Reklama

Reklama

Sychravé seattleské svítání připravilo detektivovi Lonu McQovi (John Wayne) opravdu nezapomenutelné ráno. Nejprve ho probudí zvonění telefonu se zprávou, že jeho parťák byl vážně postřelen a dva další policisté byli zavražděni přímo na ulici. A ještě než se stihne posadit za volant, kdosi se mu dobývá do auta a z druhé strany přístavu po něm dokonce střílí nájemný vrah. Kapitán Klosterman (Eddie Albert) je přesvědčen, že za útoky na policisty stojí anarchisté. McQ si je ale jistý, že rozpoznal rukopis drogového barona Santiaga, který se mstí celému oddělení za nedávné zátahy proti dealerům. Vydává se proto řešit případ na vlastní pěst, ale aby se dostal až k vrahovi svého přítele, je třeba si ušpinit ruce... John Sturges a John Wayne, dvě největší westernové legendy 50. a 60. let, se poprvé sešli až v roce 1973 při natáčení detektivního thrilleru Lon McQ. Pro hvězdu Ria Brava to byla vůbec první role policisty, přestože již dříve dostal Wayne nabídku zahrát si třeba Drsného Harryho. Naopak režisér Sedmi statečných byl zvyklý pracovat s různými žánry, jako Lona McQ si ovšem původně představoval svého dvorního herce Stevea McQueena – ten však s díky odmítl. Namísto volného pokračování Bullittova případu tak shodou různých náhod vznikl snímek chvílemi připomínající spíše klasické noirové detektivky. (Česká televize)

(více)

Recenze (39)

honajz 

všechny recenze uživatele

Po pravdě nic moc. Celá ta zbytečně zdlouhavá historka je neskutečně naivní a ke konci si člověk říká, proč tu boudu na něho nehodili už dřív? Nebo proč ho vlastně chtěli vraždit? K tomu neuvěřitelná spousta náhod, kterými McQ proplouvá s bohorovným výrazem, jakože je to takhle v pořádku. Nejlepší je scéna, kdy ve svíém nápadném green hornetu sleduje policejní auto s drogami určenými ke spálení, a nikdo si ho jako nevšimne a nepřijde jim to divné, že jede za nimi. A jinak John Wayne nebyl dobrý ani v těch kovbojkách, nikdy se do akce moc nehrnul, a pokud ano, vypadalo to spíše směšně, a tady je to to samé. Prostě mu drsného poldu nevěřím ani za mák, zvlášť když v některých scénách má problém se udržet na nohou. filmu chybí i nějaké suché hlášky nebo jistý nadhled. Hrát toho poldu třeba Frank Sinatra, věřil bych téhle naivní storce asi víc. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Spolu s mladsim Brenigenom /1975/ ja toto velmi dobra kriminalka. Hned od zaciatku film divaka vtiahne, a nepusti cely dej. Dialogy su vybrusene, kulisy a exteriery su na urovni, John Wayne /El Dorado, Strelec, Brannigan/ to pekne taha. Nechyba ani auto nahanacka a par prestreliek. Jo a hral tu aj David Huddlestone /Dva Vytecnici, Big Lebowski/. 77 % ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Wayonava verze Drsného Harryho. Ta Clintova je ale lepší. John tu hraje postaršího poldu, který jde proti systému. Přijde o odznak a rozhodne se vyřešit parťákovu vraždu sám. Potýká se jak s drogovými dealery, tak s bývalými kolegy. Je to dost nezvyk ho vidět v něčem, co není western. Jsou tu dost dobré honičky a poutavá hudba. Jinak mě ale děj moc nezaujal. I tak je to od slavného režiséra. "Ve kterém je to kufru?!" ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Ten film asi není napsán ani režijně odveden špatně. Problémem je John Wayne, který je toporný stejně ještě víc, než ve svých westernech. V jeho "domácím" žánru to v podstatě tolik nevadí, někdy je to snad i přínosné, ale zde mi chvílemi připadal až směšný. A to by ve vážně míněním krimi dramatu asi neměl. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Víc akce by určitě nebylo nazbyt, kromě vynikající závěrečné honičky na seatteské pláži to MCQ bere hodně zvolna, ale nebudu prudit, přece jen se jedná o Sturgesův předposlední film a ani John Wayne už nebyl po MCQ příliš aktivní, nelze tedy těmhle veteránům vyčítat, že si to dali tzv. na pohodu, i když bych si přál aby Wayne rozdával facky poněkud rychleji. Pár úprav ve scénáři by se taky určitě šiklo, logicky a dějově je to občas trip, ale pokud máte v oblibě alespoň několik ingrediencí v receptu - 70's - Bernstein - Wayne - Sturges, určitě to rádi zkousnete. Soundtrack doporučuju!!! ()

Galerie (35)

Zajímavosti (7)

  • Malý vrtulník, který je vidět na konci filmu, je 1968 Hughes 269B, registrace N9533F. Ve vojenské verzi pro americkou armádu známý také jako „Osage“ TH-55 byl používán jako cvičný vrtulník. Od roku 1961 do roku 1983 vyrobili Hughes asi 2 800 kusů. (sator)
  • Hal Needham provedl vůbec první převrácení automobilu s využitím náboje z černého prachu, dosud se používaly nájezdové rampy. (sator)

Reklama

Reklama