Reklama

Reklama

Byl zocelený žárem bitev, ale podlehl až jiskrám v očích krásné dívky... Po porážce Napoleona v bitvě u Waterloo se někteří bonapartisté uchýlili do vyhnanství za oceán do Spojených států. Byli srdečně přivítáni a dostali do správy několik osad ve státě Alabama. Několik let poté, v roce 1819, pochoduje Alabamou kentucký regiment domobrany, z něhož se snaží zběhnout John Breen (J. Wayne). Útěk se mu podaří ve městě Mobile a zabaví kočár, v němž sedí také francouzská dívka Fleurette Cherrie De Marchand (V. Hrubá Ralston), dcera jednoho z bývalých Napoleonových generálů Paula de Marchanda (H. Haas). Do Fleurette se na první pohled vášnivě zamiluje, ale než mezi nimi stačí dojít k románku, dostihne je Johnův regiment díky jeho dobrému příteli Williemu Paineovi (O. Hardy) a musejí se rozloučit. Po deseti dnech pochodu však John s vojáky dorazí do jedné ze zmíněných francouzských osad Demopolis, kde se opět shledá s Fleurette. Kapitán jemu i Williemu nakonec dá tři dny, aby se mohl ucházet o dívku, o níž usiluje také vlivný Blake Randolf (J. Howard). Během těchto dnů se John začne vydávat za armádního vyměřovače a náhle odkryje spiknutí, které má za cíl zničit celou francouzskou komunitu… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (19)

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný western s velkoryse komponovaným příběhem a živě navozovanou atmosférou (mj. díky skvělému hudebnímu doprovdu, vtipně variujícímu četné galské motivy, souznějící s příběhem), v němž se mísí nejrůznější emoce a nechybí ani napětí ani humor, který "neobstarává" pouze Oliver Hardy, ale nemalou měrou i sám John Wayne, zde mimořádně realisticky hrající. Film se skládá z několika dějových linií (mezi nimiž nechybí ani boj o lásku ani boj za pravdu), postavy jsou většinou nahlédnuty zevrubně a výstižně ztělesňují svůj osud, paměť svého života (zde odhlížím od naivně zformované hlavní ženské postavy, vymykající se z celku) a vedle toho je také (dů)vtipně evokován dobový kolorit. V neposlední řadě musím připomenout i skvělého Hugo Haase v psychologicky prokreslené roli napoleonského generála, exulanta na Divokém Západě. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu řekla, tak vůbec nevím o čem to bylo. Klasický americký western s jednoduchou romantickou zápletkou a rozvláčným příběhem o špatně vyměřeném území pro nové osadníky z Evropy. Připomnělo mi to Vinnetoua, jen zeměměřiče Old Shatterhanda nahradil John Waine a místo indiánů tam bojovali vojáci. Díky slušnému hereckému obsazení se na to dalo koukat. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Tak ako jestvuju kultove westerny, ktore casom nezostarnu, tak jestvuju vyslovene dobre a kvalithe filmy, ktore budu starnut len pomaly. Tuna zub casu nepracuje a ak  aj pracuje, tak len obcas. On sa zamiluje do nej, pricom ona ma nejake dalsie pletky s kymsi ....... do toho este geodeticke prace - tak toto povazujem za velmi dobry namet na film - western, urcite lepsie ako kradez koni. Maketa westernoveho mestecka bola fascinujuca, ja viem, len amketa, no spolu s kulisami to bolo super.  Dialogy na urovni, miestami prevladali vatovo plane plky, ale to len miestami : 80 % ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Tak jak vidím komentář od liquido26 nebyl jsem jediným prostým venkovským chasníkem, který naběhl na vidle vypravěčova komentáře. Toto je velice dobový a velice průměrný western. John Wayne tu má tu svou obvyklou roli drsného chlapíka, který v souboji o místní krásku musí překonat společenské překážky, francouský šarm, časté úklady potměšilých nepřátel a ještě se popasovat s hlavní ženskou záporačkou, která má více sex-appealu a kuráže, než ta jen pro dekoraci přidaná kladná kráska. Ale Johnny to zvládne, protože se s namlouváním vůbec nepáře, nepřátele pobije a záporačka se ze soutěže vyřadí sama. Film je snad vyjímečný jen po kostymní stránce, neb Johnny tu nosí kostým Kožené punčochy, a francouští osadníci chodí neustále v parádních uniformách, jako by přišli z vítězné vojenské přehlídky na Martových polích. Oliver Hardy zde jen předvádí, co předvedl dříve již 100x a lépe. Pro našince je zajímavá účast Hugo Haase, který v generálské uniformě vypadá důstojně, ale více předvést šanci nedostal. Jo, a kentucká domobrana zpívá secvičeně jak Pěvecké sdružení učitelů moravských. Tak kvůli Hugovi 3*. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Vypravěčův pětihvězdičkový komentář mě na The Fighting Kentuckian docela navnadil a snímek byl pro mě bohužel zklamáním. Jediné, co mě na tom zaujalo bylo docela netradiční herecké osazení. John Wayne v hlavní roli sice tak netradiční není, ale zklamat rozhodně nemůže. Parťáka mu dělá Oliver Hardy, pro kterého to je jeden z mála filmů, kde se objevil bez Laurela. No a kromě tohoto dua se zde objevují také dva herci českého původu - Věra Ralston - Hrubá a Hugo Haas. Větší problém jsem měl s příběhem ten mě bohužel nebavil ani za mák. Nebyl to totiž příliš western, ale spíš romanticko-dobrodružné drama z prostředí komunity francouzských exulantů, kam se přimotá zálesák John Wayne a snaží se bojovat o ruku sličné dcery bývalého Napoleonova generála. Ta si samozřejmě musí vzít nesympatického boháče, protože to bude pro jejího otce výhodné. Ze začátku mě to docela bavilo, protože to bylo celkem vtipné, ale s přibývajícím časem převládla vážná stránka příběhu a ta už tak povedená nebyla. Na druhou stranu, ale film musím pochválit, protože na to, že ho točila společnost Republic, která se specializovala na nízkorozpočtové béčkové westerny a dobrodružné filmy a serialy, tak to dopadlo ještě docela dobře a provedení snímku nepůsobilo nijak lacině nebo odfláknutě. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • Oliver Hardy byl velice dobrý přítel Johna Wayna, ale i tak z počátku nechtěl v tomto filmu hrát. Bál se, že si lidé budou myslet, že se se Stanem Laurelem rozešli jako duo. Když ovšem Laurel trval na tom, aby tuto roli vzal, Hardy nakonec souhlasil. (Mol)

Reklama

Reklama