Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čína 1941: kapitán Jim Gordan (John Wayne) velí letecké stíhací jednotce "Flying Tigers" v boji proti japonským, početně převažujícím bojovým letounům. K tomu všemu se musí ještě zabývat horkokrevným nováčkem Jasonem (John Carroll), který se drze dvoří jeho přítelkyni. (MacGuffin)

Recenze (10)

MacGuffin 

všechny recenze uživatele

Čína 1941: kapitán Jim Gordan (John Wayne) velí letecké stíhací jednotce "Flying Tigers" v boji proti japonským, početně převažujícím bojovým letounům. K tomu všemu se musí ještě zabývat horkokrevným nováčkem Jasonem (John Carroll), který se drze navrtává do jeho přítelkyně..., Z dobrovolníků sestavená jednotka "Flying Tigers" sestřelila v rozmezí roku 1941 až 1942, 286 japonských letounů, při pouhých dvanácti vlastních strátách. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Priemerný film o amerických letcoch v Číne, ktorý síce neurazí - má to akciu, má to dramatickú polohu a nejaký ten zmysel - ale ani ničím veľmi nezaujme. Rýchle dialógy v turbo tempe, ako keby boli scenáristi platený od slova, a množstvo hlášok, ktorých je možno až priveľa. Celkovo jednoduchý film, aké sa v Hollywoode vtedy točili stovky a skoro všetky podľa jednej (osvedčenej) rýchlo-šablóny. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Tematicky je tento válečný film trochu neobvyklý, ale překvapivě vychází ze skutečného příběhu American Volunteer Group (AVG), skupiny amerických pilotů, kteří se na začátku druhé světové války dobrovolně přihlásili do bojů proti Japonsku v Číně. Jedná se o poměrně standardní válečný film se všemi očekávanými prvky. Tedy hrdinnými piloty, napínavými leteckými souboji a samozřejmě vlasteneckým poselstvím, díky němuž se stal také do značné míry klasickým příkladem propagandistického filmu, jakých bylo ve 40. letech natočeno více. Účelem bylo především povzbudit americkou morálku. John Wayne svou roli velitele AVG plně pochopil, a tak do ní vnesl spoustu energie. Je patřičně hrdinský a charismatický. Výborné je i vedlejší herecké obsazení, kterému se podařilo dobře vykreslit kamarádství a týmovou spolupráci, na nichž v takové situaci záleží nejvíce. Vzhledem k tomu, že se jedná o letecký film,  se dalo obzvlášť na leteckých sekvencích hodně záležet.  Jsou vzrušující a napínavé a dobře vystihují synonymum leteckého boje. Samotný scénář je naprosto jednoduchý a bohužel také velmi předvídatelný, což kazí pocit překvapení v ději. Film však poměrně zestárl, takže z dnešního pohledu už jako lecjaká filmová pecka nevypadá. Má však americký historický význam, takže snad ani nepřekvapí, že byl nominován na tři Oscary. Za nejlepší film, nejlepší kameru a nejlepší vizuální efekty. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Klasický John Wayne, který hraje správného chlapa, ale nikoli s kloboukem, ale s leteckou uniformou. Chlapi se tady pouštějí do vzdušných soubojů, aby podstupovali nejen boj o život, ale také o čest. Ty emoce v tom i nějaké jsou, ale je to tak přímočaré, až je to skoro otravné. Pokud Duka nemáte rádi, tohle s klidem vynechte. Pokud ho máte rádi, nic zásadního vám tenhle filme nedá. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Tušil som, že po úvodnej leteckej bitke, príde skôr vojnové melodrama, ako akčný dobrodružný príbeh. Dvaja a jedna ( klišé už vtedy ). No ešteže je tam tých akčných sekvencií viac ako som čakal a preto ma snímok nepoložil do smútku. Oscarové nominácie takmer zaslúžené ( naozaj netuším, čo bolo také výnimočné na leteckých scénach ). ()

Galerie (21)

Zajímavosti (13)

  • Lietadlá "Flying Tigers" boli vo filme maketami v plnej veľkosti vyrobené väčšinou z preglejky a balzového dreva. (westerns)
  • Prvá bojová misia skutočných "Flying Tigers" sa uskutočnila 20. decembra 1941, takmer dva týždne po útoku na Pearl Harbor. (westerns)
  • Ide o jeden z najlepšie zarábajúcich filmov roka 1942 a tiež ide dovtedy o najlepší a najdrahší film, aký kedy spoločnosť Republic Pictures vytvorila. (westerns)

Reklama

Reklama