Reklama

Reklama

Hondo

Trailer

VOD (1)

John Wayne jako osamělý jezdec na pláních plných indiánů... Americký western Hondo (1953) vznikl podle povídky Louise L'Amoura "Cochisův dar", uveřejněné poprvé v časopise Collier's. Titulní postava v podání slavného Johna Waynea pracuje pro armádu jako kurýr a při jedné ze svých cest se seznámí s obyvateli osamělého ranče uprostřed indiánského území, mladou ženou Angií a jejím synem Johnnym. Když Apačové povstanou, Angie ho vydává za svého manžela, takže se na něho vztahuje ochranná ruka apačského náčelníka Vittoria, který z malého Johnnyho učinil svého pokrevního bratra... Snímek, jehož děj trochu připomíná známý western Shane z téže doby, režíroval Australan John Farrow pro produkční firmu Johna Waynea. Populární herec obdařil svého hrdinu všemi atributy soběstačného muže prérie, který si nenechá nic líbit, ale vždy stojí na straně potřebných. Jeho partnerkou v roli Angie byla ve filmu začínající broadwayská herečka Geraldine Pageová (překvapivě nominovaná za svou roli na Oscara). Ve vedlejších úlohách se objevují Wayneovi kumpáni Ward Bond (Buffalo Baker) a Paul Fix (major Sherry). Snímek, jenž je na svou dobu pozoruhodný relativně férovým zobrazením indiánů, byl natočen v exteriérech Mexika a Utahu v tehdy populárním 3-D. Snaha nečekaně šokovat diváka je patrná zejména v několika kuriózních záběrech v sekvenci Wayneova souboje s Apačem Silvou i v některých dalších akčních scénách. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (51)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Tady není proč nad plným bodováním váhat - plnokrevný western, poutavý příběh, tragédie, slitování i láska (sblížení cizího muže s chlapcem i ženou tématem nepatrně přimomíná film Shane rovněž z roku 1953), k tomu patrně i dobová věrnost v bitvách s Apači. Navíc indiáni zde jsou vykresleni jako charakterní divoši, kteří bojují kvůli nedodržování dohod bělochy. Vše korunuje přesvědčivý John Wayne jako samotářský bývalý zvěd Hondo Lane se svým psem Samem po boku... Trailer: http://www.dailymotion.com/video/x2j5hz_hondo-trailer_shortfilms ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser John Farrow mi teda toho vela nehovori, ale tuna sa podarilo natocit vskutku vyborny western, kde John Wayne brani akusi farmu pred Apacmi, ci jak sa to indianske obyvatelstvo volalo. Potesi sceneria Divokeho Zapadu, rozhovory na urovni .... a vysoke hodnotenie dam hlavne vdaka zaverecnej prestrelke. Bez toho snad westerny ani nemozu byt. 86 % ()

Reklama

špaček421 

všechny recenze uživatele

Klasický western přesně tak, jak má vypadat. Drsný hrdina Wayne, zlí rudoši s pomalovanými ksichty, hrdinná kavalérie, krásná příroda, hrdinská hudba a přestřelky. Prvních dvacet minut je sice poněkud zdlouhavých a nudných, ale pak se na scéně objeví Apači. Ti tu kupodivu nejsou jako krvelačné bestie, které nemají jiný zájem, než vraždit nevinné bělochy a jíst jejich děti, ale pro svoje krvavé řádění mají docela podstatný důvod, který tu vysloví dokonce sám Wayne - bílí porušili smlouvu s indiány a ti se vzbouřili. Náčelník Vittorio pak vypadá jako docela rozumný chlápek, když vymyslí, proč nezabíjet vdovu a jejího synka. Nicméně divák v roce 53 asi pořád cítil rasovou nenávist k rudochům, takže jejich povstání je potlačeno (sláva). Navíc to, že Indiáni jsou tu vylíčeni v poněkud příznivějším světle, neznamená, že nebudou mučit statečného hrdinu a nezabíjejí psy. Oproti Fordovým filmům mi tohle bylo o dost sympatičtější tím, že se tu neobjevují rádoby komické figurky ožralých doktorů. Pravda, je tu mladý namyšlený voják - zelenáč, ale tentokrát naštěstí nebodne Warda Bonda do míst, kam slunce nesvítí. Přestřelek je dost, honička s rudochy na koních, souboj na nože, hudba byla pěkná, a sem tam se objevil dokonce i vtípek a jeden docela dobrej ("Já taky neumím plavat!"). Sice je to často dost naivní, hlavně co se týče romantický stránky, ta byla až legrační, ale bavil jsem se slušně. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Oblíbený western Ala Bundy je přesně tak dobrej, ba přímo skvělej jak jsem čekal. Je to typická indiánka, kde nakonec dojde k velkolepé scéně obrany vozové hradby před náporem Apačů, ale režisér se na ně nekouká jako na zvěř. Naopak hlavní hrdina má v sobě Apačskou krev, obdivuje jejich způsob života a pět let s nimi žil. Samotní Apači jsou vyobrazeni jako divocí, nelítostní, ale čestní a se smyslem pro spravedlnost a odvahu. A jejich vzpoura je jen následkem toho, že bílý muž porušil smlouvy. Kromě toho je tu ještě druhá linie, kdy čestný, chlapácký a za všech okolností správný hrdina v podání Johna Wayna chrání svou novou lásku a jejího synka na farmě a přitom sebou táhne temné tajemství. Výborně to funguje v akční i emoční rovině a já jsem naprosto spokojen. Western roku 1953. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Dávno pred Johnom Wickom zabili psa inému JW. Jedna z najlepších waynoviek s výborným príbehom - úvod je pomalší, ale potom to naberie ostré tempo plné zvratov a akcie. Na svoju dobu je to výborne natočené, pomerne zaprášené, s realisticky zobrazenými Indiánmi. Veľmi dobré bojové scény a kaskadérske a jazdecké výkony. Western ako lusk. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (4)

  • Geraldine Page v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)
  • Film je několikrát zmíněn v seriálu Ženatý se závazky jako nejoblíbenější film Ala Bundy. (ČSFD)
  • John Wayne v jednom rozhovore spomenul, že ak by si mal vybrať postavu, ktorá najlepšie vystihuje jeho osobné hodnoty, vybral by si práve Honda. (MikO_NR_1909)

Reklama

Reklama