Reklama

Reklama

Legenda o ztraceném

  • Itálie Timbuctù (více)

VOD (1)

Hledač pokladů, padlá žena a drsný průvodce pouští se společně vydávají na cestu, která je navždy změní. John WayneSophia Lorenová v hlavních rolích dobrodružného filmu v americko-italské koprodukci... Hledač pokladů Bonnard přijíždí do Timbuktu a hledá průvodce, který by ho doprovázel Saharou. Američan Joe January jeho zakázku přijímá, přestože má o Bonnardových plánech své pochybnosti. Do pouště je následuje i prostitutka Dita, na kterou udělala velký dojem Bonnardova zbožnost a spiritualita. Když trojice konečně dorazí do ruin ztraceného města, skutečně zde něco objeví. Není to však vytoužený poklad… Dobrodružný film s romantickou linkou se dá považovat za prapředchůdce filmů o Indiana Jonesovi. Kromě tří protagonistů stojí za zmínku i čtvrtý aktér příběhu – samotná poušť, výtečně nasnímaná kameramanem Jackem Cardiffem. Tvůrci využili město Leptis Magna, jedny z nejzachovalejších antických ruin nacházející se na území dnešní Libye, a do filmu angažovali i místní kočovné kmeny. (Česká televize)

(více)

Recenze (27)

andrii 

všechny recenze uživatele

Po rozpuštěných, "zlatovlasých" pěšinkách, kde je potřeba "vlažných" společníků - vějíře a slunečníku. Až do lůna "cenného" poznání. Okamžiků mžitek z bájných ohýnků. Skutečnost se ohne do hoře, v hořícím člověku. Víra mžourá, stává se popelem. Zažehnutou rozháranost zažene. Jiskrný tmel znovu zajistí svit. Napojí syčící dvojici, duši od "oharků," pod otevřeným plamenem. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný snímek, tří hereckých postav, kde se řeší hlavně, jak říká John Wayne : dva chlapi a jedna ženská je vždy problém. Vydat se hledat ztracené město s pokladem v nekonečné poušti je nápad Paula (Rossano Brazzi), který chce dokončit to, co se jeho otci nepovedlo. Zkušený průvodce pouští Joe (John Wayne), je svérázný a do akce jde jen pro peníze. Do toho všeho se k nim přidává mladá pohledná Dita (Sophia Loren), bývalá dívka pro všechny, kterou uchvátí "čistá duše" Paula, ale Joe to vidí nerad. Nádherná poušť a kamerové záběry. ()

Reklama

MurielRezek 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný pohádkový příběh plný tajemství, zrádných i sladkých mystérií lásky a písečných dun. Atraktivním ho pro mě stále dělá představitelka padlého anděla Sophia Loren, ale zejména úžasně nasnímané exteriéry, působivé záběry britského kameramana Jacka Cardiffema v libyjském Zlitánu, ale především v nejzachovalejších a nejúchvatnějších ruinách římské architektury a epikurejského životního stylu, v antickém městě Leptis Magna, které patří k nejimpozantnějším archeologickým nalezištím na světě. Tvůrci filmů zaangažovali i domorodé obyvatelstvo, ve snímku si zahráli hrdí Tuaregové, zástupci starobylého pouštního kmene z libyjského Ghodamesu. Rozmýšlím mezi 3 - 4*, přeci jen, zub času pracuje. Nejen na filmech. S věkem u mě přibývá i sentimentu a nostalgie. Snad všechnu tu krásu nezavane písek a nezničí čiré lidské zlo. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $1,750,000║Tržby USA $2,200,000║Tržby Celosvetovo $2,200,000║ John Wayne v takej skoro jemu klasickej polohe, kedy sa snaží byť stále nad vecou a mať pevne všetko vo svojich rukách. Prvotný rozbeh na dobrodružný film o vysnenom meste plného pokladov je dosť perspektívny. Postupne sa to ale zmení na vyhrotenú drámu, kde príde aj na taký psychologický zlom. V konečnom merítku je to skôr taký priemer, kde chýbajú nejaké tie razantnejšie momenty. /60%/ ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Pámbíčkářský hledač pokladů (Rossano Brazzim) a náhle zcela napravená padlá děva (Sofia Loren) mě pořádně vystrašili exaltovaně zahranými a patetickými projevy o duši, dobru a spáse ztracených. Ještěže s nimi v poušti byl i cynický průvodce John Wayne, který jejich nadnesené blábolení usadil vždy nějakou trefnou a realistickou hláškou. ____S realitou ale film skutečně mnoho společného nemá, a to i v rámci nadsázky, která je pro tento typ dobrodružných snímků přijatelná. Tři poutníci Saharou téměř vždy najdou plné bazény vody, ve kterých se může Sofia svůdně máčet, Wayneovi snad nikdy nedojdou flašky s chlastem a ještě nezapomněli přibalit na cestu ani šitíčko, aby si padlá děva mohla vyspravit dráždivě potrhané šaty - tomu ale moc nedá a za chvíli už jí zpoza blůzky zase lascivně prosvítá nahé tělo. ___Přesto ale když dojdou ke ztracenému městu, film získá docela napínavou atmosféru, dialogy přestanou být stupidní a začne se odehrávat cosi jako remake milostného trojúhelníku opakující drama vášně a zrady, které ve stejných místech před deseti lety zažila jiná trojice, z níž už zbyly jen vybělené kosti. ____ Za zmínku ještě stojí putování zpět bez vody a láska mezi dvojicí, která se zprvu nesnášela ("Takhle jsi mě nikdy předtím nepolíbil." - "Ale vždycky jsem chtěl."). ___ Nebýt velké dávky patetických keců, s trochu větším přídavkem humoru a mohl z toho být hodně zajímavý snímek, jeden z praotců Indiana Jonese (což byl asi i tak). /3. 9. 14./ ()

Galerie (30)

Zajímavosti (4)

  • John Wayne si během natáčení zlomil nohu. (Mr.Hudson)
  • Dita (Sophia Loren) se ve snímku vydala do pouště bez jediného zavazadla jen s tím, co měla na sobě. Přesto je zřejmé, že zelené šaty, které nosila, nejsou pořád ty samé. V jednotlivých záběrech se mění díry na šatech. (rikitiki)
  • Ztracené město Timgad, na které se ve filmu odkazuje, byly ve skutečnosti ruiny Leptis Magna, římského města ze 7. století př. n. l. poblíž Tripolisu v severozápadní Libyi, zatímco „Timbuktu“ se ve skutečnosti nacházelo ve Zlitenu v Libyi. (mac000)

Reklama

Reklama