Reklama

Reklama

Karibští piráti

  • USA Reap the Wild Wind
USA, 1942, 123 min

Hudba:

Victor Young

Hrají:

Ray Milland, John Wayne, Paulette Goddard, Raymond Massey, Robert Preston, Lynne Overman, Susan Hayward, Charles Bickford, Walter Hampden, Louise Beavers (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V tomto dobrodružném filmu vypráví slavný režisér Cecil B. De Mille příběh plný odvážného pirátství a vášnivé lásky. Přístav Key West je roku 1840 plný obchodníků, kteří profitují z nákladů ztroskotaných lodí. Jedním z nich je také úspěšný King Cutler (Raymond Massey). Loďařka Loxi Claiborne (Paulette Goddard) ho podezřívá z nekalé hry, protože Cutler je u vraku vždy jako první. Loxiin nápadník, kapitán Jack Stuart (John Wayne), je dalším podezřelým - alespoň pro žárlivého právníka Stevea Tollivera (Ray Milland). Kdo a jak bude shledán vinným, se ukáže v sérii mnoha překvapivých událostí. Kromě hvězdného obsazení (včetně Roberta Prestona a Susan Hayward) má tato překrásná námořní podívaná ještě jiné hvězdy. Jsou jimi obrovské plachetnice, které se nesou mlžnými opary, klipry, jež divoké bouře tříští o skaliska, a obří oliheň v památné podmořské bitvě. Tato grandiózní produkce vynesla filmu Oscara za zvláštní efekty. DeMillova režie pak vytvořila "silnou kombinaci milostné romance, velkolepé podívané a heroického statečnosti v úžasném provedení technologie Technicolor. (Variety) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

pm 

všechny recenze uživatele

Starosvětská podívaná, která se nespoléhá na triky, je na dobu vzniku opravdu moderní. Nestává se mi často, abych během filmu několkrát měnila optiku vnímání děje a hodnocení charakterů, jižanské krasavici jsem chvílemi výborně rozuměla, místy mě silně iritovala, a Ray Milland, kterého jsem nikdy nemusela, mi byl svou nenápadnou statečností sympatický okamžitě. Můj první film s Johnem Waynem (a že jich bylo), kde jsem mu nedokázala bezvýhradně stranit, přestože bych jeho pochybení dokázala pochopit. (Vlastně nedokázala). ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Pro mě zatím úplně nejslabší film od tohoto režiséra. První hodina je mimořádně nudná, plná různého tlachání a zpívání, ale nic zajímavého se nestane. Zbytek filmu už je trochu lepší a závěrečná scéna pod vodou je skvělá, ale celkově je tempo tohoto filmu strašně pomalý a utahaný. Postavy, i když byly zahraný skvělejma hercema, tak mě vůbec neoslovily a k žádný z nich jsem si nevytvořil sebemenší sympatie nebo jakýkoliv vztah. Paulette Goddard se mi líbila v jiných DeMillových filmech, ale tady mi dost lezla na nervy. Milland udělal moc dobře, když jí hned zezačátku dal na prdel, ale moc to bohužel nepomohlo :-) ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Cecil B. DeMille tu opäť dokazuje, že bol majstrom réžie čo sa spektakulárnych snímkov týkalo. Čo je ale ešte väčším plus, že popri vynikajúcej výprave a trikoch tvorcovia nezabudli na napínavý príbeh, ktorý nespadá do prílišnej melodrámy a sladkobolu a ponúka strhujúcu zápletku, pri ktorej nieje čas na nudu. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Asi najlepší snímok,čo Cecil B.DeMille vytvoril s najvšestrannejšími nápadmi,so sokmi Rayom Millandom,ktorý o tri roky neskôr stelesnil najlepšieho opilca v dejinách kinematografie vo Wilderovom,nebezpečne návykovom počine The Lost Weekend,dalej John Wayne,klasický predstaviteľ drsných chlapíkov a sesternice Paulette Goddard a Susan Hayward,na ktoré s ľahkosťou oko dopadá... Kamera opäť nominovaná,potrpel si na to... Keby žil Demille práve teraz,zaujímalo by ma,akoby vypadali jeho počiny,lebo počas jeho prispievania do stránok kinematografie,mám pocit,že jeho prístup k filmu ako k celku je neobyčajný,výnimočný,kvalitatívne nadaný... ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Nedejte se zmást pomalejším začátkem, protože jestli někdo uměl točit ty pravé bijáky klasického Hollywoodu, byl to Cecil B. DeMille. Vítejte na počátku čtyřicátých let, kdy ještě dobrodružné filmy nemohly spoléhat na triky, takže musely přijít s dostatečně chytlavými příběhy a postavami, aby nabídly divákovi vše, co si žádá. Karibští piráti jsou ukázkovým příkladem, v němž vám Cecil na ploše něco přes dvě hodiny nabídne romantické špičkování, odvážné a hezké dámy, statečné muže, rvačky, akci, skvělou soudní scénu, humor, sebeironii a skvělé podvodní finále, to všechno v rychlém tempu, které se asi po dvaceti minutách rozjede kupředu a už nezpomalí. Současnými triky zmlsaný divák možná bude trochu rozpačitý z viditelných kulis a jednoduchých triků (např. chobotnice), ale pokud přistoupí na režisérovu hru, nebude litovat. Drsný námořník John Wayne (bacha na něj, nebyl vždycky vzorový klaďas) a odvážný právník Ray Milland se ucházejí o ruku svérázné Paulette Goddard, zatímco bojují proti zlotřilým pirátům, kteří vykrádají obchodní lodě uvízlé na útesech. Nejúžasnější je ale na filmu to, jak svižně, chytře a neotřele je napsaný. Dokáže překvapovat na každém kroku... Vlastnost k nezaplacení. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (6)

  • Scéna, kdy herce obaluje chobotnice svými chapadly, byly natočeny tak, že herci se z chapadel odmotávaly a poté byl záběr ve filmu puštěn obráceně. (Mol)
  • Světová premiéra se konala 18. března 1942 v nově zrekonstruovaném El Capitan Theater na Hollywood Blvd. v Los Angeles. Současně s premiérou proběhla i oslava 30 let Paramountu a 30 let Cecila B. DeMilleho. Zúčastnilo se okolo 3 000 lidí a výtěžek šel na námořní podpůrný fond. (Mol)
  • Podvodní scény na parníku Southern Cross se natáčely dva měsíce. (Mol)

Reklama

Reklama