Reklama

Reklama

O pevnosti, která se stala symbolem vzdoru. O obráncích, kteří se stali symboly hrdinství... Je rok 1836 a sedmi tisícová mexická armáda pod vedením generála Santa Anny pochoduje na sever přes území Texasu. V cestě jim stojí bývalá misie a nyní nouzová pevnost Alamo v San Antoniu, kterou nařídil americký generál Houston (R. Boone) bránit, a zdržet tak nepřítele, dokud se mu nepodaří sestavit bojeschopné vojsko. Obranou polorozpadlé pevnosti pověřil plukovníka Williama Travise (L. Harvey), jenž má po svém boku také velitele dobrovolníků Jima Bowieho (R. Widmark) a bývalého kongresmana opředeného legendami Davyho Croketta (J. Wayne). Před Alamem se za pár dnů začnou formovat mexické pluky, posily stále nepřicházejí a napětí uvnitř pevnosti se stupňuje. Konflikty vznikají hlavně mezi tvrdošíjným Travisem, který se snaží zoufale držet obránce pohromadě i za cenu lží, a Bowiem, který Travisovo velení nehodlá respektovat. Roztržky však musejí jít stranou. Santa Annův úder se blíží a osamocená dvoustovka mužů se bude muset postavit tváří v tvář mnohonásobné přesile, aby získala drahocenný čas pro Houstona… John Wayne se zajímal o zfilmování slavné bitvy o Alamo již od roku 1945 ještě pod hlavičkou studia Republic Pictures, ale svůj vysnění válečný western se mu podařilo dokončit až se svou vlastní společnosti Batjack v koprodukci s United Artists v roce 1960. Sám se navíc chopil režie a zainvestoval projekt jedním a půl milionem dolarů z osobních zdrojů. Snímek se se svým konečným rozpočtem dvanácti milionů dolarů zařadil ke kolosálním produkcím té doby jako Spartakus (1960, taktéž 12 milionů), Ben-Hur (1959, 15 milionů) či Pád říše římské (1964, 16 milionů). S dvacetimilionovými tržbami se jistě nestal propadákem, ale v poměru k rozpočtu ani výrazným kasovním trhákem. Do již tak vysoké ceny filmu se započítala i částka za stavbu autentické repliky původní pevnosti s celou vesnicí, kterou trvalo vybudovat dva roky. Ta se ale následně stala hojně vyhledávanou filmařskou lokací pro více než stovku dalších projektů, nejčastěji westernů jako Dva jeli spolu (1961), Bandolero! (1962) nebo minisérii Osamělá holubice (1988). (Česká televize)

(více)

Recenze (63)

genetique 

všechny recenze uživatele

Aj keď sa mi naskytuje príležitosť porovnávania s novším počinom z roku ’04, nechcem to až tak rozoberať. Len na konfrontáciu, tento film je o vyše pol hodinu dlhší a nudí oveľa menej, než rozpočtovo, efektovo a kulisovo atraktívnejšie novšie prevedenie. Wayne sa dal na cestu serióznejšieho zobrazenia udalostí, ktoré postihli v danom čase misiu (pevnosť) Alamo a je to vidieť. Je vidieť, že počas toľkých rolí, najmä westernového zamerania, čosi pochytil aj od kolegov na režisérskych stoličkách. Chýba mi len trošku konkrétnejšie zameranie na jednotlivé charaktery a tie bobrie čapice a kožušiny rôznych iných zverov na hlavách pištoľníkov, navyše v horúcom Texase, vyzerali pomerne komicky. 75%. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Roztomilá westernovka z nejslavnější chvíle v rámci boje o nezávislost Texasu. Všude se tomu vyčítá historická nepřesnost, ale není to nic tak markantního. A hlavně, na nějaký ultra děják tu ani není proč - je to prostě klasicky romantická, heroická klišé johnwaynovka se spoustou chlapáckýho humoru, kde se velká akce odehraje až v posledních 10 minutách, ale nějak mi to nevadilo, jelikož vše předcházející byla radost dívat. Hlavně vůdčí postavy upjatého Travise, dobrodruhů Crocketta a Bowieho, řada vedlejšek včetně krásné Lindy Cristal... Top je Tiomkinův soundtrack. Nějakou strojenost vem čert, jedinou větší výtku mám sám k sobě, že jsem si tu projekci roztahal do cestovních dvou týdnů, ale zase... v nich došlo i na Alamo :) Kdo chcete víc kontext, máte na výběr řadu dokumentů (třeba tento), nebo sérii TEXAS RISING. ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Každý národ potřebuje cementovat své dějiny. Češi mají své husity, ze kterých prof .Nejedlý s režisérem Vávrou udělal předvoj komunismu, Američané zase hltají mýtus o tom, jak byl získán Texas. Trojice Wayne - Widmark - Harvey táhne film herecky dopředu, ale paradoxně je lepší první rozverná, typicky westernová půlka s kráskou v nesnázích. Když dojde na historii, je Wayne režisér hodně patetický a neohrabaný. Loučení, dlouhé šroubované proslovy, pohledy odhodlaných mužů do kamery.... Ale i tak je to kus poctivě odvedeného vlasteneckého velkofilmu. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Pro Američany je Alamo symbolem hrdinského odporu hrstky statečných mužů bojujících za svobodu a nezávislost Texasu proto obrovské přesile mexické Santa Annovy armády. Výborný válečný western s jedinou vadou - víte, jak to dopadne. Trailer: http://www.tcm.com/mediaroom/video/12014/Alamo-The-Original-Trailer-.html Pozn.: Viděno napodruhé to bylo ještě lepší, kromě výpravně a akčně natočené bitevní vřavy jsem si lépe vychutnal i výborně napsané dialogy a taky soupeření tří plukovníků. Zvyšuji hodnocení na plnou palbu. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Adelante! Arriba! Tak tohle je pravá waynovka, už proto. že si ji režíroval sám mistr, podle svýho naturelu a podle svýho gusta. Ale proč se jeho mementum stalo právě Alamo? Proč se nedržel oblíbeného tématu "singing cowboy, dancing horse"? William Travis má jiný punc než George Armstrong Custer, i když oba skončili stejně. Likvidační války proti Indiánům v roce 1960 už nebyly oblíbené ani v USA - Mexičané nechávají odjet ženy a děti do bezpečí, zatímco skalp 14 leté Indiánky byl nejdražší (počítaly se i skalpy dětí, které mohla mít). Navíc je tu je spousta polopravd, už třeba: Antonio López de Santa Anna není jenom generálem Santa Anna (jak je to ve filmu), ale také prezidentem Mexika. Pohrobek má pravdu, když v první větě své recenze píše, že si J.W. splnil svůj věčný (spíš bych řekl velký) sen. Má ale i pravdu v poslední větě, že se americko-mexická "válka" (správně v uvozovkách) musela nějak ospravedlnit. ()

Galerie (238)

Zajímavosti (17)

  • John Wayne se během natáčení velice spřátelil s Laurencem Harveym (plk. William Travis). Později prohlašoval, že Harvey měl získat nominaci na Oscara namísto Chilla Willse (včelař). (Karlos80)
  • Při stavbě repliky pevnosti Alamo se vycházelo z původních zachovalých plánů. (Karlos80)
  • Jedna z komparzistek, LeJean Eldridgeová, byla během natáčení zastřelena svým přítelem, rovněž členem komparzu. (Karlos80)

Reklama

Reklama