Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvanáct zlatých medailónů s císařským příkazem zastavit odpor vůči nájezdu Tatarů putuje ke generálu Yao Feiovi. Příkaz je ale vyslán vlastizrádným předsedou vlády. Horlivý vlastenec, šermíř Miao Lung (Yueh Hua) se snaží posly zastavit a získat zlato zpět. Divák ocení zejména velmi precizně provedené bojové scény, jejichž kouzlo spočívá především v přesném načasování a pečlivé choreografii. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

majo25 

všechny recenze uživatele

Klasické akčné wuxia s pár známymi tvárami, ako napr. vo vedľajšej roli Feng Ku (ten tu nie je ani uvedený, ako pozerám). Dialógy sú klasicky trápne a akčné súboje smiešne. Dokonca aj s tými wuxia efektami to už prepískli, riadny bizarre pri tých niekoľko desiatkách metrov dlhých letoch. Páčila sa mi ale celková atmosféra a niekoľko podarených scén v exteriéri, ktoré si na týchto filmoch najviac cením. Už už som chcel dať o hviezdu nahor, ale finálový súboj ma vrátil spät do reality. Pri niektorých dialógoch a hláškach si divák má chuť trhať vlasy :-) ("Otče, otče, dcero, otče, sestro, otče, bratře, bratře, dcero, otče, otče, otče, ...). ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Skvělý old-school wuxia film, jemuž k dokonalosti chybí jen velmi maličko. Poměrně klasický příběh o obraně vlasti před nepřítelem, o patriotických hrdinech a morálních dilematech, která musejí řešit, stejně jako o podlých zaprodancích, kteří je před ona dilemata staví, nijak zásadně nevybočuje z řady podobně laděných wuxia snímků konce 60. a počátku 70. let - ale šlape jako dobře promazané hodiny. Akce a souboje jistě neuspokojí kung-fu fandu namlsaného souboji z 36. komnaty. Na střih a na (poměrně primitivní) speciální efekty se spoléhá hodně - ale nemůžu říct, že by mi to nějak zásadně vadilo. Svým způsobem to přispívá k žánrově čisté atmosféře snímku. Film disponuje skvělým hereckým obsazením, v němž figuruje nejedno velké jméno ze staré SB gardy, přičemž asi nejvíc září Ching Miao v hlavní záporné roli - i když Yueh Hua se samozřejmě nikterak nenechává zahanbit. ()

Reklama

miklaras 

všechny recenze uživatele

The Twelve Gold Medallions je hodně klasické wuxia pian, kterému dominuje Yueh Hua, coby statečný generál, který se musí postavit i svému mistrovi, ab získal dvanáct zlatých medailonů a zabránil zlu v jeho rozpínavosti. Bohužel patří The Twelve Gold Medallions režiséra Ching Gonga k topornějším snímkům své doby se slabou choreografií, která musí být často prostříhávaná, aby nedopadla ještě hůř, což filmu strašně ubírá. A to chorografem nebyl jen Chui Yee Ang, ale i tehdy mladičký Sammo Hung sbírající zkušenosti. Kromě Yueha Hua jsou tu k vidění ještě Ching Ping, Wong Chung Shun nebo Ku Feng. Na disku od Shaw Bros je ještě výborný dokument o wuxia, ve kterém se divák může o žánru dozvědět poměrně slušné informace. 5.5/10 ()

keoma26 

všechny recenze uživatele

velké překvapení, sice trochu dřevní, ale zato poctivá wuxia poetika, těžkopádné bojové scény, rány ovšem o to víc "bolí", ať už bičem nebo krempou, hlavně létací choreografie je správně vyšinutá (viz "pustíme tě, když dokážeš šlápnout na zem"), emancipovaný přístup k ženským postavám nekončí jen u silné hlavní hrdinky, ale promítá se i do soubojů,které nešetří vůbec nikoho... ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • I když se děj odehrává v císařské Číně před několika staletímy, lahvička kapaliny, kterou Miao Lung (Yueh Hua) používá k čištění kamene, má moderní červenou plastovou zátku. (Epistemolog)

Reklama

Reklama