Reklama

Reklama

Fullmetal Alchemist

(seriál)
  • Česko Fullmetal Alchemist - hledání kamene mudrců (více)
Trailer
Japonsko, (2003–2004), 21 h 15 min (Minutáž: 25 min)

Předloha:

Hiromu Arakawa (komiks)

Hrají:

Rie Kugimija, Romi Paku, Hóko Kuwašima, Džun'iči Suwabe, Nana Mizuki, Fumiko Orikasa, Hidejuki Tanaka, Kazuko Sugijama, Kotono Micuiši, Takehito Kojasu (více)
(další profese)

Epizody(51)

Bratři Edward a Alphonse použijí alchymii, aby oživili svou matku, ale spustí tím chemickou reakci, která roztrhá jejich těla. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (120)

Blondsky 

všechny recenze uživatele

S Fullmetal alchemist mám poměrně zajímavý vztah. Pilot jsem ani nedokoukal. Respektive mi zbývaly 4 minuty. Musel jsem někam jít a během 5 měsíců jsem se k němu nevrátil. Po určitém čase jsem dokoukal z nudy pilot a řekl si, že si asi pustím Brotherhood. Ten formát 4:3 a starší animace mi úplně neseděla. Ačkoliv jsem s tím tehdy problém neměl. Po týdnu jsem si přečetl komentář uživatelky Zízy a byl jsě naplno rozhodnutý, že se do toho vrhnu. No a tak to začalo. Moje týdenní pouť, při níž jsem prožil zástavy srdce, deprese a především neskutečnou radost z postav a příběhu. Takhle se to dělá Seven deadly sins! Ale tu srajdu radši s tímto ani nebudu přirovnávat. Příběhově je to dokonalý skoro v každým momentu. Asi jen 2 epizody tam byly navíc, ale tak zábavně podané a jsou úkazkou, jak se dělá pořádný filler! Briliantní práce s příběhovými obloukami postav. A to nejen kladných. A tvůrci jsou si vědomi toho, jak jsou neskutečně otravné děti, ALE dávkují jejich scény tak, že jen umocňují pocit z melancholie či radosti. Epizoda s pohřbem nebo i kočkou nechť je příkladem. Ani ženské postavy nejsou jen symbolem sexuality a nutnou součásti, ale jejich dějové linie nejsou pouhou výplní a jejich působení v seriálu není otravné. Na poměr 4:3 se lehce zvyká, animace je skvělá, hlavně v soubojích a záporné postavy by sice mohly být lépe prokresleny, ale mají motivaci a dá se je pochopit. Sice jim fandit nebudete, respektive Lust možná ano, popřípadě Wrathovi, ale to spíše až ke konci, kdy dojde k jejich oblouku. Edward je úžasná hlavní postava a díky němu se vždycky při narážce na moji výšku vždy povznesu. Al je možná někdy otravnější, ale při tom extrémně přiroste k srdci. Nemá sice taková charisma díky rebelismu jako Ed, ale i tak je nedílnou součástí. Finální ne pětka, ale rovnou jedenáctka epizod je fantastických a uzavření je přímo briliantní. Film sice to uzavře víc doslovně a je vlastně v pohodě, ale kdybych si měl vybrat, tak mi tento ending vyhovoval asi o něco víc. Nevím moc, co k tomu dál říct, snad jen, že pokud jste to neviděli, tak se na to rozhodně podívejte. A já se už nemůžu dočkat Brotherhood, který je prý ještě o několik mílí dál… ()

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

Napřed jsem viděl remakeovanou verzi, až po třech měsících jsem si pustil tohle, což můj výsledný dojem hodně ovlivnilo. Openingy a endingy jsou oproti FMA:B průměrné, celé je to až příliš epizodní, proč se homunculové jmenují po smrtelných hříších úplně ztrácí význam, navíc to na mě emociálně mnohem míň zapůsobilo (hodinky, pálení domu, připoutání duše k brnění). Vynechat úplně postavy z Východu, které jsem já osobně měl celkem rád + degradování Armstrongovy sestry (Ledová královna ze Severu), která byla v dvojce naprosto fantastická do průměrné blonďaté dvacítky, která se tam jen tak mihne... Ne, ne a ještě jednou ne. Navíc jsem měl celou dobu pocit, že scénáristi (zhruba po prvních deseti, dvaceti dílech) začali vymýšlet naprosto šílené dějové kotrmelce. == 60 % == Doporučuju tohle: http://www.csfd.cz/film/257242-hagane-no-renkinjutsushi/ ()

Reklama

JoseBenes 

všechny recenze uživatele

FMA: Brotherhood is for boys, FMA (2003) is for men. Verzi z r. 2003 preferuji oproti Brotherhood, byť asi budu v menšině. FMA (2003) je, jak to vystihnout, "rozbitá", uprostřed se toho zas tolik neděje, plyne daleko pomaleji, ale její filozoficko-melancholický nádech mě nakonec dostal emocionálně víc než Brotherhood. V konečném filmu (Conqueror of Shamballa) měli zůstat oba ve svém světě a mohl z toho být krásný happy end. ()

Sokka_ 

všechny recenze uživatele

Tento seriál je zvláštní, nemohu říct že se mi na něm něco nelíbilo. Jedna z mála je to anime, z kterého si aspoň trochu něco odnesete. Na tento seriál nezapomenu, i když jsem na něj nekoukal přes rok, mám ho stale v paměti. Nejlepší na FMA bych řekl že jsou homunculové. I když jsou to záporáci, dokážou vás natolik oslnit, že si je oblíbíte mnohem více než kohokoli jiného. Skvělé anime! ()

Greathawk 

všechny recenze uživatele

Nemám slov. Po shlédnutí si člověk jen řekne že : děkuji za to že žiju a že existuje anime. FMA je pohled do duše nás všech, je to varování a nadčasovost vás provází celým seriálem.Zábavu střídá drama, drama střídá horor a zamyšlení a než se člověk naděje, je někde u 40.dílu a zjišťuje jak na světě funguje všechno špatně.A začne přemýšlet. A to je to, co je na tomto seriálu tak úchvatné, to poučení z něj. A je to zábava, neskutečně stylová zábava, odvázaná ale přitom vždycky nohama na zemi.Tady prostě necháte srdce. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (10)

  • Nápis, který má v tomto seriálu Eduard vyrytý na vnitřní straně svých kapesních hodinek, zní "Don't forget 3. Oct. 10", ale u remaku seriálu Fullmetal alchemist: Brotherhood (od r. 2009) i u mangy, která byla použita jako předloha pro natočení obou seriálů, se objevuje nápis "Don't forget 3. Oct. 11". (Hannibal92)
  • První ze čtyř závěrečných písní „Kesenai Tsumi“ nazpívala zpěvačka Nana Kitade. Ta druhá „Tobira no Mukou e“ je od kapely YeLLOW Generation, třetí „Motherland“ je od zpěvačky Crystal Kay a čtvrtá „I Will“ je od zpěvačky Sowelu. (CarnTheNunya)
  • Bratři Elricové jsou ve skutečnosti namluveni ženskými dabérkami - Edwarda namluvila Romi Park, Alphonse zase Rie Kugimiya. (Hromino)

Reklama

Reklama