Reklama

Reklama

Filmová rekonstrukce nejkrvavější tichomořské bitvy druhé světové války. Malý ostrůvek Iwo Šima (sedm čtverečních mil), ležící asi 1000 km jižně od Tokia, se stal v roce 1945 dějištěm nejkrvavějšího střetnutí mezi Spojenými státy a Japonskem během druhé světové války. Za 5000 let japonské historie nevkročila nikdy na japonskou půdu noha cizího vojáka a Japonci se na svém vulkanickém ostrůvku dobře opevnili, aby v tom Američanům zabránili. 22000 japonských vojáků se skrývalo v podzemních pevnůstkách spojených navzájem tunely, aby zabránili případné invazi strategicky důležitého ostrova, ležícího na poloviční cestě mezi Marianskými ostrovy (kde měli Američané letecké základny) a Japonskem. Po vydatném bombardování se 19. února 1945 na ostrově vylodili první příslušníci americké námořní pěchoty, kteří zjistili, že jsou dokonalým terčem ukrytým Japoncům a sami se v písčité půdě nemohou dost rychle zakopat, aby přežili. Jeden vojenský historik invazi trefně nazval „házením lidského masa proti betonovým opevněním“. Celých 36 dnů se bojovalo o každou píď ostrova, než byl dobyt. Američané měli 6825 padlých a skoro třikrát tolik raněných, z Japonců kromě dvou stovek zajatců nepřežil nikdo.
Americký snímek V pískách Iwo Šimy (1949) vznikl s poměrně malým časovým odstupem a se snahou po maximální autenticitě (ve filmu je použita řada dokumentárních záběrů a tři z vojáků, kteří vztyčili americkou vlajku na hoře Suribači a přežili, vytvářejí epizodní úlohy). Jednu ze svých nejlepších rolí, tvrdého seržanta Strykera, ve filmu vytvořila hvězda westernů a válečných snímků John Wayne, který byl za svůj výkon právem nominován na Oscara. Film obdržel ještě další tři oscarové nominace (za nejlepší námět, střih a zvuk), ale žádného nezískal. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (28)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Přesně co bych čekal od (po)válečného filmu konce čtyřicátých let. A proto komu vadí jednostrannost nebo "američanství", začněte brát v potaz dějinný kontext a fuck you. Skrze seržanta Strykera (charismatický Wayne) a jeho partičku mariňáků se podíváme jak na invazi na ostrov Tarawa, tak na legendární sopečnou Iwo Jimu, kde už je akce přehlednější a scenérie vylodění v rámci možností stejně velkolepá jak ji o půlstoletí později ztvárnil Clint Eastwood. Nechybí ani chlapácký spory a udobření, ani hrdinský činy, morální poselství či románek a vztyčení vlajky. Jednoznačně paráda. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Film, který se s oblibou promítá jako výukový na amerických vojenských školách, představuje J.Wayna v roli tvrdého (narozdíl od Full Metal Jacket nikoli psychopatického), ale spravedlivého a "otcovského" seržanta (jemuž se vlastní rodina pochopitelně rozpadla) s citlivým nitrem (epizoda s "prostitutkou"). Zejména s jeho výkonem (a zručně natočenými bitevními sekvencemi) celý snímek stojí a padá. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Je to trochu zvláštne sledovať vojnový film natočený tesne po vojne. Z filmárskeho hľadiska je to zastaralé. Rovnako vyznenie filmu je strašne naivné a cítiť v tom trochu agitku o správnych chrabrých amerikáncoch, ktorí aj keď zo začiatku vo výcvikovom tábore majú nezhody, tak sa behom prvých bojových dní skamarátia a všetky nezhody hodia za hlavu. Najväčším plusom filmu sú bojové scény plné dobovej techniky a aj keď brutalitu a krv tu nenájdeme, tak vyzerajú pôsobivo. Takže, s prihliadnutím k dobe vzniku, to je stále nadpriemerný vojnový film. 6/10. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Jatka v Tichomoří doplněná drobnokresbou některých jejich účastníků. Ze skupiny vojáků krvavě dobývajících pusté ostrovy ční samozřejmě Stryker, který v armádě našel vše, co v osobním životě ztratil. John Wayne a jeho tradiční role drsňáka se správnými postoji, je v tomhle filmu pečlivě zobrazená nejenom v bojích, ale i ve chvílích volna a obsahuje i dojímavé momenty (večer s prostitutkou), ale hlavně zástupné otcovství, kdy pořízenému vojákovi nahrazuje otce a sám v něm nachází ztraceného syna. Rodinná terapie v boji funguje, i když je způsob jejího ukončení nevyhnutelný. ___ Dokumentární záběry a velké scény dělají z filmu krutou řež, kterou z mého pohledu oslabují bližší momenty zjevně točené ve studiu. ____ Snímek o masakru, lidech, kteří do něj dobrovolně šli a o vinách, které si přitom s sebou nesou, dělají z V píscích Iwodžimy podívanou, která zasáhne diváka i po letech od zobrazených událostí. /1. 12. 14./ ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Skvělý válečný snímek, který dostál všem žánrům, které jsou tu uvedeny, tedy akčnímu, válečnému, ale i romantickému a dramatu. Když John Wayne odložil svůj klobouk, šátek kolem krku a kolty, oblékal se do vojenských uniforem, které mu také skvěle padnou a svědčí. Ztvárňuje tu rázného seržanta, jenž je přísný, ale spravedlivý a lidskost se z něj nevytratila, přestože je skryta pod tvrdou slupkou. Úvodní pasáž filmu je sice pomalejší a nudnější, ovšem je typická pro snímky tohoto žánru z 40. a 50. let. Válečné scény jsou i na dnešní poměry pořád skvělé, obě vyloďovací sekvence sálají hrůzou bojového běsnění a nebezpečím na každém centimetru pláže. Akce je střídána také pohledem do soukromého života vojáků, což hrdiny polidšťuje a divák si k nim více utváří vztah. Závěr snímku před vztyčením americké vlajky, což je jeden z nejslavnějších obrázků druhé světové války, byl pro mě docela překvapivý, neboť ve Wayneových fimech se něco podobného příliš často nestává. Snímek tedy končí smutně pro jednotlivce, ale šťastně pro armádu a budoucí svobodu. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (10)

  • Existuje aj počítačom kolorizovaná verzia. (westerns)
  • Ve filmu jsou použity skutečné válečné záběry z ostrovů Tarawa a Iwodžima. (Mol)

Reklama

Reklama