Reklama

Reklama

Zhluboka dýchat!

  • Japonsko Šinkokjú no hicujó (více)

Obsahy(1)

Pět mladých lidí přijíždí na jaře na Okinawu jako brigádníci na sklizeň pole cukrové třtiny. Tři dívky a dva mladíci o sobě navzájem nic neví, ale během následujících dnů a týdnů začnou zjišťovat, že mají více společného, než by si zpočátku mysleli. Jak říká jejich starší kolega, zemědělské brigády představují útočiště odpadlíků. Film na jedné straně vychází z populárního žánru o outsiderech, kteří nacházejí svou cestu životem, ale je prostý charakteristické afektovanosti a přepjaté emotivnosti. Přestože vychází ze šablonovitě rozvržených postav a klišovitých scén, díky poklidnému tempu a nekřiklavé formě získává bezprostřední a upřímný tón. Narozdíl od budovatelských brigádnických filmů zde nejsou žádné zlotřilé nástrahy v cestě za úspěchem, pouze osobní slabosti a životní křivdy, které musí každý z hrdinů překonat. [EIGASAI 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Artran to pekne napsal : " Skupina ztracenych brigadniku nalezne smysl života v tom, že sklidí lán cukrové třtiny "... . Film je to opravdu roztomily. Mladi zbloudilci vrzeni do prosteho zivota v prirode na venkove, zivici se praci vlastnich rukou. Jean-Jacques Rousseau by mel radost. Kolektivizujici nota v zaveru filmu ovsem mnohe filmu ubira. Slusne herecke vykony Nao Omori (Ichi v Ichi the Kller, Vibrator, The Go Master, Harmful Insect ) jako brigadnicky predak o berlich ala Meresjev a Masami Nagasawa (Crying Out Love, In the Center of the World). ()

seeker23 

všechny recenze uživatele

Sice příjemné, ale až příliš klišovité a hnané na efekt. Typicky japonská vykořeněná mládež se pod vlivem jedné události spojí a začne táhnout za jeden provaz. Podbízivě nasnímáno i ohudebněno, film který potěší, ale zmizí jako pára nad hrncem. Pro mě nejsplabší ze tří filmů, co jsem viděl na EIGASAI (vedle Žen v zrcadle od Jošidy - problematických, místy hysterických, ale i proto nezapomenutelných, a Kurosawovy famózní Světlé budoucnosti) ()

Reklama

stub 

všechny recenze uživatele

Pro mě asi největší "srdcovka" v rámci Eiga-Sai '08. Nádherně obyčejný film o několika výrostcích, kteří se z virtuální reality města dostanou do kontaktu se skutečností a opravdovou prací. Snad ještě před několika lety by mi to přišlo jako jedno velké klišé, dnes to vlastně vnímám přesně opačně. Filmová klišé se dávno posunula k postmoderním hrdinům s megacool hláškami:) ()

Artran 

všechny recenze uživatele

Neškodně roztomilý, malý film o partičce poněkud "ztracených" brigádníků, kteří naleznou jednoho léta smysl života v tom, že sklidí lán cukrové třtiny. - - - EIGA-SAI 2008 ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Řekl bych delší dobu pohodový, ale dosti nudný a stereotypní snímek o pár brigádnících a svým způsobem zoufalcích v jedné osobě. Nicméně zhruba od půlky se můj názor začíná měnit a vcelku prostý obsah se překlopí v atraktivní sledování. Jednotliví účastníci začínají vypouštět na povrch svá tajemství a vnitřní bolísky zatímco se jejich vztahy utužují a úsilí v dosáhnutí cíle, tedy kompletní sklizně v termínu, radikálně stoupá. Opomenout nemohu ani nevtíravou, ale působivou a k okolnostem hezky zvolenou hudbu. 75% ()

Galerie (5)

Související novinky

Přehlídka japonských filmů EIGASAI 2008

Přehlídka japonských filmů EIGASAI 2008

09.01.2008

Ve dnech 10. 16. ledna 2008 se v pražském kině Lucerna koná přehlídka soudobých japonských filmů EIGASAI 2008. Pro letošní pilotní ročník bylo vybráno 6 snímků z rozmezí let 2000-2004. Všechny… (více)

Reklama

Reklama