Reklama

Reklama

VOD (1)

Snadnější je zkrotit Divoký západ než jednu svéhlavou ženskou... John Wayne (1907–1979) byl ztělesněním pravého Američana a jeho lakonický herecký projev se asi nejlépe uplatnil ve westernech. Natočil jich ve své kariéře pěknou řádku a některé z nich patří ke klasickému odkazu žánru (Přepadení, Fort Apache, Rio Bravo apod.). S postupujícím věkem, který se nijak nesnažil skrývat, se Wayne přehrával do bodrých, patriarchálních hrdinů, kteří sice nejdou daleko pro nějakou tu ránu, ale jinak věci řeší většinou s klidným nadhledem. K takovým postavám patří i zámožný rančer McLintock ve stejnojmenném komediálním westernu (1963). Své dobytkářské impérium kočíruje pevnou rukou, ale vlastní manželku zvládá jen stěží. Jejich tvrdohlavé nátury na sebe znovu narazí, když se Kate vrací po delším odloučení na ranč, aby strávila nějaký čas s jejich dcerou, přijíždějící z univerzitních studií na východě. Jak napovídá náznak příběhu, autoři se tentokrát nechali volně inspirovat klasikou, a sice Shakespearovou komedií "Zkrocení zlé ženy". Wayneovou partnerkou je tu herečka irského původu Maureen O’Haraová (je to čtvrtý z pěti jejich společných filmů), jeho dceru hraje Stefanie Powersová a jejího (dceřina) nápadníka Wayneův syn Patrick. Snímek vznikl ve Wayneově vlastní produkci (společnost Batjac) a režií byl pověřen syn starého Wayneova přítele, herce Victora McLaglena. Andrew V. McLaglen (nar. 1920) se k filmu propracoval přes režii epizod westernových seriálů a tomuto žánru zůstal věrný i později; známé jsou např. jeho westerny Shenandoah (1965), Vzácné plemeno (1966), Bandolero! (1968) nebo Chisum (1970). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (37)

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Komediální western s Johnem Waynem. Chybí v něm únosy, vypálené indiánské vesnice, koňské bitvy a přestřelky,  jaké bývají v klasických westernech. Jsou nahrazeny skvělou bahenní rvačkou a vtipnou košilatou honičkou, jako ze Zkrocení zlé ženy. Bylo to docela fajn, jak nejsem milovníkem tohoto žánru, jen pro současného diváka asi trochu zdlouhavé. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je více komedií než klasickým westernem. Akorát se manželská krize přenesla na Divoký západ. I tak ale řada scén pobaví, například ta rvačka v bahně, která už se ale hodně blíží k žánru grotesky. Na druhé straně je vidět, že se John Wayne natáčením v téhle fázi a po mnoha ikonických hrdinech bavil a byl schopen si dát i odlehčenější téma. Jen škoda, že film zůstal trčet mezi komedií a westernem a není ani jedním pořádně. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Pohodová westernová komedie s velkým Johnem Waynem v roli bohatého rančera otravovaného nastrojenou náladovou manželkou, místními politiky a problémy s farmáři. Náladu mu spraví jen trocha alkoholu, pěkná žena, šachová partie, nebo chlapská bitka. A taky příjezd dcery, záhy pronásledované nápadníky. Zábavné a milé i přes použití až příliš tradičních komediálních rekvizit (jáma s blátem, peří, utržená sukně). Lze třeba přirovnat ke známějšímu Waynovu filmu Na sever Aljašky. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=04Rlv4xawRY ()

spofford 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem Johna Wayna neměla moc v oblibě. Některé jeho filmy se mi přesto líbily, ale tenhle k nim určitě nepatří. Nemám nic proti propojení humoru s westernem, ale tady toho bylo až příliš. Rozvleklé scény a stále se opakující vtipy taky moc nedodají na kráse a pro mě prkenný Wayn vše jen podtrhne k horšímu. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Keep it. You may need it. Aneb Waynova odpověď na emancipaci ženy je spanking. Ani western, ani komedie, ale maloměstský žánrový obrázek. Wayne chodí po městečku a přímým, až buranským, způsobem řeší všechny problémy - politické i rodinné. Film určený pro americký venkov, kde se mluví venkovským přízvukem, a i humor je venkovský. Je to vlastně takový Woody Allen pro "red necky". ()

Galerie (61)

Zajímavosti (5)

  • Scéna rvačky u díry plné bláta se natáčela týden. Nejednalo se však o skutečné bláto, ale o horninu zvanou bentonit, která se používá při vrtání ropných vrtů a má konzistenci čokoládového sirupu. (Mol)
  • Propagační akce na film byly o týden odloženy kvůli atentátu na prezidenta Johna F. Kennedyho. (Mol)
  • John Wayne (George Washington 'G.W.' McLintock ) trval na tom, že jméno guvernéra (Robert Lowery) musí být Cuthbert H. Humphrey. Byla to parodie na liberálního senátora Huberta H. Humphreyho, kterého Wayne neměl rád. (Mol)

Reklama

Reklama