu skupiny Spirituál Kvintet se mi stále motal myslí při sledování tohoto filmu. Kameru Sergeje Urusevského jsem obdivoval již u filmu Jedenačtyřicátý , a zde bylo zase co obdivovat. Celý film je filmová báseň, kde se smutek s krásou snoubí. Občas se nestačím divit, co se dalo v SSSR natočit. ()

Reklama

Galerie (7)

Reklama

Reklama