Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Do zapadlé švédské vesnice přijíždí jednoho dne podnikatel spolu s bohatými německými investory, aby zde projednali podmínky pro vybudování velkolepého rekreačního střediska pro celou střední Evropu. Projekt má přinést občanům práci a blahobyt. Celá komedie se nese v poněkud bláznivém duchu, a tak není divu, že vesničané použijí vedle svého důvtipu i nadpřirozené síly k tomu, aby odvrátili průnik zahraničního kapitálu do vlastních luhů a hájů. I zástupce německé firmy se nakonec přikloní na stranu lidu, když pochopí nesmyslnost akce. A tak dobro nakonec po zásluze zvítězí, i když, jak se ukazuje, není všem dnům konec a do vesnice přijíždějí jednoho dne bohatí britští investoři. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nemecky podnikatel ma roziahle plany so svedkym mesteckom ci  co to bolo. No a Tage Danielsson je nic moc reziser, nikdy nebol vyrazny ako povedzme I. Bergman alebo Kaurismaki. Tak topotom aj dopadol tento film. Zasmiat sa nie je na com, skandinavsky reziserom idu dobre depresivne veci alebo casto aj zasnezene filmy. Kvalitnych komedii zo  Skandinavie ja fakt malo   : 37 % ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Deutschneyland... obskurní německý podnikatel se rozhodne přestavět švédské městečko podle svého. Krásnou klidnou pláž hotely a stovkami turistů, místo pásu luk bude rozkošná dálnice, doprostřed lesa dáme stánek s hranolkami a támhle bude letiště. Pár odvážných lidí si řeklo: "Ne" a rozhodli se jednat. Dokonale využili svůj důvtip a pozvali na pomoc několik nadpřirozených pomocníků (jakousi vílu a obra). Je to pěkná bláznivá komedie, kterou ze všeho nejvíc sráží právě její bláznivost. Zdá se mi, že tu tvůrci neznali jakousi míru nenormálnosti. Přesto se u toho člověk celkem pobaví, je to takové osvěžení od těch filmů, kde si divák připadá jako vědma. Tady to opravdu nehrozí. 70% ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Je to takové typicky skandinávský šílené (ostatně, jejich komedie jsou vždycky buď naprosto šílené nebo naopak hrozně pomalé) a v tomhle případě je to naštěstí takové mile šílené. Už od začátku je to sled hrozně absurdních scén, které jsou naštěstí nějakým drobným dějem propojené, navíc první polovina oproti té druhé působí ještě celkem "normálně", protože v té druhé se z toho stane fantasy a začne se zde objevovat spousta postav z (pravděpodobně) švédské mytologie, které se svými schopnostmi taktéž snaží zachránit onu zapadlou vesničku, stejně jako její obyvatelé. A ačkoli je to skutečně celkem příjemný film a docela jsem si ho i užil, nemám pocit, že bych ho potřeboval vidět znova. Na jedno zhlédnutí mi to bohatě vystačilo. Navíc i s tím humorem jsem to měl tak půl na půl, občas jsem se bavil dost dobře (zejména u příběhu těch tří bratrů a hlavně v druhé polovině), místy mě to moc nebralo. A posledních 15 minut mi už to připadalo zbytečně natahované. Ale i tak se mi to spíš líbilo než ne, takže za mě celkem spokojenost. EDIT: Po čase tu čtvrtou hvězdu přidat musím, protože po půl roce si z toho pamatuji víc než dost a překvapivě skoro vše v dobrém. Už jen kvůli tomu mi ty tři hvězdy přijdou teď krapet málo. Slabé 4* ()

juvelinokivi 

všechny recenze uživatele

V 80. letech dávali na ČT spolu s dalšími Danielssonovými filmy "Muž, který přestal kouřit" a "Pusťte vězně ven, jaro je tady!". Jablečná válka byla dle mého nejlepší. Hravá, pohádková a vtipná. V rámci filmu výborná pohádka o bratřích Lindbergových: http://www.youtube.com/watch?v=asqT763wjbs Při udělování cen Swedish Guldbagge Award 1972 získal film ocenění za nejlepší snímek, nejlepší režii a nejlepší herečku v hlavní roli (Monica Zetterlund jako Anna Lindberg). ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tage Danielsson evidentně nikdy netočil „normální“ filmy, což už jsem si zvykl. Zatímco ale jeho raná komedie Vytáhnout na břeh mě dost minula a s výjimkou jedné vrcholné pasáže připadala jako nedotažený bláznivý úlet, tady se mi od začátku velmi zamlouvala poetická atmosféra skandinávské vesnice i většina její postav. Námět pojednává o obyvatelech vesničky, žijících si svérázným i lehce zastaralým způsobem života, ve střetu s pokrokovými podnikately a jejich plány vybudovat ve vesnici moderní středisko, což může evokovat řadu jiných filmů (vzpomeňme např. na francouzskou komedii pro pamětníky Všechno zlato světa s Bourvilem). Uchopení námětu v rukou Danielssona nicméně přináší naprosto nevídaný výsledek plný ojedinělé atmosféry, absurdních postaviček (za všechny u mě vede lidový vynálezce v podání Pera Grundéna), výborných herců, kteří dokážou v jednom filmu zahrát několik rolí najednou, i originálních vypravěčských nápadů, třeba s malou černohumornou pohádkou o bratřích Lindbergových uprostřed či muzikálovým závěrem. Po většinu času jsem se výborně bavil, ale od chvíle, kdy do děje vstupují nadpřirozené postavy (ať už hodná víla, močící obr, nebo jakási ješteří příšera, proti níž musí bojovat jeden z hrdinů bojovat), nabízel pro mě Danielsson chvílemi až těžko ztrávitelné sousto příliš bláznivých nápadů. Kdybych byl lépe naladěn na tu osobitou severskou kulturu, možná si užiji s tím „pětihvězdičkovým“ pocitem i celý film a nebudu muset jednu hvězdu ubírat. Ale i tak na Jablečnou válku budu rád vzpomínat a možná se k ní ještě v budoucnu někdy vrátím. Podívat se na ní rozhodně stálo za to. 75% ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama