Reklama

Reklama

Øen i Fuglegaden

  • Velká Británie The Island on Bird Street (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Europský koprodukčný film z cyklu Dogma 95 o 11-ročnom chlapcovi, skrývajúcom sa po deportácií rodičov do koncentračného tábora vo varšavskom ghette. Hrajúc sa tu - v spoločnosti malej myšky - na Robinsona prežije hrôzy holokaustu, aby o nich mohol podať výpoveď. (POMO)

Recenze (10)

emma53 

všechny recenze uživatele

Byť by byla jen z části pravdivá tahle událost, tak si Alex zaslouží můj hluboký obdiv. Nedovedu si představit podmínky, v kterých musel přežít tak dlouhou dobu i když se nám to tvůrci snažili co nejvíc přiblížit. Celý film jsem sledovala s jakou urputilostí a odhodláním dělal všechno proto, aby mohl v těch sutinách počkat na svého tátu. A Snížka jsem si zamilovala od první chvilky, co jsem ho spatřila až do momentu, kdy se mi zamlžily oči smutkem. Škoda, že nahoře není vypsaný Jordan Kiziuk, který se z obrazovky prakticky vůbec nehnul a byl hlavní postavou, který hrál Alexe naprosto přesvědčivě. Doufám, že to časem někdo napraví. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Drž se strýčka. Budeš poslouchat vše, co říká, ano? Počkej na mě. Bez ohledu na to, co se stane, se pro tebe vrátím!“ Alex podobně jako jeho oblíbený hrdina Robinson Crusoe také svým způsobem ztroskotá na opuštěném ostrově. Stejně jako on má svého Pátka, i když v jeho případě je to malý hlodavec s příznačným jménem Snížek. Za pomocí jeho vyhledávacích schopností a vlastní šikovnosti (perfektní žebřík!) se snaží přežít v téměř opuštěném ghettu. Musí se potýkat se zimou, nedostatkem jídla, pití a v neposlední řadě i neustálým nebezpečím, že ho vyčmuchají Němci. Divák mu naplno fandí a napínavé chvíle nebezpečí prožívá s ním. I těch pár hezkých momentů, přestože je jich jak šafránu. Samozřejmě, že míra uvěřitelnosti je navzdory tvrzení o skutečném příběhu poněkud ošidná, ale až na pár situací a fakt, že Alex má obrovské štěstí (i na hodné lidi), mi to nepřišlo nijak zvlášť mimo. Trochu zamrzela angličtina místo autentičtější polštiny, ale to už je asi můj problém. Dávám slušné 4*. „Budoucnost je tvá. Čeká na tebe. Hodně štěstí!“ ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

The Island on Bird Street rozhodně patří mezi jeden z těch pozapomenutých a téměř neznámých klenotů válečného žánru. Jordan Kiziuk v hlavní roli Alexe si zaslouží obrovské uznání, dokázal v podstatě většinu snímku utáhnout jen na vlastní postavě. Výborně mu sekundují postavy, které se v jeho příběhu objeví, ale jinak je to především jeho boj o přežití a co ten klučík dokázal, klobouk dolů. V dnešní době, kdy jediná pohybová aktivita a jakákoliv invence, kterou dokáže mládež vyvinout, je neustále skloněná hlava při mačkání na telefonu, vyhulování, jakékoliv "lítačky po venku" už jsou pasé, internet je přece lepší, než si vychutnávat krásy přírody, mi jeho vynalézavost a kuráž přijde obdivuhodná. Postava jako je ta jeho, k ní by mladí měli vzhlížet radši, než k nějaké falešné představě pop idolu. Ale co, to je bohužel doba a člověk ji nedokáže změnit. Ona změní jeho. Nádherná hudba Zbigniewa Preisnera mi v několika momentech navodila příjemné mrazení, nostalgické pocity i slzy. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Vo varšavskom židovskom gete ostáva počas vysťahovania všetkých obyvateľov malý chlapec. Otec mu pri transporte sľúbil, že sa po neho vráti. Prežíva najprv v zbombardovanom polozasypanom byte. Jedinými spoločníkmi sú mu malá biela myška, kniha o Robinsonovi, v ktorej nachádza paralelu so svojim neutešeným bytím a zápalky, ktorými odpočítava dni odlúčenia od otca. Po vypnutí vody nacistami objavuje vodovodný kohútik, okolo ktorého si vybuduje dômyselné hniezdo. V zdanlivo opustenom gete zažíva rôzne dobrodružstvá. Malý chlapec chápe svet inak ako dospelí. Vydarené spracovanie tématiky holocaustu očami opusteného chlapca. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Otec si skutočný?,,," O schovávaní Židov počas 2. svetovej vojny vzniklo mnoho filmov, ale s detskými hrdinami to až tak bežné nie je. Iba nedávno zabodoval Bež chlapče bež, ale toto je podstatne starší film, ktorý som náhodou objavil cez mojich obľúbených užívateľov. (Dík, Volodimir2). Asi najviac sa film podobá na Polanského Pianistu, iba namiesto A. Brodyho sa v meste a zbúranom ghette schováva malý chlapec. Film nemá žiadne vedľajšie linky, sledujeme len chlapca a jeho boj o prežitie. Je tu niekoľko postáv, ktoré mu skrížia cestu, ale inak je to len na hlavnom protagonistovi. Hudba je výborná, dookola sa opakuje jeden pekný motív, ktorý striedavo počujeme na harfe alebo piáne. Celkovo veľmi vydarený, neprávom zabudnutý a nepoznaný film. Na záver pridávam trailer , ktorý tu chýba. 80%. ()

Prdly_Tatka 

všechny recenze uživatele

WATCH THE SPOILERS!!! Alex přežil válku. Svou lásku ke knihám později rozhojnil jako spisovatel a dnes je světově uznávaný autor. Tohle je jeho příběh. --- Musím konstatovat, že mě jeho příběh dostal. Kragh-Jacobsen buduje atmosféru plíživě a nakonec zjišťuji, že skon Snížka mě natolik dojal k slzám, že při návratu táty již ze sebe nedokážu vymáčknout ani slzičku. Moje duše je zpustošená úzkostí. Kdo mě zná, ví, že válečné filmy nemusím, ale tento je klenot a oprávněně si zaslouží místo v TOP 3 nejlepších válečných snímků. ()

allebra 

všechny recenze uživatele

Tak nějak jsem si knihu Ostrov v Ptačí ulici při čtení představovala. Alex byl zahraný skvěle. Kniha byla podrobnější, jak už to bývá, což bylo plus. U filmu to bylo dorovnáno nádhernou hudbou Zbigniewa Preisnera. ()

st3f0o 

všechny recenze uživatele

Pred asi desiatimi rokmi som tento filmík videl na STV2 v pôvodnom znení a veľmi sa mi páčil. Dnes, po tak dlhej dobe som si konečne mohol príbeh malého Alexa opäť pripomenúť a vrátiť sa do tých čias, keď to (pre mňa) všetko začalo. ()

Reklama

Reklama