Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružný příběh o dvou znesvářených bratrech se odehrává v době třicetileté války. Starší ze sourozenců se snaží i v těchto pohnutých časech žít poctivě, zato jeho mladší bratr přijal dobovou normu - snaží se urvat, co se dá. A tak se spojí se zbytky švédského vojska, vezme za rukojmí svého synovce a neváhá zaútočit proti svému rodnému hrádku... Aby dosáhl svého cíle spojí se i se silami, které jeho samotného nakonec zničí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

lekr odpad!

všechny recenze uživatele

Tak označit tuhle hrůzu za pohádku a zařidit ji do pohádkové prazdninového menu je snad velice špatný vtip!! V tomhle případě nejde vůbec o pohádku ale spíš o morbidní pesimistickou alegorii na smrt nastíněné na pozadí třicetileté války K tomu špatné herecké obsazení a nepovedený scénář. No prostě děs!!! ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Tohle česká televize označila jako pohádka pro dospívající, přitom je to naprosto krutá realita Třicetileté války o Švédsko- saské soldatesce, která řádí v Českých zemích. Poměrně zdařile jsou zde vidět vojenské taktiky a vůbec styl boje druhé dekády sedmnáctého století. I když je celé zpracování poměrně naivní a v podstatě pohádkově laděné (s výjimkou časté přítomnosti smrti - neboli Černé fortuny). Doporučuji rozhodně všem, kteří mají zájem o tématiku válek kolem 17. století a Třicetiletou válku obecně. Rozhodně ale nepouštět dětem podobně jako "Poslední propadne peklu", tyto pohádky byly možná určeny pro děti dřívějších dob, které smrt a drancování chápaly úplně jinak, než děti dnešní. Konec je trošku odfláknutý teda. Ale takovýchto filmů je málo. **** ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Slušná historická TV inscenace se subtilní výpravou, zajímavým příběhem a charismatickými herci (obzvlášť František Derfler). Dalo se z toho vytěžit daleko víc, ale atmosféra je solidní a hudba Miloše Štědroně nádherná (největší klad snímku). 60%. ()

Udet 

všechny recenze uživatele

Třicetiletá válka, Švédové, dobývání hradu, bratr proti bratru.. ..výborný námět z krvavých let 1618- 48.. ..příjemně koukatelný příběh s příchutí tajemna.. Bohužel sice dost nízkorozpočtový, což se projevilo zejména při bojových scénách, ale přesto se slušným spádem děje i dobrým příběhem.. ..v malé roli potěší i Franta Kocourek. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (2)

  • Příběh je částečně inspirován brněnskou pověstí o dobývání Brna švédským vojskem. Švédské velení tehdy dle vyprávění rozhodlo, že pokud nepadne město do pravého poledne, odtáhne pryč. Brno bylo zachráněno jen lstí, kdy zvony zazvonily o hodinu dříve. (DecentFellow)
  • Natáčelo se na hradech Roštejn a Boskovice. (M.B)

Reklama

Reklama